"Contribuabilii persoane fizice au datorii către Stat de 14-15 miliarde de lei acumulate in ultimii cinci ani. Finanţele vor ca măcar o parte să fie achitate în acest an. Am vorbit de acest lucru la începutul acestui an, când am făcut declaraţia unică şi la acea dată vorbeam de restanţe, de faptul că ANAF nu a trimis în ultimii cinci ani de zile decizii de impunere către anumite categorii de persoane, de contribuabili", a spus ministrul, într-o conferinţă pe teme financiare organizată de Business Review.
Acesta a afirmat că îşi doreşte ca "undeva prin toamnă" să existe "o centralizare a acestor informaţii fiscale pentru ca fiecare contribuabil să aibă această imagine".
jmecherii atunci cind trebe
Dl Discoman Teodorovici...cand?
Mai bine ai lia ceva bani de la pensiile speciale umflate.
Ia baga o lege- fiecare dupa cat a platit, nu dupa ultima luna de salar.
Si sa-i mai ia si DNA-ul pe astia care si-au umflat salariul.
Nu zau? Treaba mea ca cetatean nu e sa stiu legea ca nu sunt jurist, e sa o respect.
Copy/paste la un post mai vechi:
Eu nu inteleg de ce e asa greu sa faca astia o platforma gen ghiseul.ro unde fiecare persoana fizica identificata prin cnp/card bancar/etc sa vada:
- tot ce a primit de la angajator ca venit + toate contributiile platite de el sau de angajator in numele lui (impozite, cas, cass, somaj, etc) si s-au retinut la surs;
- alte venituri si contrbutii aferente obtinute pe cnp-ul respectiv la care s-a putut face retinere la sursa.
- implementata retinerea la sursa cat mai mult si omul sa si vada online ca s-au retinut contributiile respective;
- Adaugat un buton de "+" pentru "Declarare venit la care nu s-a putut face retinerea la sursa" (gen apartament dat in chirie sau, am cantat la nunta, etc). Aleg tipul venitului dintr-o lista lunga de "tipuri de venit", completez valoarea, mi se calculeaza contributiile pe loc, le platesc cu cardul online si gata. M-au prins astia ca am avut un venit pentru care nu s-a facut retinere la sursa si nu l-am nici declarat, atunci sa-mi arda o amenda (si amenda o vad online, o pot contesta, o pot plati online, etc).
In tara noastra, cunoasterea si respectarea legilor este o indatorire primordiala a tuturor cetatenilor, inscrisa in Constitutie.
In alta ordine de idei, daca ai luat amenzi pentru incalcarea legii si nu le platesti, ce ar trebui sa faca statul? Sa le treaca la pierderi? De ce mai avem amenzi atunci, daca tot nu le plateste nimeni sau le platesc doar fraierii?
Ăsta este sistemul vechi, comunist, în care orice cetățean este un potențial infractor și dușman al statului, în mod implicit (pentru romglezi, default situation).
Luati masuri contra evaziunii fiscale si vor fi bani la bugetul de stat!
Orice guvern o va face prefer sa fie facuta de profesionisti la curent cu realitatea din teren si la pachet cu masuri de simplificare a legislatiei. Deocamdata declaratia unica nu pare sa fie cine stie ce solutie. Nu stiu daca ati vazut-o dar are 40 de pagini cu tot cu instructiuni.
Si sa fim seriosi, multi si-au facut PFA, SRL-uri si drepturi de autor fara nici cea mai mica idee despre ce obligatii presupune o astfel de organizare. Cand le vin impunerile - ce-i drept multi ani mai tarziu - tipa ca din gura de sarpe ca le ia banii statul cand obligatiile lor s-au nascut de cand au iesit pe usa Reg. Comertului si au taiat prima factura.
Deci, sunt foarte curioasa cum as fi putut plati acest impozit in lipsa unei decizii de impunere, asa cum spune domnul ministru, ca ar fi trebuit sa cunosc legea.
"Adica te duci asa...bai, am castigat anu' asta 10.000 lei si m-am gandit sa va dau si voua vreo 2000-3000."
Dar pana la urma asta meritam. Auzi la el...."contribuabilul trebuie sa stie foarte bine legea". Eu sunt curios daca ar avea cineva curiozitatea sa-l intrebe pe netot cate legi si alte acte normative reglementeaza plata impozitelor in Romania. Macar numarul sa-l stie. Ma indoiesc.