​Nuclearelectrica a anunțat că Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic National în seara zilei de 12 iulie. Unitatea se deconectase automat de la sistem pe 10 iulie, în urma unei avarii, în ciuda faptului că nu au trecut decât trei săptămâni de la programul de mentenanță.

Centrala nucleara de la CernavodaFoto: Nuclearelectrica

Nuclearelectrica susține că în dupa-amiaza zilei de 10 iulie au apărut disfunctionalitati în partea clasică a unității, însă fără impact pe partea nucleară.

Nuclearelectrica mai afirmă că deconectarea automată a Unității 2 precum și lucrările de remediere nu au avut impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător.

Pe 9 mai, Unitatea 2 intrase în programul de oprire planificată, pentru mentenanță și inspecții.

Cinci săptămâni mai târziu, pe data de 14 iunie, lucrările de mentenanță au fost finalizate. Atunci, Nuclearelectrica anunța că au fost finalizate "inclusiv cele efectuate pentru remedierea unor probleme identificate la sistemul electric, în partea clasică a centralei care au condus la extinderea perioadei de oprire planificata cu 1 zi".

Nu a trecut nicio lună și Unitatea 2 a fost deconectată de la sistem exact din cauza unei avarii în partea clasică a centralei.