​Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E a publicat noi informații legate de incidentul din 8 ianuarie, care a lăsat fără curent electric mai multe țări europene, iar în România județele din nord-vest. Atunci, zona sincronă din Europa continentală a fost separată în două din cauza întreruperilor de pe rețeaua de transport produse într-un timp foarte scurt. Potrivit noilor concluzii, evenimentul s-a declanșat în stația electrică Ernestinovo din Croația, prin protecție la supracurent, la ora 15.04, ora României.

Cum a fost impartita EuropaFoto: ENTSO-E

Acest lucru a dus la o decuplare a două bare în stația Ernestinovo, care, la rândul său, a separat fluxurile de energie electrică din nord-vestul de sud-est.

Liniile din nord-vest care au rămas conectate la o bară de legătură leagă Ernestinovo de Zerjavinec (Croația) și Pecs (Ungaria), în timp ce liniile din sud-est care au rămas conectată la altă bară leagă Ernestinovo de Yglijevik (Bosnia-Herțegovina) și Sremska Mitrovica (Serbia).

Această separare a generat deplasarea fluxurilor către liniile învecinate, care au fost ulterior supraîncărcate, iar la 15.05, zona sincronă a Europei a fost împărțită în două.

Click pentru a deschide

Separarea sistemului a avut ca rezultat un deficit de energie de aproximativ 6,3 GW în zona de nord-vest și un surplus de 6,3% în zona de sud-est a Europei, ceea ce a însemnat o scădere a frecvenței în zona de nord-vest și o creștere a frecvenței în zona de sud-est.

La ora 15.05 (ora României), frecvența în nord-vestul Europei continentale a scăzut inițial la o valoare de 49,74 Hz, timp de 15 secunde.

Ulterior, frecvența a atins o valoare de echilibru de aproximativ 49,84 Hz. În același timp, frecvența în zona de sud-est a crescut inițial la 50,6 Hz, înainte de a se stabili la valori între 50,2 Hz și 50,3 Hz.

Pe fondul scăderii din zona de nord-vest, unii consumatori intreruptibili din Franța și Italia au fost deconectați. Aceștia sunt consumatori mari care pot fi deconectați dacă frecvența scade sub un anumit prag. În schimb, în zona de sud-est, pe fondul creșterii frecvenței, s-au activat măsuri de reducere a alimentării de către producători.

Acțiunile au fost coordonate de operatorii sistemului de transport, pentru a putea fi reconectate cele două zone cât mai rapid. Astfel, la ora 15.08 (ora României) ambele zone au fost reconectate.

Potrivit ENTSO-E, rețelele țărilor europene sunt legate pentru a funcționa sincron la o frecvență de aproximativ 50 Hz. Un astfel de eveniment se poate întâmpla în orice sistem de eenrgie electrică. O separare a zonei sincrone cu o perturbație mult mai mare și cu impact mai putermnic asupra consumatorilor a mai avut loc în Europa pe 4 noiembrie 2006.

O problemă de sistem a provocat pe 8 ianuarie mari probleme de alimentare cu energie în județele din nord-vestul României. Au fost afectate cel puțin șase județe, fiind o problemă de alimentare cu energie fără precedent în ultimii 30 de ani în România.

Întreruperile de curent au afectat industria, dar și populația. Lucrările pentru sincronizarea sistemelor au durat aproape o oră, iar realimentarea populației aproape două ore.

Potrivit datelor Transelectrica, în momentul producerii incidentului, România exporta energie. După producerea incidentului, România a început să importe, fiind reluate exporturile după ce sistemul a fost adus la condiții normale de funcționare.

Acestea sunt informații care au un caracter preliminar, ancheta fiind încă în desfășurare.

Pentru mai multe amănunte, citește și: