Liderii UE au sporit joi seară presiunea asupra miniştrilor energiei pentru a ajunge la un acord amânat din cauza unei dispute privind implementarea unui plafon la preţul de achiziţie al gazului chiar luni, relatează DPA, citată de Agerpres.

Unitate de stocare și transfer de gazeFoto: DreamsTime / Viktord50

Într-un text comun publicat joi, cei 27 de lideri ai UE fac apel la miniştrii lor să finalizeze munca la măsura de plafonare a preţului gazului şi alte măsuri în domeniul energiei în curs de adoptare.

Miniştrii sunt în dispută de luni de zile privind modul de a răspunde creşterii spectaculoase a preţurilor la energie în blocul comunitar, inclusiv în privinţa unei propuneri a Comisiei Europene de a plafona preţul gazului tranzacţionat la hubul olandez TTF (Title Transfer Facility), într-o tentativă de a diminua fluctuaţiile de preţ.

Alte propuneri blocate sunt operaţionalizarea achiziţiilor comune de gaz, creşterea solidarităţii între statele membre în cazul unor crize energetice şi accelerarea procedurilor de autorizare a unor proiecte de energie regenerabilă.