VIDEO Olli Rehn: Urmatoarele 10 zile sunt cruciale pentru salvarea zonei euro
"Intram intr-o perioada critica de zece zile pentru a gasi o rezolvare la criza din Uniunea Europeana", a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare.
Ministrii de finante din zona euro au convenit marti seara asupra detaliilor planului de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), insa nu au putut preciza volumul resurselor din cauza inrautatirii rapide a conditiilor din piata. Totodata, acestia au admis ca ar putea apela la sprijinul Fondului Monetar International.
Randamentul obligatiunilor emise de Italia si Spania si-au reluat miercuri cresterea, in conditiile in care pietele considera ca masura adoptata de oficiali nu este suficienta.
Bursele din intreaga lume au scazut miercuri si euro s-a depreciat dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat ratingurile unor dintre cele mai mari banci din lume.
"Trebuie de asemenea sa reamintim ca EFSF se finanteaza deja la costuri mult mai mari decat Germania, reusind cu greu sa atraga sumele tintite la ultima licitatie si risca ca ratingul sa ii fie pus sub presiune de orice retrogradarea a calificativului Frantei", arata analistii Rabobank.
Ei au mai adaugat ca orice plan legat de EFSF este pus sub semnul intrebarii. "Este solutia de ieri, iar piata a depasit deja momentul", au mai spus acestia.

VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Ce se va intampla peste 10 zile?
Acest fond este special creat pentru a intervenii in astfel de momente. Ezitarea de acum este datorata faptului ca tarile UE nu prefera ca aceasta interventie sa se faca in Grecia si Italia (tari cheltuitoare prin esenta lor). Ei vor sa fie disponibile si lor, daca va fi cazul.
Este o problema de forma, nu de fond.
Nimic nou, nimic concret. Ce rost isi are stirea asta ?
Statele vestice ale UE au trait decenii pe bani imprumutati, pe 'bani viitori', crezand ca vor avea vesnic crestere demografica si economica si astfel va avea cine munci si castiga suficient pentru a plati datoriile imense acumulate.
Trezirea la realitate e dura pt vestici, dar chiar si popoarele est-europene sunt stupefiate de realitatea pe care o descopera dupa aderarea la UE, vazuta ca o solutie la toate problemele.
Observ multi romani care pur si simplu nu pot crede ce vad, nu reusesc sa priceapa ca toate acele autostrazi bune, centre istorice minunat ingrijite, salarii si pensii foarte mari, toata aparenta de prosperitate, e pe credit si ca a venit scadenta..
Si noi putem avea exact ce au occidentalii, de la autostrazi pana la spitale ultramoderne, cu conditia sa facem ca ei, sa luam bani cu imprumut fara sa ne gandim prea mult si sa lasam ca datoria sa o plateasca nepotii si stranepotii.
Pentru ca asta se va intampla acum, grecii si italienii de azi vor plati ei si copiii lor pt consumul excesiv si asistanatul social organizat de parintii si bunicii lor ! Si vor trai mai prost ca parintii lor, fara sa fie vinovati..
Sincer, cred ca nici un stat din UE nu e pregatit sa spuna populatiei 'gata, vom cheltui doar atat cat avem venit', sau 'e timpul sa facem sacrificii pt a ne plati datoriile'.
E o societate hedonista intemeiata pe nevoile si placerile individului, nimeni nu va renunta usor la gratuitati, sporuri, privilegii, salarii si pensii nejustificate.
Daca Italia decide maine sa faca precum Romania (scadere generalizata a salariilor, crestere TVA, control strict la buget, un DNA pe capul politicienilor), iese din rahat in 2 ani si totul e salvat.
Dar nu va fi asa, se vor lua masuri cosmetice, neconvingatoare si cred ca in ultima instanta se va prefera o UE-zona euro mai mica decat responsabilizarea brusca a sute de milioane de indivizi.
la noi, Boc este aclamat de postaci pentru masurile luate si injurat de populatia paupera exact pentru aceleasi masuri luate.
Boc a luat masurile pe care le-ar fi luat oricine ajuns la putere. Prin ceea ce a facut a economisit niste bani pe care oricum nu ii avea si nu ii primea. Este ca si cand feliciti pe cineva care a cazut in lac de pe un pod pentru ca a inotat si a ajuns la mal in viata. Pai daca nu inota se ineca!
Ar fi fost sublim daca Boc nu ne-ar fi aruncat in primul rand in lac de pe pod.
Matematic, pt o economie sanatoasa- deficitul ar trebui sa fie zero, iar pentru euro - minim ar trebui ca deficitul insumat ar tuturor tarilor din zona euro sa fie zero.
a propos, care tari din Euriopa sunt pe plus?
se incurajeaza deficitul (imprumuturile)