Persoanele fizice care nu pot justifica sumele pe care le au și nu le-au declarat vor plăti un impozit pe 70% pe acestea de la 1 iunie 2024, în loc de 16% cum este în prezent.

Portofel cu baniFoto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Această prevedere a fost introdusă prin Legea noilor taxe (296/2023).

*Este vorba despre veniturile a căror sursă nu a fost identificată în baza verificărilor de ANAF

Să presupunem că un doctor a primit cadouri sau un lăutar a primit diverse sume la petreceri și nu le-au declarat.

Când ANAF vede că își cumpără mașini scumpe, case etc., atunci îi întreabă din ce bani au cumpărat acele bunuri, deoarece din veniturile lor oficiale nu aveau cum să și le permită. Așadar, inspectorii le calculează acest impozit pe sumele nejustificate.

Câteva aspecte practice care au nevoie de lămuriri din partea autorităților

Sunt unele aspecte practice referitoare la aplicarea acestui nou procent, dacă ne referim la controalele în desfășurare sau cele care încep chiar de la 1 ianuarie 2024.

Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, declara recent pentru HotNews.ro că legea spune, de fapt, că se va aplica începând cu 1 iunie pentru toate deciziile de impunere emise din acel moment.

„Asta înseamnă că persoane care sunt în control acum și pentru care nu se încheie până atunci controlul sau care vor intra în control în perioada următoare, vor fi situația de a plăti un impozit majorat semnificativ de la 16% la 70%, doar pentru că decizia se emite mai târziu”, a afirmat Dan Manolescu.

Prin urmare, spune el, cei care poate sunt deja în control se vor grăbi cumva să ajungă la o înțelegere cu Fiscul, să spună: OK, hai să vedem ce am de plată, că mai bine plătesc 16% decât 70%.

Ceilalți care intră în control în perioada următoare se vor trezi că vor plăti o cotă mai mare, deși veniturile pe care Fiscul le estimează se referă la niște perioade trecute, când cota era mai mică.

Ca dispoziție tranzitorie o soluție ar fi, în opinia sa, ca această cotă de 70% să nu li se aplice.

  • „Ei deja, ca procedură, sunt într-un proces de analiză și ar fi trebuit să beneficieze de cota existentă. Dacă sumele respective sunt constatate pe trecut, să rămână 16%.”

„Textul este destul de explicit, spun eu, că se aplică începând cu 1 iunie pentru deciziile emise după, ceea ce e clar că va crea probleme pentru acele persoane care vor primi deciziile începând cu 1 iunie pentru că vor fi supuse unei cote de 70%”, a mai afirmat Dan Manolescu.