​Licitația pentru studiul de fezabilitate privind proiectul Tarnița-Lăpuștești a fost reluată de urgență, după ce fost anulată automat, în lipsa unor oferte financiare criptate, până la termenul limită de 27 decembrie 2023. Dacă pentru procedura anterioară au fost stabilite două luni pentru depunerea ofertelor, de data aceasta, termenul expiră într-o lună. Data limită pentru depunerea ofertelor este 12 februarie 2024.

Foto SEAPFoto: Hotnews

Documentația a fost încărcată în sistem pe 11 ianuarie, însă a devenit publică abia pe 15 ianuarie, ceea ce înseamnă că a rămas mai puțin de o lună la dispoziție pentru depunerea ofertelor.

Pentru procedura care a eșuat "au existat 15 participanți înscriși, depunându-se oferte financiare necriptate, potrivit Sumarului achiziției generat automat de platforma SEAP la data de 3 ianuarie 2024", a răspuns Societatea de Administrare a Participațiilor în Energiei (SAPE), autoritatea contractantă, la solicitarea HotNews.ro.

Aceștia au avut peste 70 de cereri de clarificare.

Componenta financiară - 40% în criteriile de atribuire

Valoarea estimată a contractului a rămas nemodificată - 17,5 milioane de lei. Contractul va fi atribuit în baza celui mai bun raport calitate - preț. În ceea ce privește criteriile, componenta financiară reprezintă 40%, numărul proiectelor similare - 30%, iar componenta tehnică - 40%.

Durata contractului este de 24 luni.

Proiectul Tarnița - Lăpuștești și numeroasele sale eșecuri

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița - Lăpuștești, "proiectul de suflet" al ministrului energiei Sebastian Burduja, a suferit un eșec, prin anularea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate, însă nimeni nu a fost tras la răspundere pentru asta.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, documentația pentru licitație a fost dezastruoasă, motiv pentru care cei 15 posibili ofertanți au avut peste 70 de cereri de clarificări. Licitația a fost lansată Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie - SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei, condusă de o persoană care a avut și are atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și de interese, în 15 ani.

Fosta companie de proiect Hidro Tarnița a fost dizolvată la începutul lunii iulie, anul trecut, pentru că nu a produs nimic în 10 ani de existență, în afară de sinercuri, nu putea fi finanțată în niciun fel și nu a fost găsit niciun investitor pentru construirea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuştești, potrivit unui răspuns către HotNews.ro al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), în calitate de acționar majoritar.

In mod paradoxal, imediat după ce a fost luată decizia de dizolvare a companiei de proiect, ministrul Sebastian Burduja l-a declarat prioritar și l-a făcut "proiectul de suflet" imediat după ce a fost desființată compania de proiect Hidro-Tarnița.

În 2015, și-ar fi manifestat interesul pentru proiect cinci companii chineze, iar trei dintre acestea au trecut de etapa de precalificare, însă orice discuție s-a blocat aici.

Deoarece nu și-a gasit utilitatea, proiectul a fost suspendat în 2016, însă a fost reluat în 2017 de guvernul de atunci și introdus în programele de guvernare care au urmat. În 2020, fostul ministru al energiei Virgil Popescu a spus că proiectul va fi scos din strategia energetică deoarece nu se justifică economic. Însă, nici atunci nu a dispărut cu totul proiectul, deoarece un an mai târziu, patru companii coreene s-ar fi arătat interesate de investiție. Nici de data aceasta nu au avut vreun succes discuțiile.