Ministrul propus al Finanțelor, Marcel Boloș, critică modul în care a fost scris bugetul pe 2023, adică cel realizat de Adrian Câciu (care acum va merge la Fonduri Europene).

Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / Alexandru Busca

„Să nu uităm că ipotezele din 2022 care au stat la baza elaborării bugetului de stat, în care aveam o rată a inflatiei și condiții de creștere a veniturilor, pentru că bazele de impozitare în perioadele inflaționiste cresc, s-au schimbat în totalitate. Azi avem o prognoză de 8% în ceea ce privește rata inflației”, a spus el.

Potrivit acestuia, “era limpede că se va întâmpla această încetinire a încasărilor bugetare pentru că ritmicitatea de creștere a prețurilor pentru componența bazei de impunere s-a redus”.

„De aici apare această problemă acum: cum se va rezolva problema de deficit bugetar? Este un subiect extrem de important pentru România. Consolidare fiscal-bugetară, acolo trebuie să ne îndreptăm”, a precizat Boloș, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite de buget-finanțe în care a primit aviz favorabil cu 30 de voturi pentru, 10 împotrivă și 3 abțineri.

Fiind întrebat dacă se va renunța la cota unică, a răspuns: „În niciun caz. Bugetul a fost elaborat în 2022 cu ipoteze ce țin de cota unică. Trebuie să asigurăm predictibilitate pentru sistemul fiscal”.

Vezi și:

Ministerul Finanțelor a greșit bugetul pe 2023. Taie cheltuieli și dă dreptate Consiliului Fiscal

Verdict: Bugetul a fost scris prost. Profesorii și economiștii îl contrazic pe ministrul Finanțelor