Prețurile impuse la vânzarea energiei electrice și gazelor naturale de către producători au scăzut, fiind menținute plafoanele actuale la consumatorii finali, până în martie 2025. Aceasta este, foarte pe scurt, efectul Ordonanței aprobate miercuri în Guvern, care modifică schema de plafonare-compensare a prețurilor. Însă, noul preț reglementat la producătorii de energie electrică, de 400 lei/MWh, nu reflectă realitatea din piață, fiind mult peste nivelurile medii.

Prețul energiei electrice, prea ridicatFoto: Animaflora | Dreamstime.com

UPDATE Ministerul Energiei a transmis către HotNews.ro un punct de vedere prin care susține că "tendința de scădere a prețului sub valoarea medie a ultimelor 12 luni, tendință înregistrată în aceste zile pe piețele spot europene, ne va da dreptul să reevaluăm mecanismul de sprijin și să intervenim".

"De ce am scăzut prețul la producătorii de energie electrică la 400 lei/MWh? Simplu! Am analizat împreună cu specialiștii cifrele", se mai arată în punctul de vedere al ministerului.

Specialiștii invocați de Ministerul Energiei au luat în calcul un coș de achiziție al furnizorilor pentru lunile ianuarie și februarie. Practic, pentru un preț care ar urma să fie aplicat de acum înainte, au luat în considerare prețuri pentru energie livrată deja lunile trecute, prin contracte încheiate în urmă cu 10-12 luni, când prețurile erau încă ridicate.

Ministerul Energiei nu a arătat și cât reprezintă această energie deja livrată în coșul de achiziție, aceasta în condițiile în care în ultimul an au fost încheiate foarte puține contracte pe termen lung, piața fiind blocată din cauza reglementărilor. De asemenea, pentru relevanța calculelor, lipsesc date complete privind livrările viitoare din contractele pe termen lung (cantități + prețuri).

Însă, sunt arătate date legate de tendința prețurilor, fiind încheiate în februarie contracte pe termen lung la prețuri sub 80 euro/MWh.

Vezi atașat punctul de vedere al Ministerului Energiei.

Un preț lăsat liber ar fi putut fi mai scăzut decât cel reglementat / Producătorul câștigă dintr-un preț mai mare, dar și statul

Ministrul energiei Sebastian Burduja susține că aceste prețuri la producători au scăzut pentru a fi aliniate la cele din piață, care au scăzut mult în ultima perioadă. "Am cerut o ajustare a schemei pentru a reflecta realitatea prețurilor în scădere de pe piață", spunea ministrul.

Dar nici noul preț la producător nu este aliniat cu cele din piață. Dacă analizăm evoluția prețurilor la electricitate, de pe piețele europene, inclusiv din România, observăm că acestea sunt mult mai scăzute chiar și decât noul preț reglementat. Astfel, dacă ar fi fost lăsat liber prețul, nivelul la producător ar fi putut fi mult mai mic decât 80 euro/MWh.

Cei care câștigă dintr-un preț reglementat mai mare sunt producătorii și statul. Cei mai mari producători, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Oltenia, sunt companii de stat. Cu cât sunt profiturile lor mai mari, cu atât se adună și mai mulți bani la buget, prin dividende. Hidroelectrica a avut pe 2023 un profit record de 6,3 miliarde de lei pe care îl va distribui în întregime acționarilor, prin dividende.

Ne referim strict la prețurile de pe piețele spot, care, în funcție de evoluția lor, pot influența și facturile la consumatorii finali, casnici sau non-casnici. Legat de acest aspect, ministrul spune că prețurile din piață au scăzut, motiv pentru care a fost redus și plafonul la producător, iar mai departe efectele se vor resimți în facturi mai mici.

Noul preț la producător este de 80 euro / MWh, iar cele de pe piețe sunt, în medie, sub 70 euro

Mai exact, ordonanța de urgență prevede scăderea prețului cu care un producător vinde energia electrică, de la 450 lei (90 euro)/ MWh la 400 lei (80 euro)/ MWh, și gazele de la 150 lei (30 euro)/ MWh la 120 lei (24 euro)/MWh. Acestea sunt prețurile cu care producătorii vor putea vinde fără a fi supraimpozitați. Ce este peste aceste niveluri se supraimpozitează cu 100%.

Dacă la gaze, prețul este aliniat la nivelul piețelor, nu același lucru se poate spune despre energia electrică. Potrivit datelor bursei OPCOM, media prețurilor de pe Piața Zilei Următoare (PZU) a fost de 70 euro/ MWh în luna februarie, acestea fiind aliniate cu cele din regiune.

În luna martie se observă o tendință de scădere a prețurilor de pe piețele spot, ducându-se frecvent către o medie zilnică de 60 euro/MWh. Joi, prețul mediu pe PZU era de 45 euro/MWh. În mare parte a piețelor europene, media era în jurul a 50 euro/MWh, în Franța era 17 euro/MWh, iar în Spania și Portugalia 1 euro/MWh.

Burduja: Prețurile sunt foarte mici în Spania și Portugalia fiindcă au stocare

Ministrul energiei afirmă că Spania și Portugalia au prețuri foarte mici deoarece produc multă energie verde și dețin capacități mari de stocare.

"Există multe elemente în Spania și Portugalia, pe care noi nu încă nu le avem. Nu avem o producție atât de mare de energie verde, nu avem o capacitate de stocare prin acumulare prin pompaj. Poți să produci ieftin solar și eolian, dar dacă ai o Tarnița-Lăpuștești reușești să stochezi acea energie un număr de ore", a precizat ministrul.

Acesta susține că date ale Transelectrica arată că avem nevoie de o capacitate de 4.000 MW stocare, din care jumătate în hidrocentrale de acumulare prin pompaj, cum este proiectul Tarnița-Lăpuștești, aflat acum în stadiul licitației pentru un nou studiu de fezabilitate.

Această declarație a fost făcută după ce HotNews.ro a scris cum vând Spania și Portugalia energie la 1 euro/MWh, în timp ce România vindea cu 69 lei/MWh.

Ministrul: ANRE a făcut calculele / Dacă vor fi necesare ajustări, le vom face

Întrebat de ce a fost stabilit un preț la producătorul de electricitate peste prețurile de pe piețe și dacă vor fi făcute noi modificări în cazul în care vor scădea și mai mult, ministrul Sebastian Burduja a declarat joi că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este cea care a făcut calculele.

"Aceste plafoane de 400 lei au fost determinate de analize ample ale ANRE. Dacă vor fi necesare ajustări le vom face la momentul respectiv", a spus ministrul.

Legat de acest subiect, în urmă cu două zile, ministrul nu excludea posibilitatea de a fi făcute noi ajustări în cazul în care prețurile de pe piață vor scădea și mai mult. "Noi am propus stabilirea acestor plafoane prin Hotărâre de Guvern pentru a avea o oarecare flexibilitate să ne adaptăm în funcție de piață", a răspuns Burduja întrebat despre ce vor face autoritățile în cazul în care prețurile se vor duce și mai mult în jos față de nivelul actual.