Datoriile restante ale companiilor si populatiei catre statul elen au ajuns in primele 11 luni din 2012 la 55 miliarde de euro, cu 12 miliarde de euro peste nivelul inregistrat la inceputul anului, insa autoritatile ar putea recupera abia o cincime din acestea, potrivit cotidianului grec Kathimerini, citat de Mediafax.

Cresterea restantelor catre stat este cauzata de incapacitatea unor persoane de a-si achita taxele, dar si ineficientei sistemului de colectare a impozitelor din Grecia.

Potrivit datelor Ministerului de Finante, datoriile restante inca din 2011 se situeaza la 43,5 miliarde de euro. Din acest total, 3 miliarde de de euro sunt contabilizate la companii de stat, 8,5 miliarde de euro sunt inregistrate in contul unor firme in faliment, iar restul de 31,8 miliarde de euro reprezinta restante ale altor companii si ale populatiei. Statul a reusit sa colecteze doar 1 miliard de euro din datoriile vechi.

Datoriile acumulate in 2012 totalizeaza 12,07 miliarde de euro, iar autoritatile se asteapta ca acestea sa creasca in continuare. Statul a recuperat doar 1,1 miliarde de euro din aceste restante.

Creditorii externi ai Greciei, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, au avertizat ca 80% din restante nu vor putea fi recuperate si au recomandat guvernului de la Atena sa traga bani direct din conturile bancare ale datornicilor.