Ungaria va încălca sancțiunile UE contra Rusiei dacă își va menține promisiunea de a plăti pentru gazul rusesc în ruble, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu la CNN.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Fredrik SANDBERG / AFP / Profimedia

„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar chestiunea juridică este foarte clară. Ceea ce sugerează Putin - această conversie din euro în ruble și apoi plata facturii de gaze - ar fi o încălcare a sancțiunilor. Dacă faci asta, dacă plătești în ruble, încalci sancțiunile, eviți respectarea sancțiunilor pe care noi le-am impus Rusiei”, a spus șefa executivului european într-un interviu acordat vineri jurnalistei CNN Christiane Amanpour.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a indicat că țara sa ar fi dispusă să plătească pentru gazele rusești în ruble, după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care cere ca „țările neprietenoase” să fie obligate să plătească pentru livrarea gazelor naturale în ruble.

UE este în discuții cu Budapesta, a precizat Von der Leyen la CNN.

„Până acum Ungaria a respectat sancţiunile, aşa că până nu vedem contrariul este în regulă. Nu am mai văzut niciodată până acum o Uniune Europeană atât de unită, atât de hotărâtă, atât de rapidă. Şi cred că o întrebare pe care fiecare dintre statele noastre membre să și-o pună e: Vreau să fiu primul care rupe această unitate? Cred că nu”, a transmis ea.

****

Rusia le-a cerut statelor UE să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, ceea ce acestea au refuzat. În prezent livrările continuă, întrucât primele plăţi pentru volumele de gaze livrate după această dată sunt scadente în a doua jumătate a lunii și în mai.

Premierul Viktor Orban a declarat miercuri, ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters, că Ungaria va plăti în ruble pentru gazele ruseşti dacă Moscova o va cere.

Comisia Europeană a anunţat anterior că firmele europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble.

Ungaria, care se bazează pe importurile din Rusia pentru aproximativ 70% din consumul său energetic, a semnat anul trecut un contract pe termen lung cu Rusia.

___