HotNews.ro: Cifrele unei mari afaceri: Averea Sterling si OMV din Marea Neagra masurata in metri cubi de gaz si tone de petrol

de Attila Biro, Dan Tapalaga     HotNews.ro
Joi, 5 februarie 2009, 21:27 Economie | Energie


Platformele Doina si Ana
Foto: Sterling Resources
Doua miliarde, trei miliarde sau opt miliarde de metri cubi de gaz? Compania Sterling Resources a anuntat trei cifre diferite, iar statul roman si-a asumat prin contractul semnat in 2008 estimarile cele mai mici. Nici OMV-Petrom nu sta mai precis cand vine vorba de estimarea averii sale din Marea Neagra. Romania a consumat  17,3 miliarde de metri cubi in tot anul 2008. Ceea ce nu se stie insa este cat gaz este in zona castigata de Romania in urma deciziei de la Haga.

Averea Sterling Resources


Compania canadiana Sterling Resources are in concesiune in Marea Neagra doua perimetre cu o suprafata totala de 4.500 kilometri patrati. Compania a anuntat, din 2006 si pana in prezent, investitii de cateva zeci de milioane de dolari. Potrivit companiei, principala tinta a investitiilor au fost operatiunile de explorare a perimetrului Midia. In 2007, compania a anuntat oficial ca in urma operatiunilor de explorare au fost depistate doua rezerve de gaz denumite Doina si Doina Sister, rebotezat ulterior Ana.
Sursa: http://www.sterling-resources.com/romania.htm

In raportul financiar anual pe 2007 rezervele de gaz sunt estimate astfel:
  • Doina - 2,4 miliarde metri cubi (m³) de gaz (maxim)/600 milioane mc gaz (minim) si Doina Sister (Ana) – 3,7 miliarde m³  gaz (maxim)/ 1,3 miliardegaz.
  • Astfel in total au fost identificate in cele doua depozite 6,1 miliarde m³ gaz (estimare maxima) si 1,9 miliarde m³ gaz (estimare minima). (Vezi aici detalii)
Intr-un comunicat din 5 decembrie 2008 al companiei Melrose Resources, prin care se anunta semnarea unui acord financiar cu Sterling Resources pentru finantarea operatiunilor din perimetrele Pelican si Midia, se spune ca, in cele doua locatii Doina si Doina Sister (Ana), s-a estimat un maxim de 8,1 miliarde m³ gaz. (Vezi aici detalii, sursa originara)

Statul roman merge pe minim

In nota de fundamentare a ordonantei prin care se aproba contractul de concesionare al Sterling Resources se mentioneaza ca rezervele de gaz estimate sunt de 2 miliarde metri cubi de gaz.( Vezi aici detaliile notei de fundamentare). Altfel spus, statul roman si-a asumat estimarea minima prezentata de Sterling Resources. In teoria zacamintelor, functioneaza teoria celor trei P: zacaminte probate, posibile si probabile.

Un consultant petrolist a declarat pentru HotNews ca, din cifrele maximale anuntate oficial de o companie, cam 40% se confirma la explorarea efectiva. Altfel spus, rezervele de gaz reale detinute de Sterling ar putea fi de 3 miliarde de metri cubi, intr-o zona in care marea are sub 200 de metri, deci costurile nu sunt atat de ridicate. "E un zacamant rentabil din punct de vedere comercial, insa nu este chiar o comoara", a declarat pentru HotNews.ro un expert in gaze.

Consumul anual de gaze al Romaniei a fost in 2008 de 17,3 miliarde metri cubi gaze. Altfel spus, depozitul estimat de gaze detinut de Sterlin ar putea asigura consumul Romaniei pentru o jumatate de an. Pretul gazelor importante de Romania din Rusia variaza intre 400 si 500 de dolari mia de metri cubi.

Potrivit Sterling Resources, cele doua rezerve de gaz identificate in 2007 nu se afla in zona delimitata prin decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga. Mentionam si faptul ca prin contractul de concesiune semnat de ANRM si Sterling Resources, compania canadiana are dreptul de exploatare a resurselor. Potrivit raportului financiar prezentat de companie pe trimestrul 3 al anului 2008, operatiunile de exploatare au fost amanate pe anul 2009. (Vezi aici detalii din raportul Sterling)
 
Compania a realizat din 2006 mai multe operatiuni de explorare a resurselor de pe cele doua perimetre Pelican si Midia. Pana in prezent compania a anuntat ca a identificat si testat doar cele doua rezerve de gaz Doina si Doina Sister (Ana). Potrivit companiei, primele explorari care au avut ca identificarea pungilor de gaz de sub platoul continental au fost realizate inca din 1995. (Vezi aici detalii, sursa originara)

Rezervele de petrol Sterling

Posibile resurse in perimetrul Pelican
Foto: Sterling Resources
Atat in raportul anual pe anul 2007, care a fost publicat in martie 2008, cat si in prezentarea companiei reinnoita in 2008, se prezinta ca punct de interes comercial si zona explorata Gasca, parte a perimetrului Pelican.

Pe hartile de prezentare se mentioneaza ca, in aceasta zona, au fost identificate campuri petrolifere. In prezentarea din 2008 publicata pe site-ul companiei se mentioneaza ca in zona Gasca exista rezerve de titei. Nici in raportul anual pe 2007, nici in rapoartele financiare trimestriale pe 2008 Sterling Resources nu prezinta estimari legate de cantitatea de titei care ar exista in aceste campuri pretrolifere.

Potrivit acelorasi harti, in aceeasi zona ar exista un camp petrolifer mult mai mare care insa este plasat pe linia de demarcatie stabilita la Haga in partea ucraineana. (Vezi aici detalii, sursa originara)

Detaliile contractului Sterling Resources

La baza celor doua concesionari sta o hotarare de Guvern din 1992 prin care se confera dreptul de explorare in cazul celor doua perimetre. Licenta de explorare ajunge in 2006 in posesia Sterling Resources. Un punct culminant al afacerii este anul 2007, cand Agentia Nationala pentru Resurse Minerale transforma licenta de explorare in contract de concesionare, prin care Sterling Resources primeste si dreptul de exploatare al zacamintelor de pe cele doua perimetre. (Vezi aici detalii, sursa originara)

O parte dintre detaliile contractului de concesiune din 2007 sunt mentionate in nota de fundamentare a Hotararii nr. 1446 din 12/11/2008:
  • Durata acordului petrolier va fi de 30 de ani calculati de la data intrarii in vigoare a Contractului de explorare si impartire a productiei, cu dreptul de prelungire cu o perioada aditionala de pana la 15 ani.
  • La reluarea operatiunilor petroliere din prezentul Acord, perioada de explorare va continua pentru cinci ani si va fi impartita in doua faze: una obligatorie de 3 ani si una optionala de 2 ani. Titularul va avea dreptul sa extinda perioada de explorare cu doua perioade aditionale de cel mult trei ani fiecare, cu conditia de a-si fi indeplinit obligatiile prevazute in fazele anterioare. 
  • In etapa de explorare, cu o durata de 5-10 ani, proiectul nu genereaza, in mod direct, venituri la bugetul de stat, deoarece nu se realizeaza o productie de petrol careia sa i se aplice taxe, impozite si o redeventa petroliera. (Vezi aici nota de fundamentare)
Premierul Boc a anuntat, joi seara, desecretizarea contractului. Premierul a mai mentionat ca potrivit contractului, Sterling Resources poate face exploatarea resurselor din Marea Neagra, dupa decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga.

Averea OMV-Petrom

Potrivit ANRM, compania OMV-Petrom detine in Marea Neagra doua perimetre in Marea Neagra: Histria VIII si Neptun XIX. In anul 2000, compania a anuntat ca in perimetrul Histria VIII a fost descoperit un camp petrolifer botezat Delta 4.

Potrivit companiei, acest zacamant are o resursa de 357 tone de titei pe zi si 35.000 metri cubi de gaze pe zi, se arata intr-un comunicat al companiei. (Vezi aici detalii) Compania nu a anuntat care este rezerva de titei sau gaze estimata pentru acest zacamant. In 2007, compania mai anunta ca zacamantul va fi pus in exploatare anul acesta. 

Potrivit publicatie Standard.ro, cel de-al doilea perimetru detinut de OMV, Neptul XIX, are in componenta si o suprafata care intra in zona delimitata in favoarea Romaniei de catre Curtea Internationala de Justitie de la Haga. (Vezi aici detalii)

Pentru acest perimetru OMV-Petrom a incheiat un parteneriat cu liderul mondial ExxonMobil. Potrivit intelegerii, ExxonMobil urmeaza sa efectueze operatiuni de explorare pe o suprafata de 9.900 kilometri patrati in perimetrul Neptul XIX. (Vezi aici detalii)

Jocul cifrelor: intre 100 si cateva miliarde de metri cubi de gaz
  • Dupa anuntarea deciziei de la Haga, marti 3 februarie, Bogdan Aurescu, aparatorul Romaniei  a anuntat ca in zona castigata de tara noastra s-au estimat 70 miliarde metri cubi de gaze si 12 milioane tone de petrol. Aceleasi cifre estimative sunt prezentate si intr-un comunicat oficial al MAE (Vezi aici detalii)
  • Oficialii ANRM sustin ca resursele ar fi de 100 miliarde metri cubi de gaz si 10 milioane tone de titei. “In platoul continental din zona Insulei Serpilor sunt rezerve mult mai mari fata de estimarea de 100 de miliarde de metri cubi de gaze si cele 10 milioane de tone de titei. Este foarte greu sa dam un nivel exact al acestor resurse, pentru ca deocamdata nu sunt sapate sonde in acea regiune, estimarea fiind facuta pornind de la diferite analogii cu o serie de studii ale potentialului din zona”, a declarat, tot marti 3 februarie, Gicu Borosi, director general al directiei de gestionare, evaluare si concesionare resurse/rezerve de petrol in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. (Vezi aici detalii)
  • Unii specialisti sustin insa ca resursele ar fi mult mai mici. “Cifra de 100 de miliarde de metri cubi de gaz este o aberatie. Cu foarte mare grad de incertitudine, s-ar putea vorbi de 10 miliarde de metri cubi”, a declarat pentru HotNews.ro Theodor Orasianu, consultant petrolist.
  • Intr-un interviu acordat publicatiei Standard.ro pe 3 februarie Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom responsabil de Explorare si Productie (E&P) referindu-se la proiectul de explorare cu ExonnMobil declara urmatoarele. “Mergem dupa un peste mare. Nu vreau sa intru in speculatii, sunt riscuri mari, investitii mari si rezultatele ar putea fi pe masura. Este probabil sa fie vorba despre mai multe gaze decat petrol, ar putea fi un zacamant mare, in comparatie cu cele deja descoperite in Romania”. (Vezi aici detalii)
  • Intrebat despre estimarile de 100 miliarde metri cubi gaz si 10 milioane tone de titei, puratorul de cuvant al companiei, Dan Pazara, a explicat ca OMV-Petrom nu da o estimare a resurselor. “La acest moment nu putem discuta decat despre un potential. Potentialul platformei continentale a Marii Negre trebuie confirmat prin activitati de explorare. Potentialul zonelor de apa adanca nu a fost inca explorat in zona romaneasca a Marii Negre si foarte putin explorat in alte zone ale Marii Negre”. (Vezi aici detalii)

Compania OMV a ajuns in posesia contractelor de concesionare pentru perimetrele Histria VIII si Neptun XIX in urma privatizarii Petrom din anul 2004. OMV a platit 1,5 miliarde de euro pentru pachetul de actiuni de 51% cumparat de la statul roman. Contractul a fost criticat o lunga perioda de timp, una din principala acuzatie fiind faptul ca privatizarea Petrom a fost subevaluata. (Vezi aici detalii)

O alta controversa legata de acest contract de privatizare este faptul ca a fost secretizat, la fel ca acordul cu Sterling Resources. Contractul a ajuns sa fie analizat si de o comisie de ancheta parlamentara. (Vezi aici detalii)

Potrivit informatiilor prezentate de presa, in contractul de privatizare al Petrom se prevede si faptul ca OMV intra in posesia resurselor minerale ale companiei romanesti si a perimetrelor de explorare. (Vezi aici detalii) 

Potrivit ANM, Petrom detine perimetrele Histria si Neptun inainte de anul 2004, cand compania a fost privatizata de catre OMV.

Ucraina a gasit mai mult gaz in Marea Neagra decat Romania

Ucraina a descoperit cel mai mare zacamant de gaze naturale in zona de Nord-Vest a Marii Negre. Se numeste Golitsyno, cu 12 miliarde de metri cubi de gaz si 0,3 milioane de tone de condensat (un petrol mai usor). Estimarea maximala realizata de Sterling pentru perimetrele sale din Marea Neagra este de 8 miliarde de metri cubi.  Ucraina a exploatat deja mai bine de 2/3 din Golitsyno.

Al doilea mare zacamant detinut de Ucraina in NV Marii Negre este Shtormovoye, cu 5,2 miliarde de metri cubi de gaz iar al treilea zacamant, Odessa, are 0,3 miliarde de metri cubi. Toate trei zacamintele sunt usor de exploatat, fiind in zone in care marea are sub 200 de metri adancime.

Potrivit consultantilor petrolisti contactati de HotNews, un zacamant de gaz trebuie sa depaseasca 1 miliard de metri cubi pentru a fi rentabil, la o adancime de sub 200 de metri. La adancimi de peste 1.000 de metri sub nivelul marii, zacamantul de gaz ar trebui sa depaseasca 15-20 de miliarde de metri cubi pentru a fi rentabil.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4189 vizualizari

  • +2 (8 voturi)    
    echipa de negociatori (Joi, 5 februarie 2009, 23:19)

    vasile circa [anonim]

    inca nu si-a terminat treaba, acum trebui sa ne luptam si cu mafiotii aia ca sa anulam contractul ptr care unii si-au marit averea, locul lor e in pusca baieti...hai cine are curajul?
    • -1 (5 voturi)    
      mda (Vineri, 6 februarie 2009, 0:45)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui vasile circa

      Ce putem face noi, oamenii de rand? Daca se face referendum eu votez sa fie aspru pedepsiti cotropitorii astia de neam! de-asta nu merg lucrurile la noi! Noi ne-am vandut viitorul a N generatii de acum incolo! Suntem niste inconstienti!
      • +2 (4 voturi)    
        Romania sa cumpere Sterling Resources ? (Vineri, 6 februarie 2009, 1:08)

        Addy [utilizator] i-a raspuns lui anonim

        Asta e solutia pe care Radu Soviani, ziarist The Money Channel, dorea sa o aduca pe tapet. Tot el, arata ca Sterling Resources are o valoare de bursa de aproximativ 100 de milioane de $ .

        Mi se pare o chestiune ce tine de demnitate nationala. Mai apoi vin chestiunile ce tin de securitate energetica pe termen lung si avantajele financiare pentru Romania.

        Din punctul meu de vedere, statul trebuie sa fie un jucator in economie, in domeniile ce tin de siguranta nationala.
      • +1 (3 voturi)    
        Nu noi.. (Vineri, 6 februarie 2009, 9:58)

        Neanonimul [anonim] i-a raspuns lui anonim

        Ei ne-au vandut tara. Ilici,Constantinescu,Tariceanu,Nastase....
          #showComment()
      • 0 (0 voturi)    
        aici gresesti... (Vineri, 6 februarie 2009, 12:18)

        liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui anonim

        am putea face ceva daca am vrea cu adevarat si nu ne-am multumi sa ne ducem viata mizera de pe azi pe maine...
      • +1 (1 vot)    
        politica masonilor=vânzare de ţară (Vineri, 6 februarie 2009, 12:33)

        Akritas [anonim] i-a raspuns lui anonim

        sântem de vină pentru că acceptăm să fim vânduţi, de politicienii masoni, prin faptul că ne lăsăm înşelaţi de viclenia occidentului, pentru că de 500 de ani nu a stiut decât să exploateze, distrugând popoare si civilizaţii. iar acestă înşelare vine de la faptul că acceptăm păcatul, un mod de viaţă nelegiuit pe care ei îl promovează, tocmai pentru a adormi conştiinţe şi a distruge suflete.unde esti tu Tepes Doamne!
    • 0 (0 voturi)    
      Bayer Credit-desecretizarea creditelor (Vineri, 6 februarie 2009, 8:36)

      Bayer Credit [anonim] i-a raspuns lui vasile circa

      In urma interventiilor mai mult decat timide ale BNR, bursa creditelor ipotecare a ramas la fel ca si pana acum. Adica In zona "rosie". Desecretizarea creditelor fara avans la BayerCredit ro
  • -3 (7 voturi)    
    boicot (Vineri, 6 februarie 2009, 0:02)

    Craioveanul [anonim]

    Am mai propus ca sa biocotam orice referire la liberali.
    Sunt atat de ,,haini,, incat nu merita alceva.
    Patriciu, Tariceanu, Orban, Antonescu Crin si toata sleahata, va propun sa o boicotam.
    Va propun sa boicotam Adevarul si celelalte ,,gazete,, care ii incurajeaza..
    • -1 (7 voturi)    
      ati uitat ceva (Vineri, 6 februarie 2009, 1:13)

      un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui Craioveanul

      Vad ca nu zice nimeni nimic de contractele originale cu Sterling Resources , incheiate prin anii '90, in vremea guvernarii FSN. Partid care intre timp s-a spart pentru a ne da astazi PSD si PDL, partidele de la guvernare.

      In aceste conditii, nu vad de ce PNL ar fi mai vinovat decat PSD+PDL in aceasta afacere - doar a prelungit contractul incheiat cu ani in urma de FSN.

      Comentariul lui Craioveanul, pare-mi-se, se inscrie in campania de eliminare a partidelor istorice. A mers cu PNTCD, acum incercam si cu PNL, nu?
      • +1 (1 vot)    
        mai precis, in '92 (Vineri, 6 februarie 2009, 7:46)

        eeeuuuu [utilizator] i-a raspuns lui un_om_de_cal

        atunci s-a semnat contractul cu sterling si tot pe atunci se "volatiliza" flota. in ce priveste partidele si politicienii romani, de la de mult uitatii zambra-iosipesti, pana la chiriasul cotroceniului... pai, ma faci s-o dau pe povesti: 'cica traia demult un mosneag, batran (pe care il chema brucan) si-a "scos" intr-o zi o vorba mare, care suna cam asa: "in decembrie 1989 securitatea si nomenclatura s-au impartit in doua: jumatate au preluat puterea, iar cealalta jumatate - opozitia". cam asa stau lucrurile si in afaceri!
          #showComment()
      • -1 (1 vot)    
        Fara ochelari (Vineri, 6 februarie 2009, 12:07)

        Creier spalat [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

        Ai si ochelari de cal ? Nu faci diferenta intre exploarare si exploatare? Nu realizezi ca a fost o extindere nesimtita de drepturi pe de pomana. Daca nu sesizezi o mare diferenta mai bine taci .
  • +3 (9 voturi)    
    catre experti (Vineri, 6 februarie 2009, 0:37)

    dorel [anonim]

    toate comentariile sau articolele publicate pe acest subiect in ultimele citeva zile au un singur numitor comun: lipsa de competenta a jurnalistilor care nu au nici cea mai mica idee despre elementele de foraj marin, estimarea rezervelor, efortul uman si financiar al firmelor care fac foraj si investesc zeci de milioane de dolari cu probabilitati relativ mici de succes, la care se mai adauga si riscul politic inerent in Romania unde guvernele se apuca si iau masuri fara cel mai mic respect fata de lege, acest populism (aplaudat de altfel vad de toti cei care comenteaza pe acest site si nu numai) o sa ne bage in pamint, nu se poate construi nimic astfel.
  • 0 (4 voturi)    
    Curios (Vineri, 6 februarie 2009, 1:12)

    Adi [anonim]

    Eu gasesc foarte curios faptul ca imediat dupa anuntarea deciziei lucrurile astea au aparut in presa. Chiar nu pot sa cred ca lucrurile astea nu erau stiute dinainte.
    Parearea mea este ca Stirling a dat peste un pot nesperat de mare pentru liga in care, este iar altii (cough cough omv cough) incearca acum sa forteze retragerea.
  • 0 (0 voturi)    
    Intrebare pentru experti ! (Vineri, 6 februarie 2009, 8:11)

    Tano [anonim]

    Nu cumva este vorba despre hidrogen de fapt ?
  • +1 (1 vot)    
    Dusman (Vineri, 6 februarie 2009, 9:03)

    G [anonim]

    Domne, nu era mai bine daca ar fi castigat Ucraina? Cred ca eram mai fericiti, ca aveam un singur dusman, si inca unul istoric. Dar asa e mai naspa, ca dusmanul e chiar printre noi...
    • -1 (1 vot)    
      eheee! (Vineri, 6 februarie 2009, 10:02)

      ksjgfsd [anonim] i-a raspuns lui G

      Bibliea spune ca Dumnezeu e in noi. Eu as zice ca si dracu e in noi.
  • -1 (1 vot)    
    Nu ne vindem tara! (Vineri, 6 februarie 2009, 9:49)

    judex1 [anonim]

    Constat ca, nu ne vindem tara, ci, pur si simplu, o dam pe degeaba. Acuz ,cu toata responsabilitatea pe Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu de tradare de tara, pentru incalcarea constitutiei, a juramantului depus la investitura in functia de prim ministru si afectarea sigurantei si stabilitatii tarii. Orice tara normala, cu guvern normal, isi protejeaza resursele si se fereste sa puna in pericol siguranta cetatenilor . La noi, niste indivizi de nimc, niste tradatori meschini, pentru care Romania nu este decat o vaca de muls, isi permit sa dea resursele tarii pe nimic. Rog organele abilitate ale statului sa se autosesizeze de urgenta si sa actioneze pentru blocarea spolierii Romaniei si romanilor. In orice concesionare/vanzare de resurse nationale, Romania trebuie sa detina cel putin 50%; altfel, avem de-a face cu rapt national si tradare.
  • 0 (0 voturi)    
    A fost vreo LICITATIE? (Vineri, 6 februarie 2009, 10:00)

    Solon [anonim]

    De cateva zile citesc despre chestia asta cu petroul dar nu am vazut nicaieri cuvantul "LICITATIE".
    Am o intrebare simpla: au fost mai multe firme care au lictitat si firma asta canadiana a castigat cu cea mai buna oferta sau a venit Tariceanu si a zis: Bai canadienilor, daca tot faceti afaceri cu Rompetrol (unde am si eu niste actiuni), ia luati de aici niste metri cubi de petrol si gaz ieftin ca sa-mi mai creasca si mie actiunile la Romapetrol.
    • 0 (0 voturi)    
      contractul (Vineri, 6 februarie 2009, 11:21)

      q [anonim] i-a raspuns lui Solon

      a fost semnat de Stolojan in 92, cititi si voi presa...
      • -1 (1 vot)    
        Guvern tradator (Vineri, 6 februarie 2009, 12:24)

        Creier spalat [anonim] i-a raspuns lui q

        Contractul initial se referea la explorare iar prin HG nemernicul tradator a facut un act aditional prin a transformat fara nici o licitatie, fara nici o negociere, in exploatare.
        Nu te face ca nu intelegi sensul.
        Si de la o cota parte statul mai primeste niste firimituri.
  • 0 (0 voturi)    
    da istoria ce zice (Vineri, 6 februarie 2009, 10:17)

    curiosu [anonim]

    La cum se prezinta harta atasata, ma intreb ce si cat s-a extras dupa 89 si daca in bugetul national a ajuns mai mult de 5% din contravaloarea zacamintelor "proprietate romaneasca".
    O presa independenta si profesionista ar fi trebuit sa sape si sa prezinte redeventa datorata de Sterling Resources comparativ cu cea datorata de celelalte sugative istorice altfel, toata miscarea asta nu este decat un fault ordinar facut de derbedeii care au pierdut startul la turloaiele celor care au fost mai harnicuti. Presa noastra, pe langa evitarea acestei anchete, mai strecoara si sugestii conform carora lipitorile au facut investii de zeci de milioane de euro ( verificabile de scafandri de la ANRM !, statul roman nu avea alocare bugetara pentru explorare!) justificand astfel redeventele derizorii si amanate si esalonate.
    Si crede cineva ca exploatarea celorlalte resurse romanesti e mai curata?
  • 0 (0 voturi)    
    SI noi stam si stam (Vineri, 6 februarie 2009, 10:32)

    mihai [anonim]

    stam cu mainile in san...cine poate sa organizeze un referendum ,miting ceva?
  • 0 (0 voturi)    
    vinovatziii???? (Vineri, 6 februarie 2009, 11:36)

    cetateanu [anonim]

    vinovatzii???
    cu sigurantza tot comunistii, securistii, bolsevicii, stalin ,trotzki !!!!
  • 0 (0 voturi)    
    foarte tare (Sâmbătă, 7 februarie 2009, 22:52)

    vlad [anonim]

    in primu rand sa recunoastem ca ce au facut cei care sunt in spatele acestei afacere sunt baietii cu siguranta foarte destepti..am vazut ca sterling la bursa din toronto are un singur angajat..mi se pare genial:)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by