Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi că în următoarele zile se așteaptă să primească niște propuneri concrete de la ​Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru deblocarea programului Casa Verde, suspendat în urma deciziei Curții de Apel Oradea.

Instalare panouri solareFoto: Jesada Wongsa / Dreamstime.com

Ministrul a spus că a rugat conducerea AFM-ului să vină foarte rapid cu o serie de propuneri, în care să fie testate anumite scenarii pentru deblocarea acestui program.

Fechet: Ca soluție extremă putem inclusiv să lansăm un nou program

  • „Dacă se lungește foarte mult procesul, pentru că avem recurs la Înalta Curte, să vedem exact cum putem debloca acest program, iar în legătură cu aceasta, mă aștept, în următoarele zile, să avem niște propuneri concrete, fie să așteptăm să ne judecăm, fie să reluăm cumva programul, fără a pune oamenii pe drumuri din nou, cu alte cuvinte, toți cei care au aplicat deja să folosească documentele deja depuse și să reluăm cumva programul cu speranța că îl vom debloca.
  • Sau ca ultimă soluție extremă, la care vreau să nu ajungem vreodată, este lansarea unui nou apel, pentru că nu o să pot aștepta la nesfârșit ca aceste procese să se termine, în fiecare zi în care românii nu au panouri solare pe casă, facturile acestora sunt mai mari decât ar fi putut să fie, iar dacă va fi nevoie, repet, ca soluție extremă putem inclusiv să lansăm un nou program, dar eu sper să clarificăm acest lucru foarte repede.
  • Repet, e vorba de un proces, nu vreau să comentez deciziile instanței de judecată, dar deocamdată acest program este suspendat.”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, suspendat în instanță / AFM spune că va face recurs / Plângere separată și la Parchetul General

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat la finele lunii septembrie că Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca şi instalator. Instituţia susţine că întreaga procedură a fost respectată şi va depune toate eforturile pentru reluarea programului.

Separat de acest dosar în instanță, amintim că Ministerul Mediului a anunțat că a sesizat Parchetul general pentru posibila scurgere de date în programul Casa Verde.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat vineri, 8 septembrie 2023, în exclusivitate pentru HotNews.ro că suspiciunile cu privire la scurgeri de informații care nu sunt de interes public și care ar putea să favorizeze anumite firme în programul Casa Verde au fost confirmate de verificările Corpului de control al ministrului Mediului și că a dispus sesizarea Parchetului General.

Aproximativ 87.000 de romani şi 531 de companii sunt blocate până la soluţionarea programului.

Prioritatea AFM este să deblocheze cât mai repede programul Casa Verde, care valorează 2,75 de miliarde de lei.

Sursa foto: Dreamstime.com