Majoritatea americanilor și-au cheltuit economiile făcute în timpul pandemiei de COVID-19 și urmează să trăiască în curând mai prost decât înaintea apariției coronavirusului, avertizează banca de investiții JPMorgan Chase într-un nou raport citat de Markets Insider.

JPMorgan ChaseFoto: Richard Levine / Alamy / Profimedia Images

Raportul întocmit de Marko Kolanovic, strategul-șef al JPMorgan pentru piața bursieră, afirmă că 80% din consumatorii din Statele Unite, care realizează aproape două treimi din consumul total al SUA, și-au epuizat deja toate economiile pe care le-ar fi făcut în timpul lockdown-urilor.

„Este probabil ca doar cei mai înstăriți 1% din consumatori după venit să o ducă mai bine decât înainte de pandemie”, notează analistul, adăugând că situația se va acutiza până la jumătatea anului viitor.

Kolanovic a dat drept exemple în raport creșterea numărului de întârzieri în plata împrumuturilor făcute cu cardurile de credit, situație înregistrată și în cazul împrumuturilor pentru cumpărarea unui autoturism, dar și creșterea cererilor americanilor de a intra în faliment personal.

Economiile făcute de americani s-au redus dramatic

JPMorgan, cea mai mare bancă de investiții de pe Wall Street, estimase anterior că economiile suplimentare ale americanilor au atins un punct de vârf în august 2021, când ajunseseră la 2,1 trilioane de dolari pe fondul cecurilor de ajutorare oferite de guvern în timpul închiderii economiei și a faptului că oamenii au rămas în locuințe, cu posibilități limitate de a cheltui banii.

Însă ultimele calcule făcute de banca de investiții în luna octombrie afirmă că suma respectivă s-a redus între timp la mai puțin de 148 de miliarde de dolari.

Situația este una paradoxală întrucât economia americană a sfidat toate așteptările, evitând intrarea în recesiune anul acesta și obținând o creștere puternică a Produsului Intern Brut în 2023. Bursa americană s-a bucurat și ea de un 2023 excelent, cu creșteri spectaculoase în unele domenii.

Însă datele par să sugereze că o mare parte din această creștere nu a fost resimțită și de americanii de rând în contextul inflației persistente și a creșterii prețurilor la locuințe în timpul pandemiei.