​Articol actualizat

Probleme de alimentare cu energie fără precedent în ultimii 30 de ani: Județele din nord-vestul țării au rămas fără curent / Au fost afectate și alte țări/ A pornit o investigație europeană

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 8 ianuarie 2021, 16:24 Economie | Energie


Energie
Foto: HotNews / C.P.
O problemă de sistem a provocat, vineri după-masă, în jurul orei 15.00, mari probleme de alimentare cu energie în județele din nord-vestul țării. Reprezentanții Transelectrica au spus pentru HotNews.ro că au fost probleme pe interconexiunea cu sistemul european. Au fost afectate cel puțin șase județe, fiind o problemă de alimentare cu energie fără precedent în ultimii 30 de ani. Întreruperile de curent au afectat industria, dar și populația.

Lucrările pentru sincronizarea sistemelor au durat aproape o oră, iar realimentarea populației aproape două ore.

UPDATE Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E a transmis vineri seara că este o investigație în defășurare cu privire la cauze, urmând să fie transmise informații despre incident în timp util. ENTSO-E mai spune că a fost înregistrată o scădere temporară a frecvenței de aproximativ 200 mHz. Acțiunile coordonate ale operatorilor de transport europene au asigurat stabilitatea sistemului și majoritatea țărilor nu au fost afectate. Practic, regiunea de sud-est a fost separată de restul Europei.
 • Transelectrica a revenit la ora 17.40 cu un comunicat informând că s-a produs un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țări.
 • Cauzele urmează să fie analizate la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E
"Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15.05, s-a produs un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țări. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a țării. Rețeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condițiile normale de funcționare în jurul orei 16.00, toți consumatorii afectați fiind realimentați în jurul orei 16.45. Cauzele și condițiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate și identificate la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E", a transmis Transelectrica.

România se interconectează cu Europa prin Ungaria.

Potrivit datelor Transelectrica, în momentul producerii incidentului, România exporta energie. După producerea incidentului, România a început să importe, fiind reluate exporturile după ce sistemul a fost adus la condiții normale de funcționare.

Județele afectate sunt Alba, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj și Sibiu, anunță Alba24.ro.

În Bistrița, oamenii spun că parcă ar fi un joc de lumini. Becurile se stingeau și aprindeau. Electronicele si electrocasnicele se opreau și reporneau. Speriați, bistrițenii au deconectat aparatele din prize, scrie ziarul Bistrițeanul.

Este o criza imensa în rețeaua de energie electrică, anunță și emaramureș.ro.

Avaria la rețeaua de alimentare cu energie electrică a creat haos la Cluj-Napoca, scrie monitorulcj.ro. Semafoarele au fost nefuncționale în mai multe colțuri ale orașului, barierele de la parcări au rămas blocate, la fel și lifturile.

Întreruperile de curent au afectat industria, dar și populația. Azomureș a raportat că avaria din sistemul național de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalații de pe platformă. Oprirea s-a desfășurat în condiții de siguranță. În zona platformei poate fi observat un nor de culoare brun-roșcat, cauzat de oprirea uneia dintre instalațiile de producere a acidului azotic. Nu există pericol pentru angajați, mai spune Azomureș.

Site-ul Transelectrica.ro funcționează cu mare dificultate.

Cazuri avarii majore, în ultimii ani:

 • Pe 7 august 2020. O pană masivă de curent s-a produs în București, fiind afectate mai multe cartiere, din trei sectoare, dar și localități din județul Ilfov.
 • Pe 11 aprilie 2018, un incident în stația electrică Medgidia Sud a afectat alimentarea cu energie electrică a Fabricii de Ciment din Medgidia şi a unor localităţi din zona rurală adiacentă Medgidiei
 • Pe 1 noiembrie 2017, din cauza unei avarii în rețeaua Transelectrica, au fost afectate mai multe cartiere din zona de est și de nord din Capitală.
 • În martie 2017, o avarie în rețeaua Transelectrica a lăsat minele din Valea Jiului fără curent electric.
 • Pe 8 noiembrie 2016, a cedat o stație a Transelectrica, fiind oprită electricitatea în judetul Tulcea. In aceeași zi, "un scurt circuit" pe o linie a Transelectrica a dus la oprirea Unității 1 de la Cernavodă.
 • Pe 1 iunie 2016, din cauza unei avarii, a căzut sistemul în două județe (Valcea și Argeș), fapt fără precedent din 1977 până acum, cauza fiind tot defectarea unui întrerupator dintr-o stație electrică. Tot ca în cazul din Valea Jiului, stația electrica se afla în proces de retehnologizare.
 • În iunie 2016, în urma unei furtuni, au cazut mai mulți stâlpi de înaltă tensiune în Mureș.

Rețeaua de transport al energiei s-a confruntat, în ultimii ani, cu mai multe avarii, fiind afectate mai multe localități și chiar județe întregi. Rețeaua este foarte veche, mare parte din ea având 40-50 de ani, peste durata normală de funcționare, iar în lipsa investițiilor, a ajuns într-o stare avansată de degradare. Transelectrica a analizat în 2018 starea a 54 de linii electrice de înaltă tensiune, fiind declarate inacceptabile 52 dintre ele. De asemenea, din 80 de transformatoare analizate, o treime sunt în stare proastă. Ar fi nevoie de investiții serioase, precum realizarea unei stații de 400/110 kV în București, însă câștigul Transelectrica este folosit de statul român pentru acoperirea deficitului bugetar.


Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

41412 vizualizari

 • +10 (18 voturi)    
  Urmeaza Bucurestiul (Vineri, 8 ianuarie 2021, 16:32)

  PrivireCritica [utilizator]

  Daca nu va fi caldura in iarna asta si toti bucurestenii vor da drumul la calorifere electrice, atunci sa vezi consum...
  • -1 (9 voturi)    
   Se rezolvă (Vineri, 8 ianuarie 2021, 21:39)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Se scoate siguranța de la oraș și se bagă un cui. Problem solved.
 • +3 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 ianuarie 2021, 16:33)

  [anonim]

  • +6 (8 voturi)    
   E irelevant cine iti este furnizor (Vineri, 8 ianuarie 2021, 22:09)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui

   E acelasi sistem.
 • -21 (73 voturi)    
  Hazliu (Vineri, 8 ianuarie 2021, 16:35)

  Shaolin [utilizator]

  prețuri mai mari și pene mai dese.

  Cel puțin pe vremea vechilor marxiști erau prețurile mici. Cu noi marxiști avem și prețuri mari și pene de curent și calorifere reci.

  Un progres remarcabil. Sper că nu și ultimul.
  • +10 (18 voturi)    
   Hai Gheorghe, hai Chivule... (Vineri, 8 ianuarie 2021, 16:41)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   Sculati voi oropsiti ai vietii si dati-ne lumina ! :))
  • +18 (28 voturi)    
   Rezultatul investitilor zero (Vineri, 8 ianuarie 2021, 16:43)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   iar toti bani produsi de privati au fost bagati in salariile bugetariilor si pensiile de lux.Sa vedem cat mai rezista tara asta cu bugetari de lux.Nu poti in fiecare an sa te imprumuti minim 20 miliarde de euro.Oricum orice om normal din privat trebuie sa se gandeasca cat mai curand sa paraseasca tara, nu merita sa stai intr-o tara a carei singur scopt este imbogatirea bugetariilor.
   • 0 (0 voturi)    
    Cine este de vina? (Marţi, 12 ianuarie 2021, 9:23)

    Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui /./

    "Sa vedem cat mai rezista tara asta cu bugetari de lux"

    Intrebarea este foarte pertinenta, insa se vede ca a fost un CONSENS UNANIM in acest sens, nu poti spune ca pedeseristii sunt de vina, liberalii sunt de vina, noii marxisti sunt de vina!

    Nici macar Pingelica nu este de vina pentru faptul ca:
    "Rețeaua este foarte veche, mare parte din ea având 40-50 de ani, peste durata normală de funcționare, iar în lipsa investițiilor, a ajuns într-o stare avansată de degradare."

    Toate partidele si coalitiile ce au fost la putere dupa 1990 au actionat in acest sens!
  • +15 (21 voturi)    
   ... (Vineri, 8 ianuarie 2021, 16:54)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   Văd că în ultima vreme e tare la modă să îi faci pe unii și pe alții neo-marxiști. S-a plictisit lumea de statul paralel, acuma sunt neo-marxiștii. Până una alta singura prezență majoră în politica românească e tradiționalul sistem corupt cu influențe balcanice.

   Cât despre pana de curent, asta poate avea diverse cauze. Una nasoală, ar fi atacurile cibernetice, mai ales că managementul automat al rețelelor energetice e în general foarte prost securizat. Alta mai puțin nasoală, însă la fel de gravă, e lipsa investițiilor din ultimii zeci de ani în infrastructura energetică din România.
   • +1 (3 voturi)    
    tot te bagi pe ce e ls moda, doar ca... (Vineri, 8 ianuarie 2021, 23:20)

    mbembe [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

    ai uitat sa zici ca rusii, chinejii si iranienii au lansat atacul, in rest esti in trend :)
   • 0 (0 voturi)    
    Este incontestabil un progres! (Marţi, 12 ianuarie 2021, 9:26)

    Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

    De ce nu vezi si partea buna?

    Ruzacii ne faceau "fscisti"
    Daddy tot vorbea de "statul paralel"

    Acuzatia de "noi marxisti" este una noua, merita aplaudata!
    Observa te rog ca nu zice nici neo-marxisti, nici "noii marxisti", ci "noi marxisti" - exprimare agramata este obligatorie pentu adeptii draknea ...
  • -13 (25 voturi)    
   Din victorie in victorie (Vineri, 8 ianuarie 2021, 17:00)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   spre catastrofa finala!Se mai indoieste cineva ca PNL+USR+=Armaghedon?Chiar se intampla acum,si nu au trecut decat 8 zile din acest an!
   • +8 (18 voturi)    
    aici ne-au adus "victoriile" voastre (Vineri, 8 ianuarie 2021, 18:36)

    ijohn [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    Daca din '96 pana in 2020 am avut 2-3 ani de Boc si 1 an de Ciolos , in rest 20-21 de ani de guvern PSD...cam cine crezi ca e de vina? Adica stai intr-o casa 10 ani, pleci, vine altul, si dupa 4 luni apare mucegaiul. Dai vina pe noul proprietar ca sunt peretii mucegaiti? Absurd. In orice caz, nu m-astept sa pricepi. Esti din Bucuresti? Ai apa calda? E vina astuia care e primar de 3 luni?
    • +2 (2 voturi)    
     Nu ma baieti (Duminică, 10 ianuarie 2021, 9:17)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui ijohn

     voi nu pricepeti ceva:sunt entitati care, din pacate,ATRAG GHINIONUL!Asta este ideea!In viata, pe langa multa munca si inteligenta, ai nevoie si de un pic de noroc ca sa reusesti.Asta este realitatea.Voi sa pastrati comentariile acestea si peste 4 ani va rog sa vedeti daca aveti mai multi bani economisiti in portofel sau sunteti la sapa de lemn.Eu zic ca baietii astia care-si zic + sunt de fapt un mare minus.
   • +10 (18 voturi)    
    oricine gandeste cu propriul cap, da (Vineri, 8 ianuarie 2021, 19:00)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    Daca tu crezi ca poti acuza un un guvern instalat de 8 zile de lipsa de investitii din ultimii 4 ani, e clar ca nu ai mare legatura cu realitatea...
  • -6 (20 voturi)    
   Si? (Vineri, 8 ianuarie 2021, 17:33)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   Era mai bine inainte de vremea ''vechilor marxisti''? Adica pe vremea legionarilor interbelici? Adica, era - nici nu stiu de ce intreb :))) - ca atunci nu costa nimic, pt ca nu aveau decat cateva orase din Romania curent :))))))))))
   Ia uite ce zicea un ''roman adevarat'', anti ghei si crestin(probabil ar fi si anti masca si anti vaccin azi), Tutea(pe care banuiesc ca il admiri), despre Ceausescu:
   "Ceaușescu a condus România timp de 24 de ani. Nu se poate spune că era „bine” pe vremea lui Ceaușescu, dar puțini știu cum era România înainte de Ceaușescu!
   Acest conducător a fost pentru țara asta ceea ce au fost Kemal Ataturk pentru Turcia si Abdul Nasser pentru Egipt :TATĂL NAȚIUNII!
   Ceaușescu a scos România din Evul Mediu, de la lumina lumânării, la lumina electrică, de la carul cu boi, la intreprinderi producătoare de automobile, camioane, tractoare, locomotive și avioane…
   Nu știu daca, păstrând proporțiile, există performanțe asemănătoare in istorie – poate Ramses cel Mare. Ceaușescu a dictat să se ridice școli, spitale, diguri, baraje, hidrocentrale, căi ferate, aeroporturi, baze militare subterane, lucrări hidrotehnice portuare, flote de avioane și vapoare, irigații pe mii de hectare, poduri impresionante, ba chiar si... autostrazi. In 24 de ani amărâți a plătit datoriile și a dublat populația urbana .
   De fapt este incredibil. Dacă știți despre ce vorbesc veți vedea că performanțele lui Ceaușescu frizeaza imposibilul. Și, peste asta, a păstrat DEMNITATEA acestui popor de.....tâmpiți".

   Iti mai place de Tutea?! :))))
   • -4 (10 voturi)    
    enorm (Vineri, 8 ianuarie 2021, 19:07)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    a fost un intelectual si un roman adevarat
    • +3 (7 voturi)    
     Da', uite ce zicea de Ceausescu (Vineri, 8 ianuarie 2021, 19:24)

     Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     :)))))) Banuiesc ca ti place si el! Cum se impaca in capu' vostru fascismu' cu comunismu'?! Nu e obositor?:)))))))
   • +1 (1 vot)    
    Cand a declarat (Duminică, 10 ianuarie 2021, 8:59)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    asa ceva era deja SENIL!Ce sa mai pretinzi de la un senil?Si Stefan cel Mare,la batranete,a devenit supus turcilor.Ca de aia e sabia lui la Istambul....
  • +13 (17 voturi)    
   penele sunt de la pensiile si salariile dublate (Vineri, 8 ianuarie 2021, 17:34)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   Asha se intampla cand folosesti bugetul de mentenanta si investitii de la companiile nationale ca sa maresti salarii si pensii la schimb cu inchis ochiila legalizarea hotieisi eliberarea hotilor din inchisori.

   La fel cum dupa zeci de ani de reparatii zero la linia ferata viteza medie a CFR e la jumate din cat era in 1990, si la infrastructura de curent, gaze, apa, daca nu repari nimic timp de ceva ani, ajungi in punctul in care instalatiile incep sa cedeze.

   Si la fel cum in Bucuresti sistemul de canalizare crapa din 2 in 2 saptamani, la fel si sistemul de transport cu energie electrica da rateuri cand nu se mai ingrijeste nimeni de el...
  • +9 (19 voturi)    
   Se vede că nu ai trăit vremurile alea (Vineri, 8 ianuarie 2021, 18:08)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   ... cel puțin nu în România.

   În orașul meu erau zilnic opriri ale curentului electric cel puțin pe timp de iarnă, mai puțin cartierele unde locuiau mai marii partidului. La fel și cu caloriferele ;)

   "Sper că nu și ultimul.". Pașol na turbinca Ivan.
 • -8 (20 voturi)    
  multumim (Vineri, 8 ianuarie 2021, 16:37)

  cucuveauamov [utilizator]

  Romania lucrului bine facut. cine comenteaza, va fi vaccinat
 • +2 (6 voturi)    
  ;) (Vineri, 8 ianuarie 2021, 16:38)

  Casargoz [utilizator]

  Reprezentanții Transelectrica sunt numiți ca sa sa se ocupe de evitarea unor astfel de evenimente.
  Când apar astfel de probleme statul ar trebui sa facă o ancheta astfel încât sa vadă care sunt cauzele pentru care gestionarea rețelei a fost defectuoasa.
 • +5 (5 voturi)    
  Coruptia... (Vineri, 8 ianuarie 2021, 16:51)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  .
 • +1 (9 voturi)    
  Transelectrica (Vineri, 8 ianuarie 2021, 16:55)

  Klaus Ciocaniss [utilizator]

  In rest e bine sa avem salarii babane la Transelectrica!
  VIn fiecare vara daca pornesc mai mult de 3-4 aerul conditionat ramanem pe intuneric.
  • 0 (2 voturi)    
   Gogule, vreme de 3 ani guvernele PSD (Sâmbătă, 9 ianuarie 2021, 16:54)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Klaus Ciocaniss

   Au luat toti banii de investitii de la companiile de stat si le-au bagat in cresteri de salarii si pensii.
   Nu salariile directorilor au determinat lipsa investitiilor ci amestecul cleptocratilor PSD-isti.
 • +7 (15 voturi)    
  Coruptia si Politrucii numiti pe functii (Vineri, 8 ianuarie 2021, 17:00)

  Adi_rus [utilizator]

  Ata se intampla cand apartii intr-un stat corupt in care politicienii sunt interesati doar sa faca avere si nu de binele tarii si al cetatenilor. Se numesc politrucii in functii de directori la regii importante iar aia in loc sa ia deciziile corecte cum ar fi noi investitii in capacitatile de productie si transport a energiei sunt interesati doar de cum sa fure banul public.

  Romania e setata pe un curs la capatul caruia scrie "stat esuat" si totul se intampla din cauza ca poporul voteaza gresit. Cand ai 75% din populatie votand cu partidele vechi PSD + PNL si 10% votand cu niste ciurucuri precum AUR n-ai cum sa progresezi ca tara.

  Cum indreptam asta chiar nu stiu.
 • +2 (24 voturi)    
  Spoiler (Vineri, 8 ianuarie 2021, 17:07)

  Tescovin [utilizator]

  E doar un mic spoiler a ceea ce va să vie, nu doar în România, ci la nivel european, dacă delirul Green Deal se concretizează în următorii ani. Nu spun că problema apărută în nord-vestul țării are legătură cu așa ceva - n-am de unde să știu - dar în mod sigur „ajută” semnificativ la pregătirea psihologică a oamenilor pentru evenimente similare care vor fi tot mai dese.
  Vorba aia, dacă tot ne întoarcem la socialism, de ce să nu avem și penele de curent aferente ? De frigul în case s-a ocupat deja Firea, mai trebuie să „rezolvăm” cu mâncarea.
  Proletari din toate țările, uniți-vă !
  • +3 (3 voturi)    
   Bine spus! (Vineri, 8 ianuarie 2021, 22:30)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Noi trebuie să mergem pe un altfel de „green deal”, cu un verde saturat și care strălucește în întuneric - adică energie nucleară! Energie ieftină, abundentă și care păstrează aerul curat!
 • -8 (24 voturi)    
  La ardelenii cei gospodari? (Vineri, 8 ianuarie 2021, 17:14)

  Beer-gummy-bear [utilizator]

  Nu se poate! La ei totul este "net superior" iar restul tarii e salbaticie!
  Probabil vre-un Dorel Pop manca slana pe tastatura serverului ce controleaza reteaua...
  • +4 (10 voturi)    
   ? (Vineri, 8 ianuarie 2021, 18:43)

   NoFive [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

   Ce-i aia vre-un? Ești un Dorel al scrisului, du-te la munca câmpului mai bine, ce cauți la tastatură?
 • +1 (7 voturi)    
  Mureș (Vineri, 8 ianuarie 2021, 17:17)

  mbasa [utilizator]

  Evident că și în Târgu-Mureș am prins "orga de lumini", Azomureșul fiind în acest oraș.
 • +7 (7 voturi)    
  sefu anre (Vineri, 8 ianuarie 2021, 17:29)

  bancheru83 [utilizator]

  cat are salariul?
 • +6 (14 voturi)    
  Conditii ideale pt vaccinul anti-Covid (Vineri, 8 ianuarie 2021, 17:32)

  RDU2 [utilizator]

  Va dati seama cum este stocat in aceste conditii vaccinul anti-Covid? Praful se alege de dozele alea care stau in frigiderele / congalatoarele fara curent electric...
  Sunt curios daca vor fi aruncate dozele compromise sau folosite asa, cu efect 0 in realizarea imunizarii anti-covid.
  • +4 (8 voturi)    
   Vaccin (Vineri, 8 ianuarie 2021, 20:26)

   Claudiu2s [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

   In general un congelator are o autonomie destul de mare. Chiar si cel de acasa, daca nu il deschizi, poate sa ramana bocna 18-20 ore.
   • +1 (1 vot)    
    Dar? (Sâmbătă, 9 ianuarie 2021, 15:16)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Claudiu2s

    Dar in conditiile in care vaccinul trebuie sa stea la -80 de grade? Deja nu mai vorbim de concelatoare de carnati!
  • +4 (6 voturi)    
   Teoretic (Vineri, 8 ianuarie 2021, 20:42)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

   orice spital are un grup electrogen cu pornire automata. Are, avea, avuse, ar trebui sa aiba....
   UPDATE Firmele private care au contracte de mentenanta pentru grupurile electrogene tocmai isi zugravesc apartamentul. Asa ca, momentan...
  • +1 (1 vot)    
   Efect 0 (Sâmbătă, 9 ianuarie 2021, 15:15)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

   efect 0 in scenariul optimist!
 • +5 (11 voturi)    
  Mda (Vineri, 8 ianuarie 2021, 17:54)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Se vede lipsa investitiilor din ultimii 30 de ani. Bun, e retea inter-conectata si de aici concluzionam ca daca vecinii raman fara curent si noi vom fi in bezna? Nu exista rezerve, serviciu de back-up, ceva ?

  Chiar am ajuns la orice sa depindem de alte tari?!

  Mi se pare absurd...
  • +1 (1 vot)    
   Iată ce fac australienii în situații similare (Vineri, 8 ianuarie 2021, 22:32)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Cumpără cele mai avansate baterii de pe piață de la cel mai bogat om din lume:

   https://www.youtube.com/watch?v=kYMtqnzEDVg
   • +1 (1 vot)    
    Wow (Vineri, 8 ianuarie 2021, 22:57)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Nu stiam. Multumesc de link. Arata foarte interesant.

    Singurul echivalent pe care il stiam, dar din India e asta: https://www.youtube.com/watch?v=aqxlWeoa53s
 • +10 (10 voturi)    
  Sa nu ramana fara fecebook (Vineri, 8 ianuarie 2021, 18:18)

  VOX. [utilizator]

  Pentru ca vor fi sinucideri in masa.
 • +5 (7 voturi)    
  De data asta... (Vineri, 8 ianuarie 2021, 18:29)

  gugurila [utilizator]

  ... chiar s-au descurcat bine.

  Chestie din asta s-a intamplat si la case mai mari, si au ramas 3 tari fara curent.

  https://en.wikipedia.org/wiki/2006_European_blackout

  Sistemul de transport (liniile alea de inalta tensiune, nu sarmulitele care iti aduc curentul in casa) de electricitate e suficient de interconectat ca o problema din asta sa afecteze juma de continent...
 • +4 (4 voturi)    
  Net alert. (Vineri, 8 ianuarie 2021, 18:42)

  NoFive [utilizator]

  Am primit multe mesaje de la cunoscuți, prieteni, după pana de curent. Cei mai multi se plângeau ca le căzuse netul.
 • -7 (15 voturi)    
  Este rezultatul (Vineri, 8 ianuarie 2021, 18:48)

  ALFY [utilizator]

  digitalizarii, consum de curent fara sens, totul suge curent, lumea nu mai citeste o carte (pute hartia) numai e-book. Nimeni nu se uita la DVD-uri numai stream si on-demand, totul consuma de sute de ori mai multa energie ca in urma cu 20-30 de ani, si rezultatul este identic. Era de asteptat ca aceasta risipa imensa de energie ce inseamna onlain 24/7, intr-o zi ajunge la limita si face pock!.

  Daca pica curentul 1 luna nici 20% din popu*l*atia tarii nu supravietuiesc!
  • +6 (6 voturi)    
   Ce sa faci (Vineri, 8 ianuarie 2021, 20:46)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui ALFY

   daca curentul are priza la public
 • -1 (11 voturi)    
  Pana de curent electric (Vineri, 8 ianuarie 2021, 21:32)

  CristescuPRadu [utilizator]

  Acum ca nu mai exista Ceausescu, pe cine vor da vina ? Probabil pe Ungaria sau pe UE.
 • +4 (8 voturi)    
  Chiar nu mai #rezist :) (Vineri, 8 ianuarie 2021, 23:29)

  Andrei966 [utilizator]

  La cate prostii am citit pe acest forum. Incerc sa explic pt. toti: interconectarea electrica e ca respiratia buson la buson. Noi suntem legati in UE cu Ungaria; in momentele dinaintea avariei, noi expiram si sistemul energetic din Ungaria inspira, ca avea nevoie de energie. Ca exporta la randul ei la vecini nu are importanta in caz. In momentul in care au inceput sa inspire mai mult, brusc, adica sa ne ia suflul respiratiei, ca un muribund care se trezeste, circuitele electrice sesizeaza consum mult prea mare, si, pt. protectie, ca sa nu ia foc, intrerup energia. Ca sigurantele acasa, dar in sistem se cheama separatoare. Si in argoul cunoscatorilor se spune: a dat afara separatorul sau nodul nu-stiu-care. Deci, pe relatia cu Ungaria, a intervenit un consum f. mare brusc. Daca se intampla pe linia cu Serbia, aveau probleme judetele din Sud-Vest. Daca problema era cu Bulgaria, judetele din sud si asa mai departe. Vizitati site-ul Transelectrica si vedeti cu ochii vostri harta. In loc sa scrieti prostii, mai bine cititi si va informati. Pacat ca Virgil Popescu nu a explicat, ca prost nu e.
 • +2 (2 voturi)    
  Pana s-a datorat functionarii protectiilor (Sâmbătă, 9 ianuarie 2021, 12:19)

  Zapateado [utilizator]

  Sistemul energetic al RO este interconectat cu cel european. Daca in cel european apare un deficit major de energie - spre exemplu, pica o centrala sau o linie importanta, sistemul RO incepe sa pompeze energie in cel european. Dar daca nu poate acoperi deficitul si pompeaza prea mult intra el insusi in deficit. Atunci sistemul european incepe sa pompeze in sistemul RO numai ca in curind se poticneste fiindca n-are suficienta resursa din cauza deficitului propriu. Iar incepe sistemul RO sa pompeze energie in sistemul european si iar se poticneste. Aceste fenomene anormale se numesc PENDULARI DE ENERGIE si impotriva lor actioneaza sisteme de protectie sofisticate care taie raul de la radacina. Cum? Deconecteaza legaturile dintre sistemele instabile. De ce s-a produs pana? Fiindca in deficit intrase - din motive ce se vor elucida - sistemul RO, si atunci el a fost deconectat de la sistemul european de catre protectii. Ca sa nu apara acele pendulari de energie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by