Fostul presedinte Valery Giscard d'Estaing crede ca Franta "risca sa se regaseasca in situatia pe care a cunoscut-o Grecia" si sa trebuiasca "sa ceara ajutorul FMI", relateaza AFP.

Fostul sef de stat intre anii 1974-1981, propune, cu sprijinul cancelarului german de atunci Helmut Schmidt, ca in jurul zonei euro sa se formeze un "ansamblu omogen" de 12 tari dotate cu aceleasi reguli bugetare si fiscale, proiect pe care el l-a numit "Europa".

In pofida unei datorii ridicate, explica Valery Giscard d'Estaing intr-un interviu publicat sambata in Le Figaro, "in prezent, noi suntem protejati de dobanzi foarte scazute, dar aceasta este o situatie provizorie. FED (Banca Centrala Americana) si-a anuntat intentia de a-si creste dobanzile de indata ce conjunctura o va permite, probabil in urmatoarele 18 luni. In acea zi, tara noastra risca sa se regaseasca in situatia Greciei. Guvernul va fi obligat sa ceara ajutorul FMI".

Potrivit fostului presedinte, "mecanismul Europei a fost dislocat de refuzul francez la referendumul din 2005. Iar sondajele o atesta: o mare majoritate a compatriotilor nostri nu vor in niciun caz sa abandoneze euro! Noi trebuie sa ne bazam pe acest sprijin al opiniei publice pentru a regasi proiectul european initial impreuna cu cei care, printre vecinii nostri, il vor cu adevarat si sa-i lasam pe altii sa-si traiasca propria viata".

Din aceasta uniune aprofundata ar face fata Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Spania, Portugalia, Austria si, "la momentul potrivit, Polonia" precizeaza el, adaugand ca "participarea Irlandei si a Finlandei poate fi luata in calcul".

"Aceste 12 tari ar constitui un ansamblu omogen pe care noi il vom numi Europa. Obiectivul sau este de a completa zona euro printr-o uniune bugetara si fiscala, dotata la termen cu o Trezorerie publica comuna si cu un mecanism de solidaritate financiara", detaliaza Valery Giscard d'Estaing, care sustine aceasta teza intr-o carte "Europa-ultima sansa a Europei" (XO Editions), prefatata de Helmut Schimdt.