Facturile la energie pentru consumatorii industriali vor crește în curând, a confirmat miercuri Corina Popescu, directorul general al Electrica. Scumpirea energiei este o consecință a aplicării OUG 114/2018, controversatul act normativ aprobat pe neașteptate și fără dezbatere de Guvernul Dăncilă, la sfârșitul anului trecut. Mai departe, creșterea prețului la energiei se va vedea în scumpiri la diferite produse și servicii.

ElectricaFoto: Tradeville

HotNews.ro a arătat în mai multe rânduri că unul dintre efectele OUG 114 va fi creșterea prețului pe piața liberă, IMM-urile fiind cele mai afectate. Însă aceste scumpiri se vor vedea și în prețurile altor produse. Producătorii de pâine, de exemplu, vor fi nevoiți plătească facturi mai mari la energie. Pentru a rezista pe piața, acei fabricanți vor scumpi produsele de panificație. La fel și în cazul altor mărfuri.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a încercat să mimeze liberalismul și după aprobarea OUG 114, semnată inclusiv de ministrul energiei Anton Anton (ALDE), le-a transmis companiilor din domeniul energetic că ia în calcul îmbunătățirea ei. Cu ocazia consultărilor inițiate de ALDE după aprobarea OUG 114, nu înainte cum ar fi fost firesc, Tăriceanu a vorbit despre posibilitatea eliminării taxei de 2% din cifra de afaceri obținută din valorificarea energiei electrice și gazelor naturale. Acest lucru nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a majorat cu 2,5% tarifele de distribuție a energiei, ca urmare a introducerii taxei. Acesta este și motivul pentru care vor crește prețurile la consumatorul industrial.

"În piaţa liberă va fi o creştere de preţ pe care nu o va resimţi doar Electrica, în calitate de furnizor. E un fenomen. Este o piaţă liberă, cea a consumatorilor industriali, este concurenţă. Important este ce servicii în plus putem să aducem în aşa fel încât să-i convingem pe acei consumatori industriali să ne păstreze ca furnizori. Mi se pare important să nu mai avem reacţii emoţionale, pentru că piaţa este într-un moment destul de... ar putea să apară derapaje şi îmi doresc să dau un semnal de stabilitate către utilizatorii şi consumatorii din portofoliul nostru", a declarat miercuri Corina Popescu, citată de Agerpres.

Aceasta a precizat că Electrica este o societate economică şi nu își permite să desfășoare o activitate în pierdere. Într-un fel sau altul, aceste costuri trebuie recuperate", a adăugat ea. Corina Popescu a amintit, în acest context, de scăderea cotaţiilor bursiere cu circa 15% resimţită de acţiunile Electrica la bursă, în primele zile după apariţia OUG 114.

Citește pe aceeași temă și: