Nivelul salarizarii managerilor privati care vor fi angajati la companiile de stat nu a fost inca discutat la Guvern, a declarat premierul Emil Boc la sediul Ministerului Finantelor Publice, unde s-a intalnit cu reprezentantii mediului privat. Potrivit premierului, nici numele persoanei care va gestiona coordonarea absorbtiei fondurilor europene nu este definitiv fixat, desi ministrul Udrea avansase deja numele lui Leonard Orban. "Numele persoanei care va fi desemnata pentru acest portofoliu va fi comunicat public numai dupa ce se va obtine acordul Coalitiei in toate aspectele acestui demers", a explicat Boc.

"Lumea poate sa speculeze pe baza unui nume sau altul, eu ca premier voi putea sa va comunic public dupa ce voi avea acordul Coalitiei pe toate aspectele. Deocamdata, exista acordul Coalitiei cu privire la necesitatea infiintarii ministerului pentru coordonarea absorbtiei fondurilor europene. Dupa ce ma voi consulta cu Coalitia si voi avea acceptul calendarului de implementare a acestei masuri voi prezenta public si termenul de implementare si numele viitorului ministru. Le avem, evident, in analiza, dar decizia o voi comunica dupa ce voi avea acordul Coalitiei. Eu as spune luna septembrie", a precizat Boc.

De asemenea, el a subliniat ca infiintarea acestui nou minister nu va insemna acreditarea altor structuri pentru absorbtia fondurilor europene pentru ca asta ar lungi si mai mult procesul de absorbtie. "Asa cum ii spune numele, va coordona structurile care au legatura cu absorbtia fondurilor europene si va fi principala interfata cu Bruxelles-ul pentru a grabi absorbtia fondurilor europene", a mai spus seful Guvernului. O serie de manageri ai companiilor de executive research contactate de HotNews.ro au declarat ca ar fi interesati sa caute manageri privati insa acestia ar putea solicita venituri la nivelul standardelor internationale.

"Vrem sa depunem eforturi si sa sprijinim Guvernul, dar va trebui sa vedem care sunt optiunile acestuia in privinta grilei de salarizare", a declarat pentru HN seful unei firme locale de head-hunting.

De asemenea, fiind intrebat care vor fi criteriile dupa care se va derula recrutarea managerilor privati, seful Guvernului a aratat ca ele vor fi decise de cei care se vor ocupa de selectia acestora. "Aceste lucruri vor fi decise de catre cei care se ocupa in maniera profesionista cu selectarea printr-un mecanism concret a managerilor. Adica, sunt exigentele de piata care se practica peste tot in lume", a spus seful Executivului.

Potrivit unor surse apropiate Guvernului, Ministerul Economiei a propus o lista de sapte companii care vor avea management privat, respectiv Compania Nationala a Huilei (CNH), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Elcen, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romaero si Oltchim. Dintre aceste companii, doar Hidroelectrica si Oltchim se afla si pe lista de propuneri a FMI. Celelate companii pentru care institutia financiara internationala a propus management privat sunt Nuclearelectrica, Transgaz, Romarm, Romgaz si Transelectrica.

Pentru companiile din subordinea Ministerului Transporturilor, FMI a propus management privat la Tarom CFR Marfa, Metrorex, CFR Calatori si CFR Infrastructura. Dintre acestea, doar Tarom si CFR Marfa se afla pe lista Ministerului Transportului.

Potrivit Andreei Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, primele 7-10 companii de stat vor avea management privat si noi membri in Consiliile de Administratie pana la sfarsitul lunii februarie a anului viitor: "Lista scurta cu propunerile de directori generali si criteriile de selectie pentru membrii Consiliului de Administratie (va fi stabilita - n.r.) pana la 1 decembrie 2011. Numirea managerilor selectati si a membrilor Consiliului de Administratie (se va face - n.r.) pana la sfarsitul lunii februarie 2012".

Prima etapa a acestui proces presupune separarea functiei de director general de cea de presedinte a Consiliului de Administratie. Consilierul premierului a aratat ca pana la 1 octombrie vor fi selectate firmele pentru recrutarea managerilor.