Dacă ai avut în 2023 venituri din ceea ce numește ANAF „închirierea în scop turistic a unor camere situate în locuințe proprietate personală”, trebuie să depui Declarația unică 2024 până la 27 mai și să plătești taxele aferente. Aici intră și persoanele care se folosesc de aplicații precum Airbnb.

Inchiriere in scop turistic - AirbnbFoto: Irina88w | Dreamstime.com

Consultantul fiscal Cornel Grama spune că închirierea în scop turistic a camerelor reprezintă oferirea posibilității de ședere de minim 24 de ore și maxim 30 de zile într-un an calendaristic.

„Dacă depășesc aceste zile, înseamnă că reprezintă cedarea folosinței bunurilor, adică chirie. Nu mai e scop turistic”, afirmă el.

Veniturile se determină pe baza unor norme de venit stabilite de ANAF prin niște tabele care sunt puse pe site.

În acel tabel, afirmă Grama, se stabilesc normele de venit dacă sunt în stațiuni turistice de interes național, dacă sunt stațiuni balneare etc.

„Norma se stabilește pe cameră. Dacă sunt alte localități în afară de cele din Deltă, Litoral etc. este de 11.000 lei/cameră/an. Aceasta este norma de venit pentru 2023. Am văzut că se păstrează și pentru 2024”, explică el.

Aceste venituri se declară la Capitolul 1 pentru anul 2023.

„Dacă am venituri și din anul 2024, nu le declarăm acum, ci anul viitor, la următoarea Declarație unică. Se bifează secțiunea I.1.3 pentru impozit pe venit și I.3.2 pentru CASS. Dacă ai, de exemplu, 4 camere, venitul este de 44.000 lei, iar impozitul e 4.400 lei. În acest caz, pentru plata CASS te vei încadra la veniturile între 12 și 24 de salarii minime, deci vei datora și 3.600 lei”, spune consultantul fiscal.

Dacă avem 8 camere, chiar dacă am depășit 5, nu am obligația, încă, să trec la sistem real pentru că se continuă în 2023 tot cu această normă de venit.

Pentru mai multe detalii privind închirierea în scop turistic a camerelor, vezi Ghidul video privind Declarația unică 2024 realizat cu ajutorul lui Cornel Grama.

Sursă foto: Dreamstime.com

Citește și:

Nu vrei să-ți declari veniturile din diverse activități la ANAF prin Declarația unică? Ce riști în afară de amendă

Declarația unică 2024: Cine completează subsecțiunile privind CAS și CASS la veniturile din 2023 / Sunt și categorii exceptate

Ți-ai vândut Bitcoinul? Cum declari câștigul în Declarația unică 2024 și ce taxare ai

Ai venituri din rețele de socializare, vânzări online, meditații sau videochat? / Ce trebuie să știi în 2024: în ce condiții te înregistrezi ca PFA și care-i treaba cu TVA

Cum ajungi ca PFA să plătești CASS de 1.980 lei, deși nu ai niciun venit ori ești pe pierdere sau ai închis afacerea