DOCUMENT ​Absorbtia fondurilor UE: In prima jumatate a anului 2014, Romania a cerut de la Bruxelles 2,56% din fondurile structurale alocate pe perioada de programare 2007-2013

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Miercuri, 9 iulie 2014, 18:12 Economie | EuROfonduri


documente
(9 Iul 2014) PDF, 111KB
Romania a inregistrat o rata de absorbtie a fondurilor europene de numai 2,56 % in primele 6 luni ale anului 2014, in termeni de cereri de rambursare a cheltuieilor transmise de autoritati la Comisia Europeana. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, recunoaste oficial ca implementarea tuturor programelor operationale prin care Romania trage bani europeni inregistreaza sincope.

In prima jumatate a anului 2014, autoritatile romane au transmis la Bruxelles cereri de rambursare a cheltuielilor din proiectele pe fonduri structurale si de coeziune de circa 492 de milioane de euro, reprezentand doar 2,56 % din banii alocati tarii pe intreaga perioada de programare 2007-2013, conform datelor oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene.

Din 2007 pana in 30 iunie 2014, tara a cerut de la Comisia Europeana 6,92 miliarde de euro, reprezentand 36,03% din totalul de 19,2 miliarde de euro alocati Romaniei.

In urma acestor cereri de rambursare Romania a primit de la Comisia Europeana, in perioada 2007-30 iunie 2014, suma de  6,79 miliarde de euro, reprezentand 35,36% din fondurile structurale si de coeziune alocate tarii.

Aceasta inseamna ca Romania mai asteapta sa primeasca 130 de milioane de euro de la Bruxelles in baza cheltuielilor efecuate in proiectele europene derulate de diferiti beneficiari.

In total, in prima jumatate a anului 2014, Romania a incasat de la Comisia Europeana 1,7 miliarde de euro, insa din acesti bani 1,3 miliarde au venit din cereri de rambursare transmise la Bruxelles anul trecut.

Potrivit unor surse europene, cifrele Romaniei reflecta un avans greoi al procesarii documentelor in proiectele europene de catre autoritatile nationale.

Rezultatele slabe in absorbtia fondurilor europene in termeni de bani ceruti de la Bruxelles au fost anticipate si de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

"In primele cinci luni ale acestui an, ceea ce am estimat se afla sub asteptarile pe care le-am avut initial, pentru ca sunt multe facturi care nu ajung inca la noi, din partea marilor companii de lucrari, in special la mediu si transport", a declarat el, in 15 iunie, potrivit Mediafax.

Dupa aproape o luna, ministrul Fondurilor Europene constata "in continuare sincope" la toate cele 7 programe operationale prin care tara atrage fonduri structurale si de coeziune.

"La nivelul tuturor programelor operationale se inregistreaza in continuare unele sincope in implementarea programelor, cauzate atat de modul in care a fost conceput intregul sistem de implementare, cat si de problemele de implementare din perioada 2009-2011", a declarat, miercuri, ministrul Teodorovici, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

El da, insa, asigurari ca "tintele asumate de MFE pentru acest an vor fi indeplinite".

"Romania nu va pierde bani si va solicita rambursarea unei sume mai mari decat in anul 2013", promite ministrul Eugen Teodorovici.

Romania mai are la dispozitie un an si jumatate pentru a absorbi fonduri europene pentru perioada de programare 2007-2013.

In luna ianuarie, Comisia Europeana a avertizat Guvernul Romaniei ca tara va fi nevoita sa incheie proiectele europene din bani de la bugetul de stat si de la beneficiari, daca acestea nu vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015.

Intr-o scrisoare din data de 8 ianuarie 2014, directoarea pentru afaceri bugetare din cadrul Directoratului General pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, Vittoria Alliata di Villafranca, ii comunica ministrului roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca Romania trebuie sa depuna in anul 2014 noi proiecte, pentru a acoperi alocarile acordate Romaniei si neutilizate inca, pentru a nu pierde banii. Scrisoarea este transmisa in urma Intalnirii anuale cu autoritatile romane din 10 decembrie 2013.

Potrivit scrisorii intrate in posesia HotNews.ro, oficialul european avertizeaza Romania ca trebuie sa-si incheie pana la finele anului 2015 proiectele europene nou lansate sau deja adoptate. In caz contrar, Romania va fi obligata sa plateasca de la bugetul de stat si din banii beneficiarilor pentru terminarea proiectelor, pentru ca, altfel, Uniunea Europeana va retrage tarii si  banii europeni deja rambursati de Comisie in proiectele neterminate.

"Ambele parti (Comisia Europeana si Ministerul Fondurilor Europene - n.r.) au fost de acord ca in aceasta etapa a punerii in aplicare, riscul de a nu finaliza proiectele nou lansate sau deja adoptate pana la sfarsitul anului 2015 ar trebui sa fie gestionat cu atentie. In cazul proiectelor neterminate, beneficiarii si autoritatile romane ar trebui sa-si asume responsabilitatea (financiara) de a le finaliza, pentru a nu pierde finantarea UE deja rambursata. De aceea, fiecare proiect are nevoie de monitorizare atenta si de masuri corectoare", se arata in scrisoarea CE catre ministrul Teodorovici. 

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4026 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  Daca nu se pot DIJMUI nu-s interesante !!! (Miercuri, 9 iulie 2014, 19:54)

  andreesanu [utilizator]

  Fondurile UE le da batai de cap politicienilor si nu-s interesante daca nu pot fi DIJMUITE dupa pofta halalerelor ce guverneaza tara dupa cum ii taie tartacuta.
  Master planul lui Sova pe transport o gargara la ceas de seara !!!.
  Cum la toate proiectele ce se vor sustinute din fonduri europene trebuie sa puna si partea romaneasca % ,cota parte din valoarea proiectului nu gasesti nici de leac patroni care sa vina cu bani de acasa pentru investitii.
  Milionarii si miliardarii de carton facuti peste noapte au maritat demult in paradisuri fiscale averile si ca si hirciogii iarna acum rontaie din rezerve or spala banii pentru cheltuielile curente.
  Statul n-are bani ,guvernul cheltuie si putinul strins di taxe si impozite dupa cum este interesul ,propietatile statului sunt deja la nivel de falite asa ca puneti-va pota-n cui de fonduri UE.
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 iulie 2014, 20:31)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  Sincope? (Miercuri, 9 iulie 2014, 21:59)

  MarinOprea [anonim]

  "Eugen Teodorovici, recunoaste oficial ca implementarea tuturor programelor operationale prin care Romania trage bani europeni inregistreaza sincope."

  Ce ar trebuii domnul -vici sa spuna, e faptul ca e, neputintza, coruptie , hotie, si mai ales prostie, in tot face acest guvern din care domnia s-a face parte
  Ce sincope?
  • +5 (5 voturi)    
   Is atat de prosti (Joi, 10 iulie 2014, 3:14)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui MarinOprea

   Ca nu-s in stare sa-si scrie numele corect...de unde minte pt proiecte? Si mai au si un Dottore master de ceremonii.
   • +3 (3 voturi)    
    multi citesc putin pricep (Joi, 10 iulie 2014, 9:34)

    vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Proiectele nu le scrie guvernul ci beneficiarii care sunt din mediul privat, cat si institutii publice respective de la primaria de comunca pana la minister. Asa ca multi citesc dar putin stiu despre ce e vb. Problemele cele mai mari sunt pe partea de achizitii unde atat cei din mediul privat cat si cei din institutile publice nu respecta legislatia care atentie este anexa la contractile de finantare. Adica li se da mura in gura. De ce nu intrebati cati din beneficarii solicita marirea perioadei de implemetare pentru ca nu sunt in stare sa implementeze proiectele. Bani au fost contractati dar beneficiary nu sunt in stare sa implementeze. Deci multi citesc putin pricep.
  • +3 (3 voturi)    
   Sincope??? (Joi, 10 iulie 2014, 7:36)

   UsLamistul [utilizator] i-a raspuns lui MarinOprea

   Sunt curios si astept momentul in care niste autoritati de control (europene) o sa verifice (la sange) toate programele cu bani europeni (a se citi mai ales POSDRU). Sa vezi atunci "sincope".
   A te grabi in al 12-lea ceas sa facii proiecte e una, a face proiecte cu rost si cu o finalitate reala e alta, iar a le si gestiona si implementa corect, conform regulilor lumii civilizate (din care noi cu onor inca ... nu facem parte) .... e alta.
 • +2 (2 voturi)    
  Multumim, ponta (Joi, 10 iulie 2014, 10:58)

  b33 [utilizator]

  Isi mai aminteste cineva de gogoasa electorala PSD de la europarlamentare?

  "În timpul Guvernului Ponta, rata absorbției fondurilor europene s-a triplat de la 17% în cei cinci ani de guvernare PDL, la 34% în prezent."
 • +2 (2 voturi)    
  hoti (Joi, 10 iulie 2014, 11:33)

  avalansa [utilizator]

  In cazul proiectelor neterminate, beneficiarii si autoritatile romane ar trebui sa-si asume responsabilitatea (financiara) de a le finaliza, pentru a nu pierde finantarea UE deja rambursata. De aceea, fiecare proiect are nevoie de monitorizare atenta si de masuri corectoare", Da este corect si cand ma duc si le spun am si eu nevoie de 20.000 euro sa termin de implementat proiectul ca nu ma ajuta nici o banca ca sunt start up cu toate ca am pensiunea intabulata si cu o valoare de peste 150.000 euro dau din umeri.Eu am bagat toti banii personali in acest proiect am pierdut deja 7.000 euro cu smenul lor de curs valutar.Ca UE le da euro dar ei dau lei catre noi si in unele cazuri cu diferenta de curs si de 1leu la 1euro. Nu exista interes sa se absoarba aceste fonduri ce sa faca nu au nevoie de locurile de munca pe care le voi crea.Niste nemernici si nici presa nu e interesata de subiect am scris la toate ziarele sa vina sa faca reportaj sa se vada ca sunt oamnei care vor sa faca ceva in tara dar birocratia si lipsa de finantare te blocheaza./
 • +1 (1 vot)    
  se poate (Joi, 10 iulie 2014, 11:42)

  avalansa [utilizator]

  Cu toata birocratia de la achizitii inventata de ei bineainteles ca cica sa nu furam noi banii ue daca nu ai banii sa pui tu primul degeaba.Degeaba ai finantare de 50-80% pentru ceva daca tu nu ai de la inceput 100.000 de euro sa acoperi costul achizitiei dupa care iti dau ei banii.Si banca spune pai nu ca nu aveti activitate.Pai cum sa am daca era criteriu de punctaj sa fiu start up in 2009 si eu fac o pensiune.Unde sa primesc turistii in santier? Si tu spui bancii dar am fonduri ue pentru proiect am ridicat pana acum intreaga cladire mai trebie sa o dotez si sa fac baile.A pai si aveti bani sa puneti cash colateral si sa platiti dobanda pentru nu stiu cat timp si sa demoinstrati ca mai aveti si celalata parte de finantare sau sa veniti cu o firma fidejusor care sa aiba profit si in esenta sa se angajeze sa plateasca creditul daca intrati in imposibilitate de plata.Si eu spun da dar am o cladire evaluata la cel putin 150.000 euro si eu am nevoie de 20.000 euro pentru 3 luni dupa care ii returnez ca se acopera de la fonduri. Da dar daca nu ne puteti deminstra ca aveti nu stiu cate sute de mii de lai in conturi degeaba.Si te invarti in acest cerc de luni intregi si timpul de absorbtie se apropie de sfartsit.Bancile din romania anu au fost in stare sa dea o scrisoare de garantie bancara sa iei avans de la fonduri asta in 2011 2012.
  • +2 (2 voturi)    
   corect (Joi, 10 iulie 2014, 12:14)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui avalansa

   Corect. Bancile decat sa se implice in finantarea economiei se implica in finanatarea doar a statului respectiv domnul Gherghina prefer sa ia imprumut de la banci decat sa relanseze economia .In spate e Isarescu ca il are plantat la MFP pe Gherghina. De ai nu avem bani sa finantam proiectele din fonduri UE. A da imprumut la stat e mai sigur decat sa dai la IMM-uri. Pana nu scapam de Isarescu care apara pe toate caile interesele bancilor nu vom relansa economia.
 • 0 (0 voturi)    
  Fondurile UE se dau pe proiecte nu pe gargara (Joi, 10 iulie 2014, 19:48)

  andreesanu [utilizator]

  Proiectele trebuie sa raspunda axei pentu care este depus,documentatia sa repecte ghidul cadru ;beneficiarul trebuie sa dovedeasca capabilitatea finantarii % cit ii revine din valoarea proiectului eligibil.
  Punctajul fiecarui proiect se acorda de cei numiti or selectati in comisiile de specialitate.
  Studiile de fezabilitate sunt parte integranta din documentatia ce se depune.
  Adevarata problema o constituie asigurarea % din finantatre de catre beneficiar.Cum pentru fiecare axa sunt filiere interesate in aranjarea documentatiilor acestea cer cota parte din suma ce se aproba !!!,asa ca in final mulsul la doua miini este descurajator si pentru cel care chiar vrea sa faca ceva.Filierele sunt mina in mina cu cei care aproba ,iar in final tu ramii fata-n fata cu inspectiile de specialitate sa demonstrezi pe ce-ai cerut ,pe ce-ai cheltuit banii !!!.
  Cit timp nu dispar filierele de muls !!!,de unde bani de inceput proiecte ???


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by