Sindicatul National APIA: Subventiile UE, puse in pericol prin suprasolicitarea angajatilor agentiei

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Marţi, 6 mai 2008, 14:09 Economie | EuROfonduri


"Avem sute de ore suplimentare neplatite, acestea sunt platite numai pentru personalul de conducere. Angajatii agentiei, din teritoriu, parcurg aproape 300 de kilometri zilnic, deplasarile sunt neplatite luni intregi, nu exista niciun spor de mobilitate sau de risc. Se munceste 12-14 ore pe zi, oamenii sunt extenuati, au fost cazuri in 5-6 judete in care angajatii au fost luati cu salvarea de la birou". Acestea, sunt, pe scurt, problemele ridicate de sindicatul angajatilor Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), care considera ca, daca nu se vor lua urgent masuri, nu se vor mai putea distribui subventiile europene.

Potrivit reprezentantilor miscarii sindicale, angajatii agentiei sunt supraincarcati, extenuati si in consecinta "calitatea lucrarilor va scadea" iar beneficiarii nu vor reusi sa primeasca subventiile.

Informatia pe scurt
 • Sindicalistii se plang ca "taranii nu stiu sa citeasca hartile, sa indetifice parcele sau sa deseneze, si toata munca o fac angajatii agentiei
 • Potrivit Sindicatului APIA, sunt circa 1.000-1.200 de solicitanti la un angajat, numai pentru platile la hectar. In plus, mai trebuie gestionate si alte subventii
 • Orele suplimentare sunt platite numai pentru 30% din salariatii Ministerului - adica, spun sindicalistii, numai personalul de conducere. In plus, nu se acorda sporuri.
 • Sindicalistii afirma ca au discutat cu directorul APIA, Dan Gherghelas si cu ministrul Dacian Ciolos si au obtinut promisiuni din care nu s-a concretizat nimic.
 • Solutii propuse: transferul unor atributii catre alte institutii.

Sistemul informatic creaza din nou probleme.

"Operatiunea de depunere a cererilor pana la 15 mai este complexa. Fermierul se deplaseaza la centrele locale, unde trebuie completata o cerere, inscriind suprafata pe harta, apoi aceasta suprafata se consemneaza intr-o fisa ce cuprinde mai multe elemente.

Salariatul Agentiei verifica aceasta cerere si fisa, o inregistreaza si apoi o introduce in baza de date printr-un soft care, de cele mai multe ori nu poate fi accesat. Multi fermieri nu stiu sa scrie si sa se orienteze pe harta, asadar salariatul trebuie sa discute cu fiecare in parte", explica sindicalistii.

Potrivit declaratiilor directorului general APIA, Dan Gherghelas, anul acesta procesul de depunere a cererilor va fi mai simplu fiindca "pentru fiecare exista acum formulare personalizate si harti, pe baza situatiei de anul trecut. Ei trebuie numai sa anunte daca exista modificari".

Valentin Dorobantu, director al sucursalei APIA din Ialomita, spune ca aceste "modificari" inseamna practic un volum de munca la fel de mare pentru angajati, ba chiar suplimentar. "Circa 40% dintre fermieri au de facut modificari, pozitia parcelelor se schimba in fiecare an", spune Dorobantu.

"Nicio plata suplimentara, dar munca de 14 ore pe zi"

"Cei care marg sa discute cu fermierii trebuie sa dea explicatii taranilor pentru banii nelivrati de Ministerul de Finante, si pentru actele normative stufoase si ambigui elaborate de Ministerul Agriculturii sau Guvern", mai spun reprezentantii sindicali.

Cu toate acestea, arata ei, angajatii APIA nu primesc niciunul din sporurile existente la institutii similare cu un volum mai mic de munca: spor de stress, spor de dispozitiv (adica <<sa poti fi chemat oricand la servici>>), prima de obiectiv, spor de fidelitate, de confidentialitate, de calculator, tichete de masa, tichete de sarbatori, spor de risc.

Salariul unui angajat APIA, spun sindicalistii, poate fi de maximum 22 milioane de lei net, la care nu ajung decat cel mult 15% din angajati. Acestia au mai declarat ca ministrul Dacian Ciolos a promis sa "lupte in Guvern" pentru ca toti angajatii sa primeasca plata orelor suplimentare, dar acest lucru nu s-a concretizat.

"Ministrul a promis, directorul Agentiei ne sustine. Mai trebuie ca Guvernul sa aprobe plata acestor bani", au declarat sindicalistii.

Solutii propuse

Sindicatul National APIA considera ca o parte din subventii, in afara celor pentru platile directe, pot fi gestionate de catre alte institutii, spre exemplu asociatiile profesionale.

A doua solutie: angajarea de personal suplimentar, dar aici va aparea o noua problema: spatiu de lucru din sedii, insuficient chiar pentru numarul actual de angajati.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2576 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Tupeu2008 (Marţi, 6 mai 2008, 17:44)

  dana [anonim]

  Sa-si dea demisia . La salariile uriase pe care le au se vor ocupa posturile in cateva ore. Ce tupeu au astia frate!
  • 0 (0 voturi)    
   iar tu esti o frustrata (Marţi, 6 mai 2008, 22:27)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui dana

   esti o frustrata care vorbesti prostii. iti doresc sa te angajezi in sistemul public si dupa aceea mai stam de vorba. si sa ne spui si noua ce salarii uriase au cei de la APIA.
  • 0 (0 voturi)    
   nu cred (Miercuri, 7 mai 2008, 9:00)

   petronel [anonim] i-a raspuns lui dana

   Chiar crezi ca o sa te descurci la apia? Eu zic ca nu esti capabila
  • 0 (0 voturi)    
   vino la noi ... te asteptam (Miercuri, 7 mai 2008, 20:11)

   jo [anonim] i-a raspuns lui dana

   Ce ne doresti tu noua iti dorim si noi tie.
   Te invitam sa lucrezi la APIA.
   Iti dorim sa te intalnesti cu animale salbatice cand faci digitizarea (fotografii si masuratori cu GPS la blocurile fizice) sau poate cu caini de pe la stani... Sa ramai cu masina blocata in noroi in drumul spre blocul fizic de masurat (dupa ce se dezgheata pamantul "asfaltul" se inmoaie)... Sa masori o "surina" = parcela de teren ingusta care se intinde pe o lungime mai mare de 1 km... Sa verifici placutele cu nr. de identificare (crotale) la oi (sigur vei citi bine 50 de ovine)... Sa ajuti un fermier care si-a uitat ochelarii acasa sa isi identifice parcela, sa-l ajuti sa-si scrie cererea si la sfarsit sa-ti spuna ca a arendat una din cele scrise deja... si altele.
  • 0 (0 voturi)    
   fresh (Joi, 22 mai 2008, 21:38)

   io [anonim] i-a raspuns lui dana

   De azi de cand ne-au spus ca trebuie sa primim si dosarele de la zootehnie la birourile locale (pt. asta voi dormi si mai putin - am de studiat procedura de lucru pentru 2008) ma gandesc ca se primesc prea putini bani.
   Si asta in conditiile in care derulam deja 3 activitati f. importante: se dau drumul la platile pe anul 2007, se introduc in baza de date inregistrarile din dosarele pe 2008, se face controlul la culturile de toamna.
   Macar pe perioada 1 martie - 30 iunie a fiecarui an sa se prevada un spor de stress.
   Cred ca programul va fi cam asa pentru a ne incadra in termene: de la 8 - 16 primirea dosarelor pt. subventia in zootehnie, de la 16 - 18 controlul cererilor SAPS 2007, 18-19 introducerea deciziilor de plata in plicuri, lipirea si scrierea confirmarii de primire, 19 - 24 introducerea cererilor SAPS 2008 in baza de date prin intermediul aplicatiei.
 • 0 (0 voturi)    
  Umilinta taranului roman (Marţi, 6 mai 2008, 17:48)

  Carmen [anonim]

  Este o mare umilinta pentru toti acesti oameni ai pamantului , pentru taranii Romaniei, asa cum sunt numiti ei. Am fost astazi cu mama sa se inregistreze la un sediu APIA din Gaesti si totodata am fost si la sediul BCR din Gaesti pentru a ridica subventia pe 2007. Este cumplit, este umilitor, nu am cuvinte sa descriu . Oare se intreaba cineva prin ce trec acesti oameni care la varsta de 70, 80 de ani au fost nevoiti sa isi deschida un cont in banca ? Le-am vazut fetele arse, mainile obosite, bolnavi si amarati, stand la cozile interminabile de la ghiseele bancii pentru a afla daca le-au intrat in cont banii. Multi primeau raspunsul NU , fiind nevoiti sa se deplaseze cu alta oczie, alti kilometri, pentru a pune aceeasi intrebare. Am fost la sediul APIA pentru ca mama sa isi inregistreze culturile, dezolare totala. Oamenii erau veniti de la ora 6 dimineata si era ora 11 si inca nu intrasera, se certau, unor femei le-a venit rau in gramada de oameni imbulzita in fata usii. Nu am reusit sa rezolv, sunt nevoita sa mai fac un drum din Bucuresti pentru a-mi ajuta parintii saisi rezolve problema. Ce gust amar am avut vazand atata tristete si amaraciune pe fetele oamenilor ! Ce jalnic ! Dar oare nu era mai simplu ca toata aceasta nebunie sa aiba loc la fiecare primarie din comunele respective si totodata oamenii acestia simpli, tarani cum sunt numiti, sa fie ajutati intr-un fel, decat sa se deplaseze kilometri intregi ? Oare de ce trebuiau sa isi deschida cont in banca acesti batrani de 80 de ani, nu era mai simplu ca banii sa le fie trimisi prin mandat postal?Oare s-a deplasat ministrul agriculturii sa vada crudul adevar, realitatea ? Eu pot sa imi ajut parintii , facandu-le viata mai usora, dar oare cati copii pot face lucrul acesta ?S-a gandit oare primul ministrul al acetsei tari, presedintele tarii, la acesti oameni vreodata ? Nu, sunt ferm convinsa ca nu. Ar trebui ca perioada de inregistrare sa fie prelungita , pentru ca oamenii sa nu se calce in picioare.
  • 0 (0 voturi)    
   Solutia (Miercuri, 7 mai 2008, 20:22)

   io [anonim] i-a raspuns lui Carmen

   In tarile intrate deja in UE exista un sindicat al taranilor sau alte forme asociative care ii ajuta sa depuna cererile de subventie. Incercati sa-i convingeti dvs. sa se asocieze macar pentru a face parcele mai mari pe care sa le lucreze eficient cu costuri reduse si beneficii mai bune... Poate reusiti. Sunt frati care prefera sa piarda plati pe suprafete decat sa faca impreuna cererea. Incercati sa-i convingeti sa faca schimb de parcele intre ei ca sa poata forma parcele mai mari de 0,30 ha... Poate reusiti. Noi incercam de 2 ani ... si am reusit intr- foarte foarte mica masura.
   Conturile sunt cele deschise de anul trecut. Daca isi faceau card dvs. le puteati ridica banii de la bancomat si le duceati acasa banii.
  • 0 (0 voturi)    
   precizare (Miercuri, 7 mai 2008, 21:20)

   io [anonim] i-a raspuns lui Carmen

   Decizia de plata o va primi in plic la domiciliu. In ea se scrie suma de plata si contul in care a fost virata. Dupa primirea acestei decizii prin posta (cu confirmare de primire) se poate duce la banca sa-si ridice banii. E simplu. Intrebati-i pe cei ce au primit deja banii in cont.
   E trist ca media de varsta a fermierului roman este de peste 50 de ani.
   Va puteti imagina ca a venit sa depuna acte pentru subventie pe 2007 o doamna in varsta de 99 ani si 8 luni... pentru ca "ea este trecuta pe titlu de proprietate". Era dorinta ei sa-si asume responsabilitatea a ceea ce lucra cei doi nepoti pe pamantul de pe titlul ei...
 • 0 (0 voturi)    
  pt dana (Miercuri, 7 mai 2008, 8:02)

  angajat apia [anonim]

  Stimata Dana, sunt anagajata apia din 2006 avand functia de consilier asistent, lucrez cot la cot si am aceleasi indatoriri ca si colegii mei consilieri superior, si totul pentru un salar de 1000 lei, orele suplimentarea nu s-au platit, prime mizere, iar de lucrat cat carul, adica cand alti funtionari au avut saptamana trecuta liber noi am lucrat inclusiv sambata, (program normal de lucru de 8 ore). Precizez ca nu sunt singura cu acest salariu, iar in stabilirea atributiilor nu se face nici o diferenta intre gradele profesionale, asa ca unde sunt acele salarii uriase si de ce nu te interesezi despre ce este vb inainte de a vb
  Lucram in conditii imposibile, nu ni se asigura nici apa potabila (o platim din buzunarele noastre), daca spui ca nu poti sa vii sau sa ramai peste program ti se spune ca fermierul e prioritar iar daca comentezi te trezesti cu referate. Asta este institutia europeana la care multi tanjesc sa vina sa lucreze.
 • 0 (0 voturi)    
  Uimire... (Miercuri, 7 mai 2008, 9:29)

  gogu [anonim]

  Cand te conduc nepriceputii, neispravitii circula pe toate ulitele. Chiar sunt fotografii (poze) luate din avion, iar rezultatele se vad ..., dar pe cine intereseaza acest lucru. In rest campanie electorala.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Dana (Vineri, 16 mai 2008, 14:15)

  Luci [anonim]

  Draga Dana, iti doresc din tot sufletul sa ai cel putin o saptamana la APIA cum am eu la aceasta Agentie. Daca te motiveaza salariul meu de 1000 lei(daca nu ma crezi intereseaza-te cat castiga un consilier asistent) sa lucrezi de 1 si 2 mai, si in noaptea de 3 mai( noaptea merge cel mai bine programul pe calculator) in data de 4 mai, ca nici nu mai stii in ce zi esti dupa o saptamana de munca. Asta bineinteles sa nu fii platita pentru orele suplimentare, iti doresc succes. Apropo de demisie, sa stii ca ma gandesc serios la lucrul acesta.
 • 0 (0 voturi)    
  asasintati cu ore suplimentare (Luni, 26 mai 2008, 16:37)

  Dedalus [anonim]

  Pai, e simplu: mutati din functionarii care freaka menta pe la alte departamente. Cu putin efort, veti gasi macar o suta care nu prea au ceva de facut pe unde sunt.

  Pe aia detasati-i la APIA, ca 6 luni -e voie.

  Nu aveti sedii? OK, vedeti care sunt unitatile de cercetare din subordinea ministerului, care au spatii disponibile si montati acolo unitati operative.

  Bun, plata e prea mica? Pai, in primul rand ar trebui vazut cat se munceste in plus: dacaa 100 de angajati lucreaza 12 ore in loc de opt, inseamana ca ar trebui suplimentat numarul celor existenti cu 50% pentru a ajunge la 8 ore pe zi (e doar un exemplu de calcul).

  Cred ca solutia cea mai nefericita este plata orelor suplimetnare. Oricum nu te imbogatesti cu ce iei in plus, iti pierzi si viata aiurea si oricum randamentul in orele suplimentare e mai mic.

  Softul nu merge? Bun -chemati firma aia de l-a facut -sper ca are in caietul de sarcini o perioada de garantie.

  Nu se descurca sau nu vrea? OK- suplimentati bugetul APIA cu cateva zeci de mii EUR, faceti o licitatie de intretinere a sistemului, luati o firma din RO.

  Un manager bun trebuie sa aiba grija in primul rand de oamenii lui, iar ideea de a-i plati mai mult constient fiind ca e posibil sa-i omori (pe bune) mi se pare oribila.

  Am multe de spus despre prostiile de la APIA (inclusiv aiurala cu GPS-urile), dar acum vorbim de lucruri grave, in care angajatii APIA sunt tarati de inconstienta si delasarea unora.
 • 0 (0 voturi)    
  sindicatul de mucava (Miercuri, 8 octombrie 2008, 22:48)

  popescusubventionescu [anonim]

  domnilor sindicalisti apia va multumim ptr sprijinul acordat la noua organigrama ce actiuni ati intreprins in sprijinul angajatilor carora functia de sef serv a fost transformata in functie de directorasi . aveti cunostinta despre abuzurile constante si dese ale diferitilor directori (evaluari,comisii,comitete),cum ajutati angajatii ,in politica de personal nu aveti nici o treaba ,sa nu va mire ca lucrurile nu merg struna cand navalisti,preoti ,electronisti,ing mecanici ,vin sa lucreze pe probleme de agricultura,dar dupa cum se stie la agricultura si fotbal se pricepe toata lumea. cred ca ar fi timpul sa mai miscati si voi ceva daca aveti oarece pretentii de org sindicala
 • 0 (0 voturi)    
  prostie multa fffff multa (Duminică, 19 octombrie 2008, 20:00)

  anonima [anonim]

  pt cei ce lucrati la apia ; nu va plangeti ca mergeti sa vedeti cainii pe la stani si sa pozati nu stiu ce animale acesta va este serviciul iar daca nu va place si nu sunteti capabilii cautatii alt loc de munca pt ca dupa stanile si tarani aceeia prosti traiti,iar in legatura cu sistemul ce functioneaza apia este egal cu zero daca vreti sa va fie mai usor schimbatimodul de cerinte si functionare ,pai de unde mama naibi sa stie badea Gheorghe sa aranjeze la 1000 de oi in ordine numerica nr de crotal daca el de abia stie sa citeasca iar actele ce trebuie nu mai vorbesc iar daca ai norocul si locuiesti in nustiu ce sat nu mai vorbesc asa ca nu va mai eschivati atat si va mai vaitati mai bine ati pune mana si sa invatati asa cum trbuie ce aveti de facut


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by