Ungaria și Qatarul au convenit ca companiile lor de stat din domeniul energetic să înceapă discuții privind achiziționarea de gaz natural lichefiat (LNG) de către Budapesta din statul aflat în zona Golfului, relatează Reuters.

Peter SzijjartoFoto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

„Este în interesul Ungariei să atragă noi surse în aprovizionarea sa cu gaz”, a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto după discuțiile purtate la Doha.

Ungaria a fost singura țară din Uniunea Europeană care nu a încercat până acum să își reducă dependența față de importurile energetice din Rusia, bazându-se pe Moscova pentru o mare parte din consumul său de gaze naturale și petrol.

Szijjarto a anunțat miercuri că grupul MVM deținut de statul maghiar va demara discuțiile cu QatarEnergy privind posibilitatea aprovizionării Ungariei cu LNG în decurs de trei ani.

„Trebuie să existe o înțelegere între cele două companii iar înțelegerea trebuie să aibă sens din punct de vedere al profitabilității. Cu toate acestea, astăzi am intrat într-o înțelegere politică și discuțiile pot să înceapă”, a precizat ministrul ungar de Externe.

Ungaria a anunțat până când vrea să renunțe la gazul rusesc

Qatarul este deja unul dintre cei mai mari exportatori de LNG din lume și mai multe state europene au purtat recent discuții cu Doha pentru a-și crește importurile în contextul tentativelor de a-și reduce consumul de gaz rusesc.

Szijjarto a mai declarat miercuri că UE trebuie să își extindă capacitatea terminalelor LNG din sudul continentului pentru ca Ungaria să poată cumpăra gaz natural din Qatar.

„Dacă Croația extinde capacitatea terminalului său LNG, după cum a promis, (...) atunci ar putea fi realist ca gaz din Qatar să aibă un rol în furnizarea cu energie a Ungariei în decurs de 3 ani”, a mai spus el.

Un acord pe 15 ani semnat anul trecut între Budapesta și Gazprom asigură anual Ungariei 4,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc care este transportat via Bulgaria și Serbia.

În luna octombrie guvernul ungar a anunțat că își propune ca țara să renunțe la dependența de gazul rusesc până în 2050.

„Nivelul gazelor din Rusia, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, ar putea scădea la zero până în 2050”, a declarat la momentul respectiv ministrul ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei, Laszlo Palkovics, la o conferință pe teme de energie.

Tot în luna octombrie Gazprom a fost de acord să amâne plățile datorate de Ungaria pentru livrările de gaze naturale livrate iarna aceasta, după ce Budapesta a transmis o solicitare în acest sens din cauza exploziei prețurilor la energie.