Așa cum știm, sistemele informatice, inclusiv e-Factura, nu sunt ale ANAF, ci ale Ministerului Finanțelor, fiind gestionate de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF). Practic, Fiscul este și el utilizator.

e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024Foto: Hotnews / Florin Barbuta

În ceea ce privește e-Factura, dincolo de analizele pe care le vor face inspectorii, va factura către firme.

De exemplu, când o firmă este nou înființată, administratorul se duce să cumpere Registrul unic de control. Se achiziționează de la ANAF. Cei care au o firmă știu cum arată: ca un caiet lung.

Se primește factură pentru asta, iar conform surselor noastre vor fi încărcate de Fisc în sistem.

Reamintim că e-Factura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, iar mulți contribuabili onești au probleme tehnice (multe erori) în a se conforma. Ministerul Finanțelor a anunțat că va rezolva problema facturilor multiple și că va purta discuții cu firmele care gestionează sofuri de contabilitate.

Vezi și:

e-Factura: Ministerul Finanțelor anunță „succesul” a 5 milioane de facturi expediate / Nu e clar dacă le-au numărat și pe cele dublate, triplate etc.

Problemele e-Factura: Nu e vina contribuabililor. Softurile de contabilitate indică o serie de erori importante / Ce arată lista

Inițial, e-Factura nu a fost gândit ca un instrument de tortură la adresa antreprenorilor corecți / Ceva s-a schimbat în a doua jumătate din 2023