Coaliția PSD-PNL trasează zilele astea direcția bugetară în privința anului 2024. Pentru asta, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a pregătit estimările pe care se va baza bugetul pe 2024.

BaniFoto: Agerpres

Cifra PIB-ului nominal este aproximativ aceeași pe care a menționat-o, recent, ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

Astfel, bugetul pe 2024 s-ar baza pe o creștere economică de 3,4%, respectiv 1.733 miliarde lei.

Inflația prognozată pentru finalul anului viitor este de 4,6% (BNR vede 4,8%).

În ceea ce privește cursul mediu de schimb: 5 lei/euro.

Câștigul salarial mediu net prognozat este de 4.733 lei/lună, în creștere cu 9,3%.

Câți bani ar urma să primească Educația în 2024

Ministerul Educației va avea un buget de aproximativ 51 miliarde lei în 2024, adică circa 2,9% din PIB, conform declarațiilor recente ale lui Marcel Boloș.

„Investițiile din PNRR împreună cu cele care vin din politica de coeziune plus creșterile salariale care s-au acordat deja din iulie fac ca bugetul (Educației n.r.) să fie extrem de consistent, aproape cu 57% mai mare față de bugetul din acest an”, a spus el.

Ce nu se știe este dacă prevederile din noua lege a educației vor fi puse în totalitate în aplicare.

„Deocamdată este prematur de spus, având în vedere că Legea pensiilor intră în vigoare. Mai facem simulări”, a afirmat Boloș.

Câți bani va primi Sănătatea în 2024

„Un buget consistent este alocat și Sănătății. Investițiile care vin din PNRR la care se adaugă alocările din Programul Operațional de Sănătate de peste 3,5 miliarde euro fac ca alături de componenta de sănătate să avem un buget ambițios”, a precizat ministrul Finanțelor.

Pentru Casa de Sănătate, spune el, bugetul va crește cu 4 miliarde lei.

„Vom ajunge la o alocare 63 miliarde lei pentru Casa de Sănătate. La Ministerul Sănătății mai există încă 25 miliarde, adică aproape 90 miliarde lei alocare pentru Sănătate propusă pentru anul viitor”, a precizat ministrul.

200 miliarde lei la Ministerul Muncii pentru pensii

În ceea ce privește alocările pentru pensii și cele care țin de celelalte drepturi cu caracter social acordate populației, bugetul alocat ar fi de peste 200 miliarde lei în 2024.

În 2024, spune Boloș, va fi un buget consistent alocat investițiilor.

„Bugetul orientativ pentru 2024 este peste cel alocat în prezent: peste 110 miliarde lei. Este vorba despre 7,2% din PIB”, afirmă el.

Aici sunt incluși inclusiv banii pentru fostul PNDL: Anghel Saligny.