DOCUMENT Analiză a ofertelor de pe piața de gaze / Diferențe foarte mari între furnizori

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 2 iunie 2020, 11:07 Economie | Energie


Comparator oferte gaze
Foto: ANRE
Fiecare furnizor de gaze înțelege liberalizarea pieței de la 1 iulie în felul său, existând diferențe foarte mari de prețuri la nivelul ofertelor. Dintre cei 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, 9 dintre propun un preț mai mic decât prețul din prezent, 5 mențin prețul și 13 propun un preț mai mare, potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă privind situația liberalizarii pieței de gaze și ofertele publice ale furnizorilor de gaze.

Principalii doi furnizori, E.ON Energie și Engie, prezintă oferte cu prețuri nesemnificativ mai mici față de cele actuale. Prețul actual la E.ON este de 134,19 lei/ MWh, iar oferta de la 1 iulie 2020 este de 131,92 lei/ MWh. La Engie, prețul actual este de 125,17 lei/MWh, iar de la 1 iulie oferta este de 124,92 lei/MWh.

Diferența între valoarea cea mai mică și valoarea cea mai mare a prețului gazelor achiziționate este de 2,32 de ori. Puțin probabil ca într-o piață să apară o diferență atât de mare care să se datoreze exclusiv tranzacționării prețului marfă al gazelor, consideră Asociația Energia Inteligentă. • Premier Energy prezintă două de valori de preț de achiziție+comisioane, cu o diferență între ele de 1,35. Achiziția gazelor naturale de la producători / importatori, nu se face pe direcții de consum, astfel încât prețul mediu de achiziție nu poate să fie decât unul singur, consideră Asociația Energia Inteligentă.
 • Mihoc Oil și Gazmir Iași sunt doi furnizori extrem de mici care au un consum anual de 0,07% și respectiv 0,18% din consumul total de gaze al lunii februarie 2020 (conform ultimului Raport al ANRE pe piața de gaze). Puțin probabil ca acești doi mici furnizori pot să achziționeze gaze la un preț cu 30% mai mic (considerând comisioanele similare), decât o companie ca E.ON Gaz Furnizare care conform aceluaiș raport al ANRE deține o cotă de piață de 39,36% din piața reglementată sau cu 27% mai mic decât ENGIE, care conform aceluiaș raport deține o cotă de piață de 52,84%.
 • Dacă furnizorul Mihoc Oil a putut să achiziționeze gaze pentru întreg anul gazeier 2020/2021 la o valoare de 67,24 lei/MWh, valoare în care se găsesc și comisioanele sale, ceilalți furnizori mai ales acei care achiziționează cantități mari de gaze, au achiziționat gaze la prețuri similare, mai arată Asociația Energia Inteligentă.

Asociația Energia Inteligentă a făcut un calcul orientativ, pentru a stabili care este rezultatul ofertelor tip pe care ar trebui să le facă furnizorii către clienții casnici din portofoliu lor.

A obținut prețul orientativ considerând prețul marfă al gazelor naturale + comisioane la valoarea de 73,31 lei/MWh (al patrulea cel mai mic preț marfă + comisioane) și aplicând exact aceleași tarife de transport și distribuție pe care aceștia le au publicate pe site-ul ANRE.

Astfel, în cazul E.ON Energie, de exemplu, consideră că prețul de negociere ar trebui să fie cu 14% mai mic față de cât oferă compania de la 1 iulie. Adică 113,12 lei/MWh față de 131,92 lei/ MWh cât e acum oferta E.ON.

De asemenea, în cazul Engie, prețul de la care ar trebui să pornească negocierea ar trebui să fie cu 7% mai mic față de cât oferă, adică 115,84 lei/MWh față de 124,92 lei/MWh.Vezi aici mai multe oferte ale furnizorilor de gaze.
Reamintim că începând cu 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.

Ministrul economiei Virgil Popescu a criticat ofertele făcute de furnizori. Ministrul spune că este o golănie ce fac furnizorii. Spune că a discutat cu Consiliul Concurenței pentru a găsi o modalitate de intervenție pentru a limita adaosurile. Guvernul ar putea aproba o ordonanță de urgență în acest sens.

"Mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu (furnizorii de gaze, n.r.) nu cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ", a declarat joi Virgil Popescu.

Potrivit ANRE, clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:

 • acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
 • solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
 • selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

După ce sunt adăugate criteriile de selecție, vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Prețul final de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în KWh.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25915 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  neclaritati (Marţi, 2 iunie 2020, 13:19)

  me_ [utilizator]

  In primul rand a face comparatie intre niste preturi fara a spune exact ce cuprind.. e cel putin periculos. In al doilea rand, pentru ce localitate sunt ofertele? Banuiesc ca nu stiti ca tarifele de distributie difera de la localitate la localitate, in functie de distribuitor. Pentru ce categorie de client sunt ofertele (pentru ca tarifele de distributie difera si in functie de categoria de consum)?Ce mai corect era sa comparati pretul de baza al gazului natural - singura componenta care se poate negocia.
  • 0 (0 voturi)    
   exact (Joi, 4 iunie 2020, 13:43)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui me_

   cei cu pret de dumping vor da faliment dupa citeva fluctuatii ale bursei cum s-a intimplat si la energia electrica.
   diferentele reale sint asemantoare cu cele de la pompa in benzinarii,
   vor aparea scamatorii de marketing gen cratita, telefon gratis, tombola pt masina, etc
 • +10 (10 voturi)    
  Multe, extrem de multe neclaritati! (Marţi, 2 iunie 2020, 14:39)

  tedycv [utilizator]

  1. Familia mea locuiește in casa noastră închisă cu gard. Avem contoare pentru toate utilitățile. Toate contoarele, mai puțin cel pentru gaze, înregistrează consumul in unitatea de măsura facturată. Contorul GAZELOR NATURALE înregistrează metri cubi consumați, dar factura este calculata in kWh, considerându-se ca 1mc de gaz echivalează cu 10,5 kWh. Primul furtișag, care se vede cel mai mult iarna, este ca mare parte din gaze NU AU VALOAREA ENERGETICĂ de echivalare cu mc, ci una considerabil mai mica. Atunci când culoarea gazelor nu este albastru deschis, ci are vârful flăcării galben spre cărămizii, înseamnă ca gazele sunt impurificare cu vapori de apa sub presiune, iar la aragazul meu acest lucru se vede destul de des.
  2. Absolut toți furnizorii de gaz vor adauga la factura costul transportului prin rețeaua de gaze, care aparține statului. După umila mea părere, acest lucru va duce la o echilibrare a prețului, indiferent de compania furnizoare.
  3. Si sa nu uitam de proveniența gazului natural, ca si aici decide tot statul, funcție de la cine l-a cumpărat. Nu trebuie sa sa mai mentionez cine este cel mai mare furnizor de gaze al Europei.
  Toate bune. Sa dea Dumnezeu sa fim sănătoși si sa auzim numai de bine!
 • 0 (0 voturi)    
  HOTNEWS (Vineri, 5 iunie 2020, 14:04)

  harry01 [utilizator]

  va rog sa specificati foarte clar daca este vorba de pret cu sau fara TVA. Furnizorul de gaze se refera probabil la un pret fara TVA, dar nu pentru el este scris articolul, ci pentru noi, consumatorii, iar pentru noi "final" inseamna ce platim, adica cu TVA inclus. Merci


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by