​Minerii de la Paroșeni și Uricani au decis să se blocheze în subteran, amenințând cu greva foamei, transmite Gazeta de Dimineață. Minerii cer reprezentanților Guvernului să vină să le explice care va fi soarta lor în urma închiderii minelor. ”Să vină Dăncilă și să ne spună ce se va întâmpla cu noi”, au spus minerii, potrivit Gazetei de Dimineață.

ParoseniFoto: Agerpres

Minele sunt cuprinse în programul de închidere etapizată, care a început în 2012 și urmează să fie finalizat la sfârșitul anului. Programul presupune efectuarea lucrărilor de închidere în condiţii de siguranţă a personalului şi a zăcământului, cât şi ecologizarea perimetrelor. Activitatea de închidere este gestionată de Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului.

Minerii ar fi primit asigurări în urmă cu două săptămâni că vor fi preluați de Complexul Energetic Hunedoara. Însă, ar fi aflat că acest plan nu va mai fi pus în aplicare, având în vedere situația financiară complicată a CE Hunedoara, intrând în insolvență.

Pe de altă parte ar mai fi o problemă legată de legislație. Până anul trecut, persoanele disponibilizate beneficiau de prevederile OUG 36/2013 privind acordarea unor venituri de completare, până la 24 de luni, în funcție de vechime. Ordonanța de Urgență a fost în vigoare până anul trecut și nu a mai fost prelungită cu un alt act normativ. Practic, persoanele care au mai rămas de disponibilizat nu vor beneficia de banii care erau acordați prin OUG 36/2013 până anul trecut. La Societatea Națională de Închideri Mine din Valea Jiului mai lucrează 362 de oameni, din care 231 în condiții speciale, în subteran, și 131 de suprafață, a declarat Petre Drăgoescu, directorul tehnic al societății, potrivit Mediafax.