La mai puțin de o săptămână de la lansare, criptomoneda Worldcoin, lansată de Sam Altman, CEO-ul OpenAI, este analizată de mai multe autorități de reglementare care sunt îngrijorate de sistemul său de verificare bazat pe recunoașterea irisului uman, potrivit AFP.

Sam Altman, CEO-ul OpenAIFoto: Nathan Posner / AFP / Profimedia

„Worldcoin a pus în aplicare o colectare de date în Franța”, ceea ce „pare discutabil, la fel ca și condițiile de stocare a datelor biometrice”, a precizat Autoritatea franceză pentru protecția datelor într-un comunicat remis AFP.

După o primă examinare, autoritatea franceză a identificat omologul său din landul german Bavaria ca fiind autoritatea principală în sensul regulamentului european privind datele cu caracter personal. Aceasta din urmă trebuie, prin urmare, să efectueze investigațiile.

Worldcoin a fost lansat la sfârșitul lunii iunie în Germania, țara de origine a unuia dintre cofondatorii săi, Alex Blania, în prezent director al holdingului californian al Worldcoin, Tools for Humanity.

Contactate vineri, autoritățile bavareze nu au răspuns imediat la solicitările AFP.

Sistemul Worldcoin ar trebui să devină un fel de pașaport digital care utilizează blockchain, permițând utilizatorilor să își dovedească identitatea online fără a împărtăși date personale.

Însă pentru a obține acest permis, utilizatorii trebuie să se supună mai întâi unei scanări a irisului cu ajutorul unui dispozitiv biometric conceput de Worldcoin.

Apoi trebuie să descarce WorldApp, un portofel digital care, începând de lunea trecută, le permite să primească „token-uri Worldcoin”, criptomoneda care poate fi utilizată de acum înainte de milioanele de utilizatori care au participat la versiunea beta a platformei.

În afară de preocupările legate de utilizarea datelor personale biometrice - și, prin urmare, deosebit de sensibile -, această nouă monedă digitală intervine într-un moment în care reputația industriei criptomonedelor are de suferit de pe urma prăbușirii spectaculoase a FTX și a altor eșecuri majore ale platformelor.

Worldcoin nu este disponibilă în Statele Unite în acest stadiu, în timp ce autoritățile de reglementare încearcă să îmbunătățească supravegherea sectorului.