Nuclearelectrica a anunțat că a semnat joi, la Roma, un Memorandum de Înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare pentru a avansa dezvoltarea și finanțarea retehnologizarii Unității 1 CNE Cernavoda și Unităților 3 și 4 CNE Cernavoda, cele două proiecte strategice ale Nuclearelectrica, fiind vorba despre tehnologie CANDU.

Unitatea 1 CernavodaFoto: Nuclearelectrica

Deși Nuclearelectrica este deținută de Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, memorandumul a fost semnat în prezența ministrului Economiei, Ștefan-Radu Oprea, nu a ministrului energiei, Sebastian Burduja. Oprea (PSD) se află în delegația care îl însoțește pe premierul Marcel Ciolacu în vizita sa în Italia. Din delegație nu face parte și Burduja (PNL).

Reamintim că în luna noiembrie, Nuclearelectrica a semnat cu Candu Energy Inc., o companie AtkinsRéalis (SNC-Lavalin Group Inc.) și Canadian Commercial Corporation, o corporație federală de stat, un contract în valoare de 781 milioane dolari canadieni (circa 520 milioane euro). Contractul prevede furnizarea de scule și componente, precum și servicii de inginerie și tehnologie, pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă.

Canadienii de la AtkinsRéalis au licență exclusivă asupra portofoliului de proprietate intelectuală CANDU. AtkinsRéalis este singura companie implicată în toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, inclusiv în Asia, America de Nord și America de Sud.

O companie italiană vrea să facă o ofertă pentru furnizarea de servicii de inginerie, iar cealaltă să ofere o finanțare de până la 2 miliarde de euro

Potrivit Nuclearelectrica, Ansaldo Nucleare, companie energetică, vrea să facă o ofertă pentru furnizarea de servicii de inginerie și management de proiect, achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a componentelor și sistemelor, în principal pentru partea clasica a centralei, necesare pentru finalizarea și punerea în funcțiune atât a proiectului Unității 1, cât și a Unităților 3 și 4.

SACE, agenția de credit la export din Italia, intenționează să susțină finanțarea celor doua proiecte ale SN Nuclearelectrica SA cu suma de pana la 2 miliarde euro, în conformitate cu procedurile SACE, condițiile negociate de părți și aprobările aferente autorităților italiene relevante.

"Parteneriatul nostru cu Ansaldo Nucleare reprezintă o cooperare de lungă durată bazată pe performanță și profesionalism, care datează încă de la începutul punerii în funcțiune a Unității 1. Prin urmare, așteptăm cu nerăbdare să continuăm acest parteneriat pentru noile unități. Apreciem foarte mult aderarea SACE la acest Memorandum de Înțelegere și nivelul de încredere acordat capacitatilor de producție de energie nucleară din România", a declarat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

"Suntem extrem de mulțumiți de acest acord, care ne permite să ne consolidăm colaborarea cu SNN, un partener istoric cu care avem o relație de încredere care durează de peste 40 de ani", a declarat Daniela Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare. "Datorită SACE, putem pune expertiza noastră în slujba creșterii și dezvoltării României, cu beneficii pentru întregul lanț de aprovizionare cu energie din Italia".

"Suntem încântați să fim o parte activă a sprijinului acordat de Italia programului nuclear românesc. Intervenția noastră va sprijini Ansaldo Nucleare și, odată cu aceasta, întregul lanț de aprovizionare nucleară italian", a declarat Filippo Giansante, președintele SACE.

Stadiul retehnologizării Unității 1 de la Cernavodă

Proiectul de retehnologizare a Unității 1 se află în cea de-a doua fază de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului de retehnologizare, pregătirea executării activităților identificate și definite în faza I și obținerea tuturor aprobărilor și avizelor necesare pentru implementarea proiectului.

Până în prezent, proiectul a progresat prin încheierea de contracte pentru servicii de inginerie, fiind semnat un contract în valoare de 781 de milioane CAD cu Candu Energy și Canadian Commercial Corporation pentru furnizarea de scule și componente pentru reactoare.

În prezent, se află în proces de finalizare procedura aferenta Acordului cadru pentru servicii de management de proiect si asistenţă tehnică, necesare pentru pregătirea şi implementarea Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.

Proiectul unităților 3 și 4 se află în prima fază, care acoperă operaționalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistență tehnică și juridică și contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentației tehnice și de securitate nucleară necesare pentru continuarea proiectului.

EnergoNuclear a fost re-operaționalizată în septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate și a fost încheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, încorporând îmbunătățiri de proiect din perspectiva securității nucleare.

Citește și