Ai câteva mii de lei, vezi inflația, care încă este mare și vrei să-i depui undeva deoarece știi că nu te vei atinge de ei 1-3 ani. Ai văzut că de miercuri începe și o nouă serie de emisiuni Tezaur, cu dobândă puțin mai mică decât cea de luna trecută. În același timp, te uiți și la bănci.

Investitii cu risc scazutFoto: DreamsTime

Nu te uiți, probabil, spre piața de capital sau instrumente de acest gen pentru că ai un apetit scăzut pentru risc.

Să presupunem că ai 2.000 de lei și te uiți la inflația prognozată de BNR pentru finalul trimestrului II din 2023. La această sumă trebuie să ai un câștig de cel puțin 104 lei pentru a acoperi creșterile de preț.

*Textul nu reprezintă o recomandare de investiții, ci prezintă ofertele din piață

*pentru ofertele băncilor am folosit calculatoarele Finzoom.ro și Conso.ro

Ofertele băncilor și programului Tezaur pe 1 an din iunie-iulie

Băncile oferă dobânzi de 7 – 8,45% la depozitele pe 1 an. De precizat că în acest caz contează comisioanele și, în plus, câștigul este impozitat. Așadar, câștigul la acea sumă ar fi de 148 – 152 lei.

În cazul Tezaur pe un an în care dobânda este de 6,5%, câștigul este de 130 lei.

*La titlurile de stat câștigul nu se impozitează

Ofertele băncilor și Statului pe 3 ani

Băncile oferă dobânzi de 7-8% pe 3 ani, iar câștigul la acea sumă ar fi de 142 – 432 lei, cumulat pe cei 3 ani, după plata impozitului pe venit și a comisioanelor.

*De precizat că n-am folosit capitalizarea dobânzii

Tezaur pe 3 ani din iunie oferă o dobândă puțin mai mică decât în mai. Așadar, la dobânda de 7,3%/an, ar urma să primești 438 lei. Adică vei primi anual câte 146 lei.

Dacă ai ceva mai mulți bani și folosești băncile, trebuie să-ți faci câteva calcule. Să nu uităm că Statul a modificat Codul fiscal și a introdus noi plafoane pentru plata CASS. Așadar, la câștiguri de 6, 12 sau 24 de salarii minime trebuie să plătești și contribuția la sănătate, adică să depui Declarația unică. Impozitul pe venit se reține la sursă. Titlurile de stat nu sunt impozitate și nici nu se plătește CASS.

Sursă foto: Dreamstime.com