China si Uniunea Europeana (UE) au anuntat joi deschiderea formala, la Beijing, a discutiilor pentru un acord de investitii, care ar urma sa asigure un acces mai bun la pietele celor doua puteri economice, scrie AFP.

"Am realizat un avans substantial astazi odata cu lansarea negocierilor pentru investitii, acoperind totodata protectia investitiilor si accesul la piete", a declarat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la capatul celui de-al 16-lea summit UE-Chine.

Deputatii europeni au aprobat luna trecuta principiul unui astfel de acord, oferind mandat Comisiei pentru a negocia. Discutiile nu ar urma insa sa se incheie mai devreme de doi sau trei ani.

Economia chineza ramane masiv reglementata de autoritati, iar grupurile publice detin monopoluri pe sectoare intregi, chiar daca Beijingul a promis luna trecuta o relaxare progresiva a restrictiilor pentru investitiile straine.

"Este momentul potrivit pentru a merge inainte. (...) (Acest acord) va viza in fine retragerea barierelor de acces la piete si va oferi un inalt nivel de protectie pentru investitori", intarind garantiile legale, a subliniat Van Rompuy, alaturi de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

UE este primul partener comercial al Chinei, in timp ce China constituie al doilea partener al Uniunii. Schimburile comerciale bilaterale au totalizat 546 miliarde de euro in 2012, potrivit datelor Vamei din China.

China a fost reprezentata la summit de premierul Li Keqiang, care a calificat discutiile cu liderii europeni drept "prietenesti, sincere si aprofundate".

In opinia sa, schimburile comerciala ar trebui sa ajunga la 1.000 de miliarde de dolari pana in 2020.