Gazprom va marca implinirea a 15 ani de existenta nu doar printr-un concert Deep Purple la Kremlin. „La 11 februarie, Gazprom poate sista livrarile de gaze naturale catre Ucraina”, a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Serghei Kuprianov, estimand datoria Ucrainei la 1,5 miliarde dolari.

La 12 februarie se va reuni, pentru a doua oara, comisia ruso-ucraineana condusa de presedintii celor doua state, Vladimir Putin si Viktor Iuscenko, unde se va discuta inclusiv despre relatiile in domeniul gazelor naturale.

La 5 ianuarie, aminteste Vedomosti, premierul ucrainean, Iulia Timosenko a cerut eliminarea RosUkrEnergo, furnizorul exclusiv de gaze central-asiatice in Ucraina si unde Gazprom detine 50% din actiuni. Tot Timosenko, noteaza Vedomosti, s-a pronuntat pentru livrari directe, subliniind ca RosUkrEnergo nu a mai vandut de trei luni gaze Ucrainei, iar Naftogaz Ukrainy a cumparat, in ianuarie, 4,7 miliarde metrii cubi de gaze „din alte surse”.

In direct pe postul de televiziune Vesti, Kuprianov a afirmat ca, incepand din ianuarie 2008, Ucraina a solicitat nu doar gaze central-asiatice, dar si rusesti, ca Ucraina a acumulat deja 1,5 miliarde metri cubi de gaze rusesti la un pret de 214,7 dolari/mia de metri cubi. S-a creat o situatie paradoxala, crede el: Ucraina primeste cantitatea de gaze care-i lipseste, fara insa a plati pentru el.

Iar daca la 11 februarie Ucraina nu va achita datoria acumulata, Gazprom va fi obligata sa sisteze livrariel de gaze rusesc catre Ucraina, a concluzionat Kuprianov. Intr-adevar, a confirmat consilierul premierului ucrainean, Aleksandr Gudma, nu s-a achitat nimic, pentru ca in ultimele luni nu s-au incheiat nici un fel de contracte, deoarece se doreste ca plata sa se efectueze, pentru lunile noiembrie si decembrie, la noile preturi valabile pentru 2008 si care sunt cu 50 de dolari peste tarifele de anul trecut.