​VIDEO Turcan: Salariul minim net va crește cu 10% de la 1 ianuarie 2022 / Majorarea de 138 de lei vizează circa 1,9 milioane de salariați / Am introdus sancțiuni pentru munca la gri

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 4 octombrie 2021, 20:32 Economie | Finanţe


Raluca Turcan
Foto: gov.ro
Guvernul a adoptat luni majorarea salariului minim net cu 10% de la 1 ianuarie 2022, până la 1.524 de lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 138 de lei faţă de valoarea actuală, iar impactul va fi asupra a peste 1,97 milioane de salariați, a anunțat luni ministrul Muncii, Raluca Turcan, la finalul ședinței de Guvern. Aceasta a spus că în ședința de Guvern s-au adus modificări și la Codul Muncii, prin introducerea de sancțiuni pentru munca la gri. Vezi în articol ce sancțiuni vor fi."Majorarea va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată va ajunge la nivelul anului 2022 va ajunge la 2550 de lei pe lună.
Ca valoare brută, această majorare reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei față de nivelul actual și cu 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aunui 1,970 milioane de salariați. În momentul de față la nivel de țară există 1,2 milioane de angajați plătiți cu salariul minim, respectiv 22,9 % din cei peste 5.6 milioane de salariați activi. ", a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Raluca Turcan a mai spus că măsura majorării salariului minim e strâns legată de o altă modificare adusă azi în Guvern la Codul Muncii prin care a fost definită munca subdeclarată sau munca la gri.

"Sancțiunea aplicabilă pentru depistarea muncii subdeclarate este între 8000-10.000 lei pentru fiecare salariat", a spus Raluca Turcan.

Claudiu Năsui: Pe ultima sută de metri, Florin Cîțu face un cadou de rămas bun bugetarilor și celor cu pensii speciale


Fostul ministru (USR-PLUS) al Economiei, Claudiu Năsui a reacționat pe Facebook acuzând că prin această măsură Florin Cîțu face un cadou de rămas bun bugetarilor și celor cu pensii speciale:

 • "Pe ultima sută de metri, Florin Cîțu face un cadou de rămas bun bugetarilor și celor cu pensii speciale, în loc să aplice programul de guvernare și să mărească real veniturile populației.
 • În ultimele ședințe de guvern de dinaintea moțiunii, guvernul echipei câștigătoare pune pe ordinea de zi, la repezeală, o hotărâre de guvern prin care crește cu un oarecare procent salariul minim pe economie.
 • De ce are statul interes să tot crească salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare?
 • În primul rând pentru că atunci când crește salariul minim brut, cresc impozitele pe care le ia statul. Din 100 de lei salariu, aproximativ jumătate merg la angajat și jumătate merg la stat. Creșterea salariului minim este o metodă de a crește banii pe care îi ia statul și de a diminua banii întreprinderilor private.
 • În al doilea rând pentru că atunci când crește salariul minim brut, cresc toate salariile bugetarilor. Toate salariile bugetarilor sunt exprimate în termeni de salariu minim (conform L153/2017). Chiar dacă această lege se referă la personalul angajat în structurile centrale ale statului, cele din local sunt raportate la salariul viceprimarului, care la rândul său depinde de legea 153/2017. În final, toate vor crește.
 • Și, mai grav, crește și nivelul pensiilor speciale. Pentru că toate pensiile speciale sunt legate de salariul în plată. Pensia contribuabililor normali este legată numai de contribuție. Pensia lor specială este legată de salariul din categoria respectivă. Alt privilegiu care explică de ce pensiile speciale cresc la un ritm mult mai alert decât pensiile normale.
 • De aceea un guvern socialist crește salariul minim brut și îl impozitează masiv. Ce ar trebui să facă un guvern liberal este să lase mai mulți bani oamenilor care muncesc. Să crească salariul minim net, cel care contează cu adevărat, prin a elimina din povara fiscală care apasă pe el. Suntem campioni europeni la impozitarea salariului minim. De aceea ne gonim forța de muncă din țara. De aceea avem penurie de forță de muncă. De aceea suntem campioni la sărăcie în muncă. De acolo ni se trag multe rele.
 • Dacă actualul guvern era liberal, nu ar fi mărit salariul minim brut, ci l-ar fi scutit de taxele enorme pe care tot el le impune. Adică ar fi început să aplice programul de guvernare. În felul acesta ar fi crescut salariile tuturor românilor indiferent că sunt bugetari sau în privat și am fi ajutat mediul de afaceri să treacă prin criză.", a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

Patronatele din Concordia nu sunt de acord cu formula propusă de Guvern pentru creșterea salariului minim


„Concordia a propus o creștere salarială cu 8% anul acesta și un calendar de creșteri anuale, însă Guvernul a decis să mărească cu 10,9%, bazându-se pe o formulă cu care noi nu suntem de acord, pentru că ia in considerare de mai multe ori inflația si creșterea productivității. Măsura este necesară, dar ea trebuie să se bazeze pe o formulă corectă, care să poată fi reprodusă și în anii următori, pentru a crea o creștere sustenabilă și predictibilă”, spune Radu Burnete, director executiv Concordia, într-o declarație transmisă luni HotNews.ro.

Reamintim că patronatele din confederația Concordia au mai atras atenția că salariul salariul minim pe economie ar trebui majorat din luna ianuarie a anului viitor, şi nu mai înainte, deoarece companiile internaţionale şi româneşti au bugetele de salarii bătute în cuie şi nu pot face realocări de fonduri după cum doresc ele, a declarat pentru Agerpres directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, în urmă cu circa o săptămână.

"Aş puncta un lucru care nu ne place atât de mult din ce a zis premierul: domnul Cîţu spunea că va întreba patronatele dacă sunt de acord să mărească salariul minim din octombrie sau noiembrie. Asta poate suna destul de banal, care ar fi diferenţa între ianuarie şi noiembrie? Dar diferenţa este destul de mare, chiar dacă pare că e doar cu o lună sau două înainte, însă cele mai multe companii au deja bugetele făcute pentru acest an, sunt bătute în cuie, ele nu pot face realocări de capul lor, în special companiile internaţionale, dar şi cele locale. Şi cu cât e mai mare compania, cu atât e mai mare problema. Aici intervine o problemă, cu această lipsă de predictibilitate: te aşteptai să crească din ianuarie, acum creşte din noiembrie", a afirmat atunci Radu Burnete.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6838 vizualizari

 • +15 (25 voturi)    
  ! (Luni, 4 octombrie 2021, 20:46)

  tudorr [utilizator]

  Si uite asa se maresc salariile bugetarilor si cresc sumele impozitate angajatorilor privati si a celorlalti intreprinzatori din Rromania cu 2 de R... Multumim USL!
  • +15 (19 voturi)    
   Bun asa (Luni, 4 octombrie 2021, 21:11)

   costicatrombon [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Creste 10% salariul minim? tot 10% si la pensiile speciale sa nu saraceasca doar se stie ca e inflatie.
 • -10 (18 voturi)    
  O veste bună (Luni, 4 octombrie 2021, 20:54)

  Mazeta [utilizator]

  Va crește și salariul Ioanei Mihăilă.
 • +7 (11 voturi)    
  mai du-te... (Luni, 4 octombrie 2021, 20:59)

  index [utilizator]

  ...cu tzurca!
 • +13 (17 voturi)    
  De la tătuc (Luni, 4 octombrie 2021, 21:06)

  JohnnyBGoode [utilizator]

  Ăștia au învățat de la răposatu', sau mai exact de la nevastă-sa, cercetătoarea de renume mondial CO2 care a zis:

  "- Nicule, mai dă-le o sută!"

  Dar cred că au uitat cum se termină filmul. De marți doamna Turcan își va căuta un alt loc de muncă.
 • -6 (10 voturi)    
  O aberatie (Luni, 4 octombrie 2021, 21:20)

  Vlad-I [utilizator]

  Salariul minim este o aberatie unde castiga politicianul, salariul corect este cel care il stabilesti prin negociere, daca nu-ti convine pleci , daca angajatorul stie ca esti bun si ai cerut ceva corect iti va da.
  • -1 (5 voturi)    
   E aberant de mic (Luni, 4 octombrie 2021, 22:23)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   Dacă patronul nu e în stare să plătească un salariu minim așa de mic ca în România înseamnă că nu știe să facă profit. Pe cale de consecință ar fi cazul să-și schimbe cariera.
   • +4 (6 voturi)    
    Sa pui mana pe carte, baiete ! (Luni, 4 octombrie 2021, 22:51)

    Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Nu-i vorba doar profit este vorba de libertate. In teoria politica libertatea nu inseamna doar sa poti vorbi ce vrei ( fie vb, intre noi ca deja nu mai poti), libertatea economica este alt pilar individului. Daca cineva de ex, vrea sa mentina functionala o moara de apa sau orice atelier artezanal, magazin intr-,un sat cu putini oameni. Vine cineva care sentimental vrea sa ajute actiunea, si este recompensat cu putinul venit pe care-l da afacerea. Este o munca de comun acord intre doi adulti, ce,-i problema ta ? Ai tu o solutie alternativa pt, magazinul prapadit din cstun ? Le faci vro favoare ca ii lasi fara magazin? Si angajatul din catun ii dai tu de munca ? Cand in Spania s-a marit salariu minim, banca nationala a facut un studiu si a spus ca s -au distrus aprox, 180 000 de locuri de munca. Stii ce inseamna sa stea acasa 180 000 de oameni o zi ? Da, produceau putin , dar nu stateau pe ajutoare de la ceilalti.
    • +1 (3 voturi)    
     Care libertate, nenea? (Marţi, 5 octombrie 2021, 8:04)

     Costin33 [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

     Libertatea de a exploata persoanele vulnerabile?
     Libertatea de a face profit exploatând munca sclavilor?
     Vorbești de negociere? Serios?
     Cu cine să negociezi! Cu cineva care nu are putere de negociere?
     Negocieri reale există doar acolo unde există și sindicate reale!
     Iar în mediul privat nu prea există sindicate.
     Deci, nu există nici negocieri!
     Cel mai facil lucru este să faci profit exploatând munca gratis sau aproape gratis!
     România nu are nevoie de astfel de "întreprinzători"!
     • -1 (3 voturi)    
      nu zau... (Marţi, 5 octombrie 2021, 10:49)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Costin33

      Pai duomnu proletar, unu' are banu', celalalt are munca/creierul. Asta inseamna negociere si nimeni nu tine pe celalalt in vreun lant.

      Ca angajat, nu ai putere de negociere doar in cazul in care ori o freci la rece, ori iq subunitar, ori combinatie. In cazul asta iti pot intelege pozitia.

      De ce nu te faci tu patron cu angajati FIX ca tine, carora sa le dai exact cat crezi tu ca "fac"? Deschizi o firma in 3 zile. Baga mare.
      • 0 (2 voturi)    
       Nu, tataie! (Marţi, 5 octombrie 2021, 14:21)

       Costin33 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       Unul are banul, implicit putere (inclusiv putere de negociere), iar celălalt nu are banul, deci nu are nici putere! Nu este suficient să ai capacitate de muncă pentru a avea și putere!
       De ce crezi dumitale că în toate statele civilizate ale lumii a fost reglementat un salariu minim pe economie?
       Și culmea, o astfel de reglementare nu a apărut prima dată într-o țară comunistă, ci într-una cu tradiție capitalistă!
       Gândești extrem de superficial, tataie!
       • +1 (1 vot)    
        yeah, right (Marţi, 5 octombrie 2021, 17:33)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Costin33

        TOATE statele civilizate? Esti constient ca aberezi? Si nu-mi da exemplu franta, ca stat mai semi-socialist si full sindicalist ca ala, nu exista

        Ti-am zis ce are celalalt: munca/creier. Astea inseamna contra-pondere la puterea doar a banului din mintea ta. Pentru cine le are, ca nu e cazul la ultragiatii cu gura mare, si stiu asta din practica. Cine stie meserie si lucreaza, pleaca oricand daca nu obtine ok la negociere. Numai persoanele varza profesional/uman (real, nu cum se cred/dau ele), se miorlaie pe tema asta.
    • +1 (3 voturi)    
     teoria libertatii (Marţi, 5 octombrie 2021, 10:44)

     MarioLanza [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

     Referitor la: "In teoria politica libertatea nu inseamna doar sa poti vorbi ce vrei, libertatea economica este alt pilar individului." Puteti va rog sa numiti cateva carti care abordeaza teoria libertatii? Chiar as vrea sa le citesc. Va multumesc.
   • +2 (4 voturi)    
    zici? (Luni, 4 octombrie 2021, 23:51)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Fa-te patron. Sa vezi ce misto e cand ai la interviu fatuci cu fac si master care au privirea goala cand le intrebi ce e ala un sheet in excel.
 • +9 (13 voturi)    
  Fake news (Luni, 4 octombrie 2021, 21:31)

  Celbland [utilizator]

  De fapt cresc pensiile speciale, salariile demnitarilor, multe salarii ale bugetarilor și amenzile, toate fiind calculate în salarii minime.

  Dacă un amărât primește 100 lei în plus, șmecherii primesc 1000-5000 lei în plus.

  Este o măsură pentru șmecheri nu pentru necăjiți.
 • +8 (12 voturi)    
  Bataie de joc (Luni, 4 octombrie 2021, 21:43)

  galaxyranger [utilizator]

  Crestem salariul minim, crestem si salariile bugetarilor. Hai mai sus cu inflatia! Saracii raman saraci, bogatii devin mai bogati.
 • +5 (7 voturi)    
  Si Ceausescu vroia sa mareasca cu 50 lei (Luni, 4 octombrie 2021, 21:55)

  VOX. [utilizator]

  Alocatiile copiilor. Dar n-a mai apucat...
  • -1 (3 voturi)    
   Nu cresc la bugetari... (Luni, 4 octombrie 2021, 22:47)

   of of [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   SAlariile bugetarilor NU SUNT ÎNCĂ corelate cu salriul minim. Urma să fie, conform proeictului psd, dar nu se calculează încă în funcție de salariul minim, cu acei indici...
   Deci verificați că NU CRESC salariile bugetarilor.
   Au fost plafonate în ianuarie 2021 la nivelul de anul trecut, 2020, probabil vor fi plafonate și în ianuarie 2022 „în așteptarea unei noi legi a salarizării unitare” și uite-așa salariile alea mari de 3500-4000 de lei din învățământ parcă nu mai sunt așa de mari.
 • +4 (6 voturi)    
  Sper ca are rezerve de benzina (Luni, 4 octombrie 2021, 21:57)

  Zummm [utilizator]

  Elicopterul ala, la cat a a ajuns pretul....
 • +6 (6 voturi)    
  Un lucru este clar...scapam de Turcan imediat (Luni, 4 octombrie 2021, 23:42)

  FortApache [utilizator]

  Pe langa faptul ca are capacitatea de a intzarca sugarii de la prima vedere...ea tot incearca pe ultima zi celebra suta comunista soerand la minune.

  Ea singura este o minune....
 • +6 (6 voturi)    
  E doar o schema de a aduce bani la buget (Luni, 4 octombrie 2021, 23:57)

  galeo [utilizator]

  Intr-o perioada extrem de grea pentru angajatori, ei maresc taxele pe munca.
  Astia cica sunt de dreapta.
 • +3 (7 voturi)    
  Adica pana acum nu erau Sanctiuni??? (Marţi, 5 octombrie 2021, 0:05)

  Fu Leng [utilizator]

  Pentru munca la Gri, sau erau blande? Cam scandalos, zic si eu....ce-o fi veghind Johan?
 • 0 (0 voturi)    
  Salariul minim rămâne în continuare o mizerie!!! (Marţi, 5 octombrie 2021, 7:56)

  Costin33 [utilizator]

  Salariul minim pe economie în România este în continuare menținut, în mod artificial, la un nivel mizerabil de jos!
  În continuare statul taxează aberant angajații, inclusiv pe cei plătiți cu salariul minim mizerabil pe economie!
  Deci, nu s-a schimbat nimic în bine pentru oamenii muncii!
  Munca este în continuare batjocorită în România!

  Salariul minim net nu poate fi mai mic decât valoarea coșului minim de consum, adică aproximativ 3000 de lei net lunar!
  Orice reglementare care stabilește cuantumul salariului minim net pe economie sub această valoare, încalcă dispozițiile art 47 din Constituția României!
 • +2 (2 voturi)    
  cand (Marţi, 5 octombrie 2021, 10:03)

  liviu_ [utilizator]

  ard spitalele,
  justitia e mai putin orecta decat adunarea internationala a marilor mafioti ,
  infrastuctura e la pamant si nivelul de trai e sub nivelul marii.... mai arunci niste firimituri la prosti sa te ierte...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by