Noul draft privind creșterile de taxe, publicat joi de HotNews.ro, include și partea legată de impozitarea proprietăților. Au fost aduse modificări față de draftul inițial.

Calea Victoriei, BucureștiFoto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Adrian Vascu, senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR, a făcut o scurtă analiză a noutăților.

Practic, el explică ce s-a ales din impozitul pe proprietățile de peste 500.000 euro

Potrivit acestuia, acum avem urmatoarele:

1. Impozitul nu mai este pe deținerea mai multor proprietăți ci se numeste "impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare".

2. Se aplică doar pentru persoanele fizice.

3. Se aplica doar pentru proprietatile rezidentiale. De fapt doar pentru clădiri, nu și pentru teren.

4. Argumentul că nu se ia în calcul terenul este trimiterea la valoarea impozabilă calculată conform art 457 din Codul fiscal actual. Adică ceea ce calculează primăriile.

5. Se aplica și în cazul unei singure case dacă valoarea impozabilă a acesteia depășește 2,5 mil. lei.

6. Cota de impozitare este redusa de la 1% din draftul anterior la 0,3%, care se aplică la ce depășește pragul de 2,5 mil. lei.

El a dat și un exemplu privind un apartament de 100 mp în Piata Victoriei din Bucuresti. Valoarea impozabilă este 250.000 lei.

“Daca ai 10 asemenea apartamente nu plătești nimic. Dacă ai 11, plătești o taxă de 150 de euro (0.3 la suta din diferență)”, explică Adrian Vascu pe Facebook.

Asadar, spune el, aria inițială a acestui nou bir s-a restrâns de la toate tipurile de proprietăți imobiliare deținute de o persoană fizică, doar la clădirile rezidențiale, iar cota de la 1 la suta s-a restrans la 0,3 la sută.

“Ce era înainte nesemnificativ ca aport bugetar, acum a devenit doar un mare nimic. Să fie la număr de măsuri”, conchide expertul.

Vezi ce conținea varianta inițială: Modificări fiscale: Nou impozit „pe vina” de a avea mai multe case / Adrian Vascu: Dacă ai o casă de 1 milion euro, nu plătești nimic la ANAF