​Ministrul energiei Sebastian Burduja ar fi cerut reluarea procedurii de selecție a candidaților pentru poziția de membri în Directoratul Hidroelectrica, au declarat pentru HotNews.ro surse din companie. Motivul ar fi că pe lista scurtă nu s-ar afla și șeful său de cabinet și partener de afaceri al familiei Burduja, Dragoș Stefan Roibu, care viza funcția de director de investiții. Sebastian Burduja neagă intervenția sa asupra procesului de selecție.

HidroelectricaFoto: AGERPRES

Roibu nu ar fi ajuns pe lista scurtă deoarece nu îndeplinea criterii esențiale, legate de experiența sa în sectorul energetic. Roibu deține împreună cu sora ministrului o firmă, însă aceasta a fost fără activitate mulți ani și reactivată în septembrie 2023.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica ar fi fost convocat de urgență pentru a discuta despre reluarea procedurii de selecție.

Cine este Dragoș Ștefan Roibu

Dragoș Ștefan Roibu este șeful de cabinet al ministrului Sebastian Burduja, însă pare un apropiat al familiei. Potrivit datelor de pe Termene.ro, Dragoș Ștefan Roibu deține împreună cu sora ministrului, Mădălina Ana Burduja, în cote egale, firma Dynamic Energy Systems SRL.

Această firmă a fost inactivă începând cu 2016, fiind reactivată pe 13 septembrie 2023. Are ca principal obiect de activitate "Activitati de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea".

Sebastian Burduja: Nu intră în atribuțiile mele și nu aș face niciodată așa ceva

La solicitarea HotNews.ro, Sebastian Burduja a afirmat că nu intră în atribuțiile sale și nu ar interveni niciodată asupra procesului de selecție.

"Având în vedere anumite speculații apărute în spațiul public, Ministerul Energiei specifică faptul că procedurile aferente desfășurării selecției pentru membrii directoratelor companiilor aflate sub autoritatea tutelară a Ministerului Energiei, nu intră în atribuțiile ministerului. Întreaga răspundere pentru derularea și rezultatele acestor proceduri aparține celor care le gestionează la nivelul consiliilor de supraveghere/ administratie.

În acest moment, este în desfășurare o procedură de selecție în cadrul directoratului Hidroelectrica. În baza prevederilor OUG 109, pașii procedurali și rezultatele finale intră în atribuțiile Consiliului de Supraveghere al Hidroelctrica și a firmei de consultanță pe care Consiliul a selectat-o", este poziția ministerului energiei.

Ce spunea Burduja despre împrospătarea de la Hidroelectrica

În urmă cu o zi, ministrul a spus, într-o conferință de presă, că se simte nevoia de o "îreîmprospătare" la Hidroelectrica.

"Cred că, având în vedere listarea Hidroelectrica, având în vedere portofoliul de proiecte, inclusiv proiecte cu grad de finalizare mare, grad de execuție mare, se simte nevoia unei reîmprospătări la nivelul echipei. Dar asta nu este decizia mea ca ministru și nu m-am implicat și n-o să mă implic niciodată în procedurile de selecție făcute în baza ordonanței 109", a afirmat ministrul.

Citește pe aceeași temă și: