Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a anunțat joi că instituția pe care o conduce a sancționat cu 18 milioane de lei trei mari furnizori de energie, care nu ar fi respectat prevederile OUG 27/2022 privind schema de plafonare- compensare. Mai exact, ar fi achiziționat energie la preț plafonat mai mult decât aveau nevoie pentru consumatorii din portofoliul lor, iar cantitățile în plus le revindeau pe alte piețe.

Sectorul energeticFoto: HotNews / Claudia Pirvoiu

Întrebat insistent de către presă care sunt acești furnizori, George Niculescu a refuzat să spună, aceasta chiar dacă a făcut într-o conferință de presă anunțul privind amenzile.

Cea mai mare amendă primită de un furnizor a fost de 14,4 milioane de lei

"În ceea ce priveşte furnizorii de energie electrică care au achiziţionat cantităţi de energie electrică din Mecanismul de Achiziţie Centralizată de Energie Electrică (MACEE), în care preţul este de 450 lei/MWh la care producătorii sunt obligaţi să vândă şi furnizorii cu clienţi finali cumpără, am avut o analiză făcută de direcţia de monitorizare şi am observat societăţi comerciale care au achiziţionat cantităţi de energie mai mari decât portofoliul de furnizare pe care îl aveau", a spus Niculescu.

Acțiunile de control s-au terminat cu o propunere pentru Comitetul de Reglementare de sancţionare a cinci companii, dintre care două cu avertisment. Celelalte trei au primit amenda de 1% din cifra de afaceri: un furnizor a primit 14,4 milioane lei, alt furnizor 1,45 milioane lei, iar al treilea 2,3 milioane lei.

Niculescu a precizat că acele cantități în plus erau vândute pe "alte piețe".

Este așteptată finalizarea și altor anchete

Reamintim că HotNews.ro a scris în exclusivitate o serie de articole despre creșterea prețurilor la gaze și energia electrică, în timp ce pe piețele europene acestea scad, și despre cum subvenționează statul profiturile uriașe ale furnizorilor.

În ceea ce privește alte cazuri de nerespectare a OUG 27/2022 privind schema de plafonare-compensare a prețului la energie, președintele ANRE a spus că vor fi făcute publice rezultatele pe măsură ce vor fi finalizate.

HotNews.ro a scris recent că ANRE se află în pline acțiuni de control la 6 mari furnizori de energie electrică, la principalii 3 mari furnizori de gaze, dar și la traderi. Potrivit unor răspunsuri transmise la solicitarea HotNews.ro, ANRE a observat că unii furnizori au raportat valori mari în contractele cu clienții finali, iar cantități de energie au fost vândute succesiv, cu scopul de a crește prețul. Companiile riscă amendă de până la 5% din cifra de afaceri.

În total sunt 18 acțiuni de control la operatori economici pentru verificarea respectării, în perioada 01.01.2023-30.10.2023, a dispozițiilor Ordonanței de urgență nr. 27/2022 privind schema de plafonare-compensare a prețului la energie.

Controalele sunt făcute la:

  • 6 furnizori având ca tematică de control modul de stabilire a prețului plafonat la consumatorii non-casnici;
  • 4 furnizori având ca tematică de control respectarea prețului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe piețele concurențiale, SU, FUI;
  • 4 furnizori având ca tematică de control modul de prognozare a consumului lunar și a consumului suplimentar, precum și modul de modificare a prognozei lunare a cantităților suplimentare în cazul unor diferențe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară și cea prognozată;
  • 4 acțiuni de control la furnizorii și traderii de energie electrică, pentru a verifica respectarea interdicției prevăzute la art. 16 alin. (7^4) din OUG nr. 27/2022, existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantități de energie electrică, în scopul vădit de a creşte prețul;
  • 3 acțiuni de control la furnizorii de gaze naturale privind verificarea respectării prețului final facturat de către furnizorii de gaze naturale, conform prevederilor art. 2 alin. (4) din OUG 27/2022.

ANRE a constatat "valorile ridicate raportate de unii furnizori"

Controalele vizează modul în care au fost respectate prevederile OUG 27/2022 privind schema de plafonare-compensare a prețurilor la electricitate și gaze.

În cursul desfășurării activității specifice de monitorizare a pieței de energie electrică, ANRE a constatat pentru lunile din semestrul I 2023 valorile ridicate raportate de unii furnizori ca medii ale prețurilor din contractele de furnizare încheiate cu clienți finali, se arată într-un răspuns al ANRE către HotNews.ro.

Vânzări succesive a unor cantități de energie electrică pentru creșterea prețului

În ceea ce priveşte activitatea de control desfăşurată de ANRE, în domeniul energiei electrice, au fost demarate acțiuni de control la unii dintre furnizori și traderi pentru a verifica respectarea interdicției prevăzute la art. 16 alin. (7^4) din OUG nr. 27/2022, existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantități de energie electrică, în scopul vădit de a creşte prețul.

Vânzarea succesivă a unor cantităţi de energie electrică sau gaze naturale de către traderi şi/sau furnizori cu activităţi de trading, în scopul vădit de a creste preţul, se sancţionează de către ANRE, cu amenda de 5% din cifra de afaceri, se arată în art. 16 alin. (7^4) din OUG nr. 27/2022.

"Acțiunile de control menționate sunt în derulare și nu putem face publice aspecte preliminare sau parțiale. După finalizarea acțiunilor de control, concluziile precum și eventualele sancțiuni aplicate și măsuri dispuse vor fi făcute publice", a spus ANRE.

Pentru mai multe amănunte, citește și: