Salariul minim în Luxemburg este de aproape șapte ori mai mare decât în ​​Bulgaria, iar Uniunea Europeană rămâne marcată de disparități foarte puternice, relevă ultimele cifre Eurostat publicate vineri, potrivit AFP.

Salariul minim in UEFoto: Eurostat

Problema salariilor scăzute preocupă Bruxelles-ul, care în octombrie 2020 a propus un proiect de directivă menită să îmbunătățească situația lucrătorilor cei mai defavorizați. Textul, aflat în prezent în curs de examinare de către Parlamentul European și statele membre, este una dintre prioritățile președinției franceze a Consiliului UE, care speră să fie adoptat înainte de vară.

De la 1 ianuarie 2022, dintre cele 21 de țări din UE care au un salariu minim, treisprezece sunt sub pragul de 1.000 de euro pe lună (înainte de impozite și contribuții la asigurările sociale).

România, cu 515 euro, pe podiumul celor mai mici salarii minime

Cele mai mici sunt înregistrate în Bulgaria (332 de euro pe lună), Letonia (500) și România (515), a precizat biroul european de statistică într-un comunicat de presă.

Doar șase țări au un salariu minim lunar de peste 1.500 de euro, cel mai mare fiind în Luxemburg (2.257), Irlanda (1.775) și Țările de Jos (1.725). Germania (1.621) și Franța (1.603) vin în spatele Belgiei (1.658).

Decalajele se reduc semnificativ odată ce diferențele dintre costul vieții dintre țări sunt luate în considerare. În paritatea puterii de cumpărare, salariul minim este evaluat la 604 euro în Bulgaria, față de 1.707 în Luxemburg, ceea ce este încă o diferență de 1 la 3.

Proiectul de directivă de la Bruxelles prevede reguli pentru a promova creșterea salariului minim acolo unde acestea există, dar nu stabilește un prag european uniform. Nici nu va necesita introducerea unui salariu minim în cele șase țări UE care nu au unul (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia, Suedia).