Situatie dezastruoasa la fondurile europene: Comisia Europeana cere corectii de 25% pe proiectele POSDRU si un nou audit la inceputul lui 2013. Plus: starea implementarii programelor din Romania este "deplorabila"

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 5 decembrie 2012, 19:41 Economie | EuROfonduri


Auditul realizat de Comisia Europeana in noiembrie referitor la Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost neconcludent si va fi reluat in primul trimestru din 2013, se arata intr-o scrisoare oficiala remisa ministrilor Leonard Orban si Mariana Campeanu. Oficialii Comisiei arata ca deblocarea POSDRU, anuntata cu citeva zile in urma de premierul Victor Ponta, va fi dublata de corectii financiare de 25% din valoarea proiectelor.

 • Intr-o scrisoarea separata transmisa de comisarul european Johannes Hahn lui Leonard Orban, oficialul european spune ca nu este posibil ca salariile de baza ale angajatilor din Autoritatile de Management sa fie suplimentate cu bani din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si califica starea implementarii programelor din Romania drept "deplorabila".

"Autoritatile romane sa trimita inainte de 15 decembrie 2012, o cerere de plata care sa includa o suma corectata, corespunzatoare cu 25% din cheltuielile declarate catre Comisie, din care ar trebui deduse aproximativ 30 de milioane de euro retinute deja de autoritatile romane. As dori sa va  atrag atentia asupra Articolului 101 din Regula 1083/2006, care impune autoritatilor nationale obligatia de a urmari recuperarea sumelor neeligibile de la beneficiarii finali. Sumele deja recuperate pot fi deduse din rata medie de corectie de 25%", se arata in scrisoarea semnata de Koos Richelle, directorul general al DG Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene.

Reamintim ca premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul a primit, luni, in mod oficial, scrisoarea privind deblocarea POSDRU. Marti, in sedinta de Guvern, executivul a aprobat marti un memorandum privind aplicarea de corectii financiare in cadrul POSDRU. Autoritatea de Management POSDRU a propus urmatoarele masuri, potrivit Agerpres:

- pentru cererile de rambursare care nu au fost verificate in conformitate cu prevederile Instructiunii 62 si a noilor proceduri va trebui aplicata o corectie de 25% (suma estimata este de 75.002.000 euro)
- pentru cererile de rambursare care au fost si vor fi verificate conform prevederilor Instructiunii 62 si a procedurilor modificate, se va aplica o corectie temporara de 25% sau neincluderea in declaratiile de cheltuieli transmise catre Comisia Europeana a sumelor aferente acestor cheltuieli de rambursare pana la misiunea de audit a CE, programata in martie-aprilie 2013 (suma estimata este de 123.000.000 euro).


Miercuri, un grup de beneficiari POSDRU (Academia de Advocacy) a solicitat Guvernului printr-un comunicat de presa prezentarea stadiului actual al programului POSDRU la data predarii mandatului catre noul Guvern, precum si prezentarea masurilor angajate in relatia cu Comisia Europeana, reiesite in urma auditului finalizat in perioada 19-23 noiembrie 2012. Mai mult, beneficiarii au cerut si emiterea unei scrisori de garantie guvernamentala/proiect, in limita a 10% din valoarea contractata, ca solutie de deblocare financiara rapida a proiectelor in derulare, evidentiate istoric cu risc minim de implementare.


Citeste mai jos scrisoarea integrala a Comisiei Europene catre Guvern (Lb. Engleza):


During the follow-up audit that took place between 19 and 23 November 2012, the auditors from DG Employment, Social Affairs and Inclusion were able to observe significant improvements in key control requirements, bolh at the level of the Managing Authority and the Certifying Authority.

In this context, I would like to commend the Romanian authorities for the significant changes which they have introduced in a short time-span and I am well aware of the considerable efforts involved.

However, given the very limited number of reimbursement requests which have been processed on the basis of the improved procedures (the so-called "Instruction 62"), it is too early to obtain assurance on the effectiveness of management verifications. Another audit mission will therefore be neccssary, once there is sufficiently auditable evidence to assess the effectiveness of the improved procedures for management verifications. It is foreseen to conduct this mission in the first quarter of 2013.

The expenditure certified to the Commission needs to be corrected with the agreed flat rate financial correction of 25%, based on expenditure declared to the Commission since the start of the programming period. In order to proceed through withdrawal and replacement of operations as allowed by Article 98 (2), I would like to ask the Romanian authorities to submit before 15 December 2012 a payment claim including a corrected amount  corresponding to 25% of the expenditure declared to the Commission, of which around EUR 30 million already withheld by the Romanian authorities should be deducted.

I would like to bring to your attention art. 101 of Regulation no. 1083/2006 that imposes upon national authorities the obligation to pursue recoveries of ineligible amounts from final beneficiaries. Amounts already recovered can be deducted from the 25% flat rate correction.

Lastly, we strongly suggest that the Romanian authorities submit a separate payment claim at a later stage but before end December 2012, covering to the extent possible the amounts which would otherwise need to be de-committed. This further payment claim should also include a 25% flat rate financial correction on the expenditure declared to the Certifying Authority. Payment of this second claim (and subsequent claims) should take place once the positive impact of the above-mentioned system improvements is confirmed. The clear progress made gives us good hope that this can be done shortly after the envisaged audit.

I am confident that, thanks to the efforts of the relevant Romanian authorities and your personal involvement, the current difficulties may be overcome.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • de-commitmen (Joi, 6 decembrie 2012, 14:12)
  Dedalus [utilizator]

  Va ca nimeni nu se uita la fraza "needs to be de-commited".

  Reamintesc faptul ca suntem in regula N+2, care spune ca sumele ALOCATE anului N, se pierd daca nu sunt solicitate la rambursare pana la sfarsitul anului N+2.....

  La o rata reala de absrobtie de cam 10% in acest an (2012) sitatia dez-angajarilor va fi foooooarte groasa la anul....

  In ce priveste sumele lui 2007, am avut (exeptie!) regula N+3, de-aia am stat asa linistiti pana acum.

  Cu beneficiarii absolut scarbiti de falimentele generate de POS DRU si de obtuzitatea AM/OI de la POS Mediu, car habar nu au ce inseamna estimari de buget si modificari de buget, eu sunt absolut convins ca nimeni nu mai e asa de nebun sa se bage sa solicite fonduri europene...

  Nu are asa mare importanta corectia de 25%, are insa maaare importanta incapacitatea admnistrativa cornica a majoritatii OI/AM de a gestiona ceva (eu nu i-as lasa nici sa-mi cumpere paine, darmite sa gestioneze programe operationale...).

  Competenta adminsitrativa tine de oameni, asa ca nu se va imbunatati in mai putin de 5 ani, adica oricum prea tarziu.


9019 vizualizari

 • +28 (42 voturi)    
  Nimic din ce face Guv nu este bun (Miercuri, 5 decembrie 2012, 19:52)

  Nenad [utilizator]

  Guv USL si-a dovedit incapacitatea de a se ocupa de problemele administrative. Victor Ponta e cel mai slab premier al celui mai slab guvern al României de la Revoluţie încoace. Asta ne-a dovedit-o inca din prima zi de guvernare. Numai rezultate negative ne ofera, numai haos si mizerie.
  • -10 (22 voturi)    
   Un audit (Joi, 6 decembrie 2012, 0:14)

   evoque [utilizator] i-a raspuns lui Nenad

   se desfasoara pentru o activitate desfasurata pe o perioada determinata, pe cale de consecinta pentru ce perioada a fost realizat acest audit??
   • -7 (13 voturi)    
    Evoque (Joi, 6 decembrie 2012, 9:22)

    catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui evoque

    nu te chinui sa le explici ca nu cred ca ai cui... asta dovedeste cata informatie au
   • -8 (10 voturi)    
    repede cu minus ... (Joi, 6 decembrie 2012, 9:37)

    adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui evoque

    ca intrebarea ta nu are relevanta pentru postaci .

    trist .
  • -2 (6 voturi)    
   Care Guv? (Joi, 6 decembrie 2012, 10:59)

   dnicu [utilizator] i-a raspuns lui Nenad

   Nu ca as fi fan USL .... dar nu cred ca Ponta si guvernul lui a reusit sa fraudeze toate fondurile UE in 7 luni.

   Hai sa lasam ura fata de USL deoparte si sa vedem cu adevarat cine a condus tara in ultimii ani si sub cine oare s-au facut toate neregulile.

   Dupa ce ca a avut guverne care le-a putut controla pt aproape 8 ani .... acum vine Base la TV si da sfaturi ce ar trebui as faca Ponta ... Jalnic.
  • +5 (5 voturi)    
   Vina partiala a USL. (Joi, 6 decembrie 2012, 12:47)

   LLLL [utilizator] i-a raspuns lui Nenad

   Vina nu este doar a guvernului. Vina este intr-o mai mare masura a ROMANILOR care sustin un astfel de guvern. Daca ne uitam in sondaje, USL are o sustinere destul de mare in randul oamenilor, chiar daca fac numai rau. Problema din punctul meu de vedere pleaca de la cetateni, care din pacate nu au capacitatea de a intelege ce se intampla.
  • +3 (3 voturi)    
   audit (Joi, 6 decembrie 2012, 14:31)

   Sorrows [utilizator] i-a raspuns lui Nenad

   Adevarul e ca auditul cu pricina nu are legatura cu guvernul borfasilor usele. Adevarul e ca sunt cateva nume (multe) de la PDL care-au bagat mainile pana la umar in fondurile de pe POSDRU (de ex. Sorina Placinta e unul dintre beneficiarii mari ai fondurilor pe Resurse Umane). Deocamdata, borfasii de la usele n-au apucat sa rontaie din ciolanul fondurilor UE.

   O adaugire: Ponta (el insusi mincinos, incompetent si rau-intentionat) conduce cel mai slab guvern din 1947 incoace, nu de la Revolutie.
 • +27 (29 voturi)    
  Bravo carlane , le-ai tras-o iarasi (Miercuri, 5 decembrie 2012, 20:06)

  linarel [utilizator]

  celor ce utilizeaza fonduri UE , te asteptam cu stampila la votul din 9 dec
 • -17 (31 voturi)    
  Vax albina.... (Miercuri, 5 decembrie 2012, 20:36)

  finutza [utilizator]

  Masura reducerii acestor fonduri se refera la "afacerile" din programul POSDRU aprobate, incepute si in marea lor si derulate din timpul guvernarilor pre-Ponta. Asa ca... nu acest guvern este vinovat pentru proasta alocare a fondurilor care acum trebuie returnate. Degeaba incearca acum Basescu sa induca altceva in mentalul colectiv...
  • +17 (21 voturi)    
   ponta a negociat (Miercuri, 5 decembrie 2012, 21:42)

   CVal [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   guvernul ponta e la putere de 7 luni. usl-ul a negociat cu UE;
   oricum eu cred ca este doar inceputul, UE ne taxeaza pentru ca nu respectam regulile lumii civilizate: stat de drept, plagiat etc
   imi pare rau de romanii care au beneficiat pe merit de aceste fonduri
   • -2 (4 voturi)    
    ce treaba are una cu alta (Joi, 6 decembrie 2012, 9:27)

    rider [utilizator] i-a raspuns lui CVal

    aici se vorbeste de fondurile prin programul POSDRU. cine a alocat si administrat acele fonduri? ghici ghicitoarea cuiva :)
  • +15 (17 voturi)    
   Mai lasa... (Miercuri, 5 decembrie 2012, 21:51)

   Rollo [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   ...antenele si gandeste singur/a. De cand a venit la putere a reusit sa faca ceva cu folos? Doi la mana, de ce a mintit?...
   • -4 (6 voturi)    
    Tu unde te informezi? (Joi, 6 decembrie 2012, 11:10)

    dnicu [utilizator] i-a raspuns lui Rollo

    Ce strica o guvernare de 8 ani crezi ca se poate repara in jumatate de an?

    Daca Hotnews are fi impartial, ar trebuie sa publice datele in care au fost date acele fonduri cu probleme. Sunt doar proiecte de dupa Iunie 2012? Pentru alea ne-au blocat noua TOATE fondurile europene? Daca da ... atunci lumea tre sa afle si sa ii ardem la alegeri. Daca nu ... atunci merita 50+ din voturi.

    Ca si simplu cetatean care nu se uita la Antene dar nici nu citeste nici EVZ ... cred ca guvernul Ponta pur si simplu nu a mai putut ascunde mizeria sub pres. Iar acum au iesit toate la suprafata.
  • +17 (17 voturi)    
   eu stiu altceva... (Miercuri, 5 decembrie 2012, 22:38)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   ca din august nevasta-mea (care lucreaza la vreo 4 proiecte) nu mai ia nici un ban...o fi pre-Ponta..o fi post..da' e din august...si pana in aprilie (preconizam noi) suntem pe salariul meu...

   nici nu-mi mai stric gura cu restu' finutzo..cu tz...din nou
  • +19 (19 voturi)    
   alt postac de beci (Miercuri, 5 decembrie 2012, 22:51)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Mai citeste odata ce-a declarat Dottore zilele trecute, ca S-AU DEBLOCAT FONDURILE si nu o sa iti fie greu sa realizezi ca e mitoman cronic. De fapt trebuiesc returnati un sfert din bani. Pana sa vina alte fonduri....o sa fie falimentari sau pr drumuri multi romani.
   Bravo Dottore, asa se procedeaza, cu televizorul, ai mintit poporul.
   • -1 (1 vot)    
    Celui cu nume de reptila (Joi, 6 decembrie 2012, 13:33)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Fondurile s-au blocat pentru "buna" gestionare din timpul guvernelor Boc & Co.
    Ponta si ai luile-au deblocat dar pentru neregulile gasite la organizarea licitatiilor si la gestionarea fondurilor(a se citi FURT) s-a taiat 25 %,daca ponta nu facea nimic erau tot blocate.
  • +10 (10 voturi)    
   intreaba-l pe Dragnea! (Joi, 6 decembrie 2012, 9:32)

   echos [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   El are detaliii...
 • +20 (24 voturi)    
  Oare realizeaza oamenii in sfarsit (Miercuri, 5 decembrie 2012, 21:14)

  Fu Leng [utilizator]

  ca Dottore Ponta si ai lui is incompetenti?
 • +13 (15 voturi)    
  Vina nu e neaparat a lui Poanta (Miercuri, 5 decembrie 2012, 21:40)

  greenforest [utilizator]

  Salut,

  Din cate stiu eu, acest program nu a fost inceput de guvernul Ponta, asa ca o parte din probleme vin de la Boc. Apoi continutate sub Ponta. Pe MRU il scoatem de tot, ca nu prea a apucat sa guverneze.

  In cazul asta ma deranjeaza faptul cum au publicat informatia aceasta. Nu pot sa agreez un premier, care transmite doar o bucata din informatie, si asta in mod triumfator. A uitat un mic detaliu, se taie 25% din bani.
  Oare ce a crezut, ca nu se va afla?
  Din punctul meu de vedere asta e minciuna. Mi se pare periculos un premier care minte cu atata usurinta.

  Numa bine
  • +18 (22 voturi)    
   Este vina lui Ponta (Joi, 6 decembrie 2012, 0:29)

   European [utilizator] i-a raspuns lui greenforest

   Sunt de acord cu dumneavoastra in ce priveste faptul ca nereguli s-au intamplat si sub guvernarea Boc si MRU si Ponta, unde gresiti este in confuzia pe care o faceti in ce priveste cauzele suspendarilor fondurilor. Inainte cu cateva luni de a fi suspendate, Comisia Europeana a cerut guvernului Ponta sa remedieze neregulile constatate in urma auditului, dar Ponta nu a facut acest lucru. S-a explicat clar in scrisoarea CE ca, in cazul in care, in termen de doua luni, nu ia masurile necesare pentru rezolvarea situatiei, se va trece la suspendarea fondurilor. Ponta a avut timpul si parghiile necesare sa indeplineasca cerintele CE, dar nu a facut altceva decat sa minta, sa minta, sa minta. Asa cum face si acum.
   • -1 (3 voturi)    
    completare (Joi, 6 decembrie 2012, 10:39)

    ioan16 [utilizator] i-a raspuns lui European

    si vinovatul mare e cel ce n-a indreptat neregulile iar cel ce le-a facut e imaculat!
 • -6 (14 voturi)    
  La o privire mai atenta (Miercuri, 5 decembrie 2012, 22:43)

  Marcel Ionita [utilizator]

  EU investigheaza programele POSDRU derulate in perioada Udrea, si nu perioada Ponta. Base o cam da de pereti la faza asta.
  • 0 (0 voturi)    
   mai baiete... (Joi, 6 decembrie 2012, 15:08)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Marcel Ionita

   e logic ca multe proiecte s-au derulat anterior, dar acest guvern a fost somat sa ia unele masuri pentru inlaturarea deficientelor, sau nu trebuia sa faca asta din cauza ca proiectele erau ale lui udrea? atunci de ce au mai venit la guvernare? in afara de jos basescu chiar nu stiu sa zica si sa faca ceva?
 • -6 (14 voturi)    
  Nu spune nimeni (Joi, 6 decembrie 2012, 0:13)

  evoque [utilizator]

  pentru ce perioada a fost desfasurat auditul.
  Miroase a manipulare.
 • +14 (16 voturi)    
  Manipularea si dezinformarea (Joi, 6 decembrie 2012, 0:41)

  European [utilizator]

  va apartin, nu vine din partea Presedintelui. Au existat avertismente, scrisori clare, trimise de Comisie, in care s-a cerut autoritatilor sa demonstreze ca au luat masurile necesare pentru remedierea problemelor. Motivele pentru care s-a trecut la suspendarea fondurilor au fost " Presuspendarea survine ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control al programelor. Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese."

  http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-13483209-comisia-europeana-trimis-scrisori-presuspendare-pentru-programele-transport-regional-cresterea-competitivitatii-economice.htm
 • -5 (11 voturi)    
  Hotii de la pdl (Joi, 6 decembrie 2012, 8:48)

  cuci [utilizator]

  in perioada 2009-2011 cei de la PDL au furat din banii europeni (exemplu.. Botis... proasta aia de la educatie cu voce de barbat..Vergu...si multi altii) si acuma sunt pusi sa plateasca 25%.din banii furati...meritau sa plateasca 100%... sa se invete minte ca nu poti fura in europa si sa te dai cu pumnul in piept cat de harnic esti....basescu plange la capataiul hotilor..mars...afara de la cotroceni...
  • +4 (8 voturi)    
   !!! (Joi, 6 decembrie 2012, 9:17)

   cristiian [utilizator] i-a raspuns lui cuci

   Nu ti-am dat minus ca sa se vada bolsevismul care il afisezi! Mesajele de acest gen nu trebuie ascunse, trebuie lasate la vedere si catalogate!
 • -1 (9 voturi)    
  sa nu uitam! (Joi, 6 decembrie 2012, 9:22)

  GeorgeMiron [anonim]

  toate astea sunt implementarile de pe vremea PDL-ului si al prim-ministrului Basescu, plus incapacitatea USL-ului de a rezolva aceasta situatie. Avem politicienii pe care ii meritam...
 • +3 (5 voturi)    
  fonduri POSDRU (Joi, 6 decembrie 2012, 9:47)

  titburi [utilizator]

  Toata lumea i-l critica/invinuieste pe "saracul" Ponta, nu el, natura si Basescu sunt de vina pentru toate relele din tara !!!
 • +2 (2 voturi)    
  Degeaba (Joi, 6 decembrie 2012, 13:13)

  Nano78 [utilizator]

  Atata timp cat un fapt atat de grav nu va fi mediatizat pe cele 3 "posturi TV", majoritatea votantilor nu se va destepta si va vota tot pe baza de fasole cu carnati.
 • +2 (2 voturi)    
  de-commitmen (Joi, 6 decembrie 2012, 14:12)

  Dedalus [utilizator]

  Va ca nimeni nu se uita la fraza "needs to be de-commited".

  Reamintesc faptul ca suntem in regula N+2, care spune ca sumele ALOCATE anului N, se pierd daca nu sunt solicitate la rambursare pana la sfarsitul anului N+2.....

  La o rata reala de absrobtie de cam 10% in acest an (2012) sitatia dez-angajarilor va fi foooooarte groasa la anul....

  In ce priveste sumele lui 2007, am avut (exeptie!) regula N+3, de-aia am stat asa linistiti pana acum.

  Cu beneficiarii absolut scarbiti de falimentele generate de POS DRU si de obtuzitatea AM/OI de la POS Mediu, car habar nu au ce inseamna estimari de buget si modificari de buget, eu sunt absolut convins ca nimeni nu mai e asa de nebun sa se bage sa solicite fonduri europene...

  Nu are asa mare importanta corectia de 25%, are insa maaare importanta incapacitatea admnistrativa cornica a majoritatii OI/AM de a gestiona ceva (eu nu i-as lasa nici sa-mi cumpere paine, darmite sa gestioneze programe operationale...).

  Competenta adminsitrativa tine de oameni, asa ca nu se va imbunatati in mai putin de 5 ani, adica oricum prea tarziu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by