Președintele salvadorian Nayib Bukele a anunțat marți că țara din America Centrală a făcut primii pași pentru demararea proiectului său de „vulcan bitcoin”, relatează Markets Insider.

Zona din apropierea vulcanului bitcoinFoto: Camilo Freedman-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bukele a fost destul de enigmatic, anunțând în puține cuvinte începerea lucrărilor însă a postat o înregistrare video care arată o centrală electrică înconjurată de o pădure din apropierea unui vulcan.

Puțin mai târziu imaginile arată instalarea unor platforme de minare a bitcoin, sugerând că Bukele și-a ținut promisiunea de a explora energia geotermică pentru alimentarea minării criptomonedei.

Bukele a declarat pentru prima dată în luna iunie a acestui an că va cere companiei de stat care exploatează energia geotermică să „elaboreze un plan care să ofere facilități pentru minarea foarte ieftină, 100% curată, 100% regenerabilă, cu 0 emisii a bitcoin de la vulcanii noștri”.

„Primii pași”, a scris Bukele marți în postarea sa de pe Twitter.

Minarea bitcoin este procesul prin care noi monede sunt extrase din blocuri de date din rețea în urma rezolvării unor algoritmi complecși de către calculatoare puternice.

Procesul consumă extrem de multă energie, minarea de bitcoin la nivel mondial consumând mai multă energie decât Olanda, potrivit unei analize realizate de Universitatea Cambridge și publicată la începutul acestui an.

Pe 7 septembrie El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca monedă oficială, la o zi după ce guvernul a cumpărat 400 de criptomonede.

Citește și: