VIDEO Concluziile summitului de la Bruxelles: Acord pentru recapitalizarea bancilor, reducerea cu 100 de miliarde de euro a datoriei Greciei si cresterea la 1000 de miliarde a capacitatii de imprumut a FESF

de R.Mihailescu, C.Ciociltan     HotNews.ro
Miercuri, 26 octombrie 2011, 20:41 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
Liderii UE au convenit asupra unei recapitalizari a bancilor europene expuse la datoriile suverane, estimata preliminar la 106 miliarde de euro de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE). Potrivit textului adoptat, acordul prevede ca bancile sa aiba o rata de 9% din capitalul de calitate superioara, obiectiv care urmeaza sa fie realizat pana la 30 iunie 2012. 

Informatia pe scurt:

 • Ajutorul pentru Grecia. Bancile si fondurile de investitii private care detin titluri de stat grecesti au acceptat sa piarda 50% din banii imprumutati Greciei. Este vorba de 100 de miliarde euro din datoria Greciei, acum de 350 de miliarde
 • Recapitalizarea bancilor. Capitalurile proprii ale bancilor vor trebui sa ajunga la 9% pana la 30 iunie 2012
 • Majorarea capacitatii Fondului European de Stabilitate Financiara la 1000 miliarde dolari, de la 440 de la miliarde
 • Consolidarea disciplinei bugetare
 • Consolidarea guvernarii in zona euro ( doua summituri pe an ale liderilor zonei euro)
 • BCE va avea in continuare un rol important pentru a sustine tari fragiel ca Italia si Spania

La finalul a 10 ore de discutii, liderii din zona euro au hotarat ca datoria Greciei sa fie redusa cu 100 de miliarde de euro, creditorii privati urmand sa faca un efort voluntar de stergere a datoriilor Greciei cu 50%, iar capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara sa fie crescuta la 1000 miliarde dolari.


Masurile includ un rol mai important pentru Fondul Monetar International, un angajament ferm al Italiei pentru a reduce datoria suverana si un semnal de la lideri ca Banca Centrala Europeana va mentine achizitiile de obligatiuni pe piata secundara.Ora 6:15 Premierul grec, Giorgios Papandreou, a declarat, joi, ca pentru Grecia a inceput "o noua era", dupa summitul european de la Bruxelles, in cursul caruia creditorii tarii au decis o reducere cu 100 de miliarde de euro a datoriilor.

Ora 5:55 "In numele sectorului privat, Institutul International de Finante (IIF) este de acord sa colaboreze cu Grecia, autoritatile din zona euro si FMI pentru a dezvolta un acord voluntar si concret, pe baza unei reduceri de 50% a datoriei Greciei," a spus intr-o declaratie Charles Dallara, CEO al Institutului.

Ora 5:20 Uniunea Europeana a salutat, joi dimineata, angajamentele anuntate de Italia de a adopta reforme care includ imbunatatirea cresterii si a cerut executivului sa puna in aplicare acest pachet. "Summit-ul UE a salutat angajamentul luat de Italia. Aceste masuri ambitioase de a liberaliza economia trebuie sa fie aplicate", a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

Premierul italian s-a angajat sa scoata anual 5 miliarde de euro din vanzarea de active si sa creasca varsta de pensionare la 67 pana in anul 2026, potrivit cotidianului britanic The Guardian, care citeaza scrisoarea prezentata de Berlusconi Uniunii Europene.

Ora 5:03 Datoriile Greciei vor fi reduse cu 100 de miliarde de euro iar capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara va fi crescuta la 1000 miliarde dolari, ceea ce va permite Greciei sa evite intrarea in incapacitate de plata, a declarat Sarkozy, dupa un summit UE, care a durat 10 ore.

"Creditorii privati vor face un efort voluntar de reducere a datoriilor Greciei cu 50%", a spus presedintele francez. Acelasi efort vor trebui sa faca si alte banci grecesti, spune presedintele francez.

"Cancelarul german Angela Merkel si cu mine am discutat cu reprezentantii bancherilor, insa nu pentru a negocia, ci pentru a-i informa in legatura cu deciziile celor 17 membri ai zonei euro. Ei insisi s-au gandit la asta si au cazut de acord", a spus presedintele francez.

Valoarea de "reducere" a bancilor a fost ultimul punct major in cadrul negocierilor pentru a finaliza un plan pentru contracararea raspandirii crizei datoriilor.

Ora 4:43 Potrivit unuia dintre diplomatii citati de AFP, negociatorii de la banci si liderii zonei euro au ajuns la un compromis care in continuare necesita aprobarea sefilor de stat si guvern. Acesta este ultimul punct major in calea finalizarii unui plan care sa contracareze riscul contagiunii in zona euro.

Ora 4:29  Un acord a fost aproape atins intre zona euro si bancile creditoare ale Greciei pentru a debifa jumatate din datoriile pe care le detine statul elen, au declarat, joi dimineata, mai multi diplomati pentru AFP, dupa mai multe ore de blocaj la summitul la Bruxelles.

"Acordul este aproape sigur", a declarat una dintre sursele citate.

Un oficial UE, citat de Business Insider, a spus, la randul sau, ca liderii europeni au ajuns la un acord privind datoria Greciei, creditorii privati ai statului elen, acceptand, in final, o reducere a datoriilor cu aproximativ 50%.

Ora 3:20 Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a declarat miercuri ca a primit scuze din partea cancelarului Angela Merkel pentru comportamentul sau la summitul UE duminica trecuta. El a declarat ca Merkel l-a asigurat ca intentia sa nu a fost sa denigreze Italia.

Umar la umar intr-o conferinta de presa, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au oferit duminica o reactie neasteptata la intrebarea legata de reformele premierului italian Silvio Berlusconi: un zimbet complice al celor doi lideri europeni. Jurnalistii din sala au izbucnit imediat in ris. In Italia insa, reactia lui Merkel si Sarkozy a stirnit o mica furtuna.

Totodata, Berlusconi a spus ca  Nicolas Sarkozy nu a venit sa-l salute la inceputul reuniunii de miercuri deoarece "nu a avut o ocazia".

El a adaugat ca seful guvernului francez este furios din cauza refuzului membrului italian din Comitetul executiv al BCE, Lorenzo Bini Smaghi, de a demisiona pentru a face loc unui francez, asa cum a solicitat Parisul, potrivit AFP.

Ora 3:05 Purtatorul de cuvant al lui Jean-Claude Juncker a declarat pentru Bloomberg ca Merkel si Sarkozy au incheiat intalnirea cu reprezentantii bancilor, iar acum discuta concluziile cu restul liderilor zonei euro.

Germania vrea ca bancile sa accepte reducerea datoriei Greciei cu peste 50%, insa acestea si-au exprimat deja refuzul, potrivit The Telegraph.

Ora 2:50 Premierul italian Silvio Berlusconi i-a cerut, miercuri seara, lui Lorenzo Bini Smaghi, membru al Comitetului executiv al BCE, sa demisioneze, informeaza Business Insider, pentru evita "crearea tensiunilor cu o tara prietena", dupa ce Parisul a solicitat ca locul sau sa fie preluat de un francez.

Ora 2:20 Reuniunea a durat aproximativ 45 de minute, potrivit unui diplomat. "Nu avem un rezultat imediat, dar negocierile continua cu sectorul bancar", a spus el. Cu putin timp inainte de reuniune, Dallara a emis o declaratie care indica un blocaj complet al negocierilor.

Ora 1:40 Presedintele francez, cancelarul german si directorul executiv al FMI au inceput o reuniune cu bancile creditoare ale Greciei, pentru a incerca sa ajunga la un acord privind reducerea cu mai mult de jumatate a datoriei tarii, potrivit unui diplomat european.

Nicolas Sarkozy, Angela Merkel si Christine Lagarde s-au intalnit in biroul presedintelui UE, Herman Van Rompuy, cu reprezentantul bancilor. Intalnirea liderilor din tarile din zona euro a fost astfel intrerupta.


Ora 1:30 Necesitatea de a recapitaliza bancile europene a fost estimata initial la 106 miliarde de euro, anunta Autoritatea bancara europeana (ABE), intr-un document postat miercuri pe site-ul sau. Aceasta este o prima estimare, iar cifra ar putea fi revizuita in noiembrie, cand se va analiza expunerea bancilor la datoriile suverane.

Bancile vor trebui ca pana la sfarsitul anului 2011 sa prezinte autoritatilor nationale planurile in care detaliaza actiunile pe care urmeaza sa le intreprinda pentru a atinge obiectivul stabilit. Aceste planuri vor trebui sa fie convenite cu autoritatile nationale de supraveghere si discutate cu ABE.

Tarile care au cele mai importante nevoi sunt Grecia (30 miliarde de euro), urmata de Spania (26,16 miliarde de euro) si Italia (14,77 miliarde de euro).

Bancile franceze au nevoie de 8.84 miliarde de euro. Prim-ministrul francez Francois Fillon a declarat marti ca bancile ar trebui sa creasca capitaluri proprii cu aproximativ "zece miliarde".

Ora 1:13 Marile banci creditoare ale Grecia si liderii europeni nu au ajuns la un acord privind mijloacele de reducere a datoriei tarii, a declarat, miercuri, Institutul de Finante Internationale, citat de AFP.  "Nu exista niciun acord cu privire la mijloacele prin care s-ar putea reduce datoriei Greciei," a declarat CEO-ul IFI, Charles Dallara.

Esecul unor negocieri privind reducerea datoriei statului elen ar putea conduce la intrarea tarii in incapacitate de plata, spun surse europene.

Ora 00:45 Liderii zonei euro intentioneaza sa creasca capacitatea financiara a fondului de urgenta la aproximativ 1.000 de miliarde de euro, au declarat, miercuri, surse europene pentru AFP.

Fondul dispune in prezent de aproximativ 250-275 miliarde de euro, dupa ce au fost alocate finantari pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. Resursele fondului ar putea fi majorate de patru ori folosind un vehicul special si un program de garantii, potrivit Reuters.

Ora 00:21 Premierul italian s-a angajat sa scoata anual 5 miliarde de euro din vanzarea de active si sa creasca varsta de pensionare la 67 pana in anul 2026, potrivit cotidianului britanic The Guardian, care citeaza scrisoarea prezentata de Berlusconi Uniunii Europene.

"Italia si-a onorat intotdeauna angajamentele europene si intentioneaza sa continue sa faca acest lucru. Suntem constienti de necesitatea de a prezenta un plan cuprinzator de reforme si de faptul ca datoria noastra este prea mare, iar cresterea economica prea limitata", spune Berlusconi in scrisoare.

In planurile executivului italian intra si reformarea pietei muncii si introducerea unor "noi reguli de concediere pentru motive economice, in contractele de munca pe durata nedeterminata", informeaza AFP.

Guvernul doreste, de asemenea, modernizarea administratiei publice si eficientizarea "mobilitatii necesare personalului" serviciului public si "alte norme cu mecanisme obligatorii ce prevad sanctiuni".

Scrisoarea transmisa miercuri Uniunii Europene de premierul italian Silvio Berlusconi "a facut o impresie buna", a declarat premierul polonez Donald Tusk, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, care precizeaza insa ca "Italia si Berlusconi" nu au fost un subiect al dezbaterilor.

Ora 23:08 Casa Alba indeamna UE sa actioneaze "rapid" si "decisiv" pentru a contracara criza datoriilor. "Noi credem ca europenii au capacitatea financiara de gasi o solutie. Trebuie sa existe vointa politica la acelasi nivel", a declarat purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, Jay Carney, in cadrul unui briefing de presa, citat de AFP.

"Vom continua sa discutam cu omologii nostri europeni, pe care ii indeamnam sa ia masuri decisive pentru a raspunde la aceasta problema rapid", a spus Carney.

Ora 22:48 Zona euro este gata sa creasca  Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), insa detaliile vor fi convenite de ministrii de Finante in noiembrie, potrivit proiectului de comunicat al reuniunii, citat de AFP.

Ora 22:32 Scrisoarea trimisa miercuri de Silvio Berlusconi, in care se va angaja sa efectueze reformele economice necesare pentru calmarea pietelor financiare, "a facut o impresie buna", a declarat prim-ministrul polonez Donald Tusk, miercuri, la Bruxelles. "Berlusconi si Italia nu au fost un subiect al dezbaterilor", a precizat Tusk.

Ora 22:20 Potrivit textului adoptat, acordul prevede ca bancile sa aiba o rata de 9% din capitalul de calitate superioara, obiectiv care urmeaza sa fie realizat pana la 30 iunie 2012. Bancile vor apela in primul rand la surse de capital privat, inclusiv la restructurarea si reconversia datoriilor in capitaluri proprii.

"Urmatorul pas va fi stabilirea sumei, dar indiferent ca vorbim de 100 sau 200 de miliarde este suficient pentru urmatoarele sase luni. Discutiile vor fi reluate dupa", a spus presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, la finalul Consiliului European.

Ora 22:14 Franta sprijina ipoteza ca statul chinez sa ajute zona euro pentru a face fata crizei datoriilor printr-un mecanism special, a declarat miercuri o sursa guvernamentala. Nicolas Sarkozy discuta cu presedintele Hu Jintao despre aceasta posibilitate. Mecanismul propus va fi sustinut de catre Fondul Monetar International.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de AFP, China ar fi dispusa sa raspunda solicitarii Europei pentru finantarea planului de rezolvare a crizei datoriilor.

Principalele tari emergente, in special China, sunt preagatite sa inunde Fondul European pentru Stabilitate Financiara (FESF), principalul instrument de stopare a crizei datoriilor din Zona Euro, au declarat miercuri mai multi diplomati europeni, inaintea summitului de la Bruxelles.

Ora 21:48 Documentul privind recapitalizarea bancilor, adoptat de liderii europeni miercuri seara, nu mentioneaza valoarea totala a recapitalizarii bancilor. Conform unor surse europene, acesta este in valoare de 108 miliarde de euro. Aceasta cifra "va fi anuntata in timp util de catre autoritatile europene", a declarat la finalul intalnirii ministrul de finante polonez Jacek Rostowski.

Aceasta suma ar depinde de nivelul datoriei care va fi eliminata de catre bancile grecesti, care a ramas in continuare obiectul unor negocieri. Bancile sunt reticente in a accepta
o reducere a datoriilor de aproximativ 50%.

Ora 21:21 Prima parte a reuniuni liderilor celor 27 de state membre UE s-a incheiat. Uniunea Europeana a ajuns la un acord cu privire la recapitalizarea bancilor, a declarat prim-ministrul polonez Donald Tusk. "Am convenit ca recapitalizarea bancilor sa fie unul dintre obiectivele noastre principale", a declarat Tusk, la o conferinta de presa. Capitalul bancilor este de asteptat sa creasca la 9%, a adaugat oficialul.

Ora 21:10 Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel intentioneaza sa negocieze in cursul noptii cu bancile creditoare din Grecia pentru a le convinge sa accepte o reducere a datoriilor de aproximativ 50%, a anuntat miercuri o sursa europeana, citata de AFP.

Primele semnale par mai degraba pesimiste: cancelarul german Angela Merkel a avertizat deja ca exista "inca multe probleme de reglat" inainte de a ajunge la un acord: "Exista inca multe probleme de reglat si negocieri de condus. Deci munca nu este inca terminata".

"Am venit cu totii aici, in orice caz, cu obiectivul de a realiza mari progrese", a adaugat ea.

Cancelarul a semnalat astfel ca nu totul va fi rezolvat miercuri seara, in acest summit, contrar obiectivului initial, care viza oferirea unui raspuns complet in fata riscului de propagare a crizei datoriilor, inaintea summitului G20 care va debuta in noiembrie in Franta.

Si  liderul ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a dat acelasi semnal: Liderii UE nu vor stabili fiecare detaliu al planului de a extinde capacitatea fondului de salvare a zonei euro la summit-ul de miercuri, ci vor stabili directiile generale.

Traian Basescu, care reprezinta Romania la reuniunea celor 27, a declarat, la plecarea din tara, ca este esential pentru Romania sa obtina asigurari ca capitalizarea bancilor din Zona Euro nu va reduce expunerea pe tara noastra si celelalte tari non-euro.

Iata mai jos un rezumat al zilei de miercuri, inaintea summitului de la Bruxelles:
 • Dupa intense negocieri cu Liga Nordului, seful guvernului italian Silvio Berlusconi a rezumat, intr-o scrisoare de 15 pagini, reformele economice pe care le va implementa Italia pentru calmarea pietelor financiare
 • Germania a obtinut scoaterea din draftul comunicatului a frazei care cerea Bancii Centrale Europene sa-si continue politicile "exceptionale", respectiv cumpararea de obligatiuni ale statelor care se confrunta cu dificultati
 • Intr-o demonstratie de forta, cancelarul German Angela Merkel a obtinut un vot covarsitor al Bundestagului asupra mandatului cu care se prezinta la Bruxelles
 • Bursele europene au inchis indecis sedinta de tranzactionare de miercuri, investitorii asteptand rezultatul summit-ului de la Bruxelles
Vezi aici ce evenimente au precedat summitul de la Bruxelles


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17157 vizualizari

 • +21 (25 voturi)    
  sters cu buretele... 100 mld euro... (Joi, 27 octombrie 2011, 6:59)

  flxn [utilizator]

  Mi se pare putin nedrept, ca statele care nu s-au imprumutat iresponsabil sa ia bani la cei care au fost precauti si nu s-au aruncat in chestii pe care nu si le permit.
  Solidaritatea trebuie sa se concretizeze si din partea grecilor spre Europa... ca doar Europa tocmai le-a sters cu buretele o datorie de 100 MILIARDE DE EURO!!!!, e ca si cum le-ar fi bagat sub caciula vreo 9500 de euro la fiecare grec - inclusiv la sugari si pensionari...
  Europa tinde sa devina putin cam prea sociala, nu-mi place.
  • 0 (12 voturi)    
   sociala sau socialista ? (Joi, 27 octombrie 2011, 7:44)

   qwert [anonim] i-a raspuns lui flxn

   poate socialista ai vrut sa spui, nu sociala
   • +14 (16 voturi)    
    Sociala - KLLAAAR (Joi, 27 octombrie 2011, 8:56)

    flxn [utilizator] i-a raspuns lui qwert

    Oricum, multumesc pentru votul negativ... :). Atunci cand oricat de nesabuit ai fi, statul (Europa in cazul nostru), te ajuta sa iesi din rahat... e sociala - Socialist este un fel de opus al capitalismului... Socialul nu este opusul capitalismului, ci este un sistem de reglare al deficientelor acestui Capitalism, iar in exces si folosit nesabuit poate distruge sistemul care-l utilizeaza, mai ales pe cei care respecta regulile sistemului.
    Cred ca responsabilizarea Greciei si a guvernelor ei nu se poate face sponsorizand politicile financiare gresite.
    Nu vreau sa dau complet vina pe greci, pentru ca stiu ca Europa isi simte si ea partea ei de vina, ca altfel nu ar fi reactionat asa, dar nu e normal sa ii mangai pe crestet, iar un guvern ca si Boc, care s-a cam sacrificat electoral ca sa adopte politici cat mai corecte, sa ramana de fraier.
    • +2 (2 voturi)    
     100% (Joi, 27 octombrie 2011, 13:35)

     Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui flxn

     Pot sa fiu de acord doar 100%. Intelegi si explici bine.

     Totusi, grecii n-ar fi inteles nimic din eventuala lectie pe care Europa i-ar fi administrat-o sub forma refuzului de a o mai ajuta. Cel putin dupa aceste 100 mld euro (ce se adauga la alte zeci de miliarde anterioare), poporul grec poate intelege ca Europa si institutiile europene nu le sint dusmanoase sau indiferente.

     Bravo nemtilor, care au dovedit multa incapatinare in mentinerea unitatii europene.
     Din pacate emotiile nu se termina nici cu nici in Grecia.
  • +8 (10 voturi)    
   si alternativa? (Joi, 27 octombrie 2011, 8:42)

   bors cu miere [utilizator] i-a raspuns lui flxn

   ai fi preferat sa vina razboiul ? mai da-i incolo de bani!
   „Nimeni să nu creadă că alţi 50 de ani de pace în Europa sunt de la sine înţeleşi. Cade Euro, cade întreaga construcţie europeană”.Angela Merkel
  • +5 (7 voturi)    
   ilogic (Joi, 27 octombrie 2011, 8:42)

   math [anonim] i-a raspuns lui flxn

   Este ilogic asa cum este si primul paragraf scris de tine! Dar asa e in tenis.... stai cu burta la soara pana strangi datorii uriase..... daca esti smecher si esti in zona Euro, trebuie neaparat oprita raspandirea fenomenului si ce facem ? Reducem datoriile adica facem un cadou Greciei de 1000 de miliarde.
   Foarte tare! Poate face cineva o evidenta cate afaceri grecesti sunt in Romania, cu alte cuvinte cat au cumparat aici cu banii altora ?
   • +6 (8 voturi)    
    tot ilogic (Joi, 27 octombrie 2011, 9:30)

    math [anonim] i-a raspuns lui math

    Rectific e vorba numai de 100 de miliarde de Euro, dar este acelasi lucru. Daca ai datorii prea mari, creditorul devine trup si suflet cu tine, nu isi permite sa te lase sa mori de foame, nici sa te execute.

    Grecii au ajuns la nivelul maxim de furat este totul pe fata. La noi coruptia este doar un nivel intermediar. Deci mai e loc de mers la vale, nu va pierdeti speranta.
  • +17 (19 voturi)    
   Europa nu e socialista, e corporatista (Joi, 27 octombrie 2011, 8:45)

   ion [anonim] i-a raspuns lui flxn

   Europa nu e clasic socialista, e etatist-corporatista.

   Nu de greci le pasa lor in mod neaparat, problema e ca in caz contrar Grecia ar crapa si ar intra in incapacitate de plata. Bancile din Italia, Franta si Germania care au creditat Grecia cu sume uriase ar crapa si ele. Imediat tarile in carje, adica Portugalia, Irlanda, apoi Spania si Italia ar crapa si ele: nu le-ar mai finanta nimeni deficitele mari. Nici macar tarile din nord, mai sanatoase economic, nu ar scapa cu bine din treaba asta.

   Cu 4-5 tari din UE intrate in incapacitate de plata ar fi o crapelnita generala in Europa: fara bani de salarii, pensii, ajutoare sociale, somaj, miscari sociale violente, foamete la modul propriu etc etc etc

   Mizeria asta s-a strans sub covor zeci si zeci de ani la rand. Nu se poate curata cu un pic de apa de trandafir. Da, masurile sunt nedrepte, o sa plateasca aia cumpatati:cetatenii UE care platesc bani la bugetul de stat, care nu au datorii demente stranse)

   Beneficiarii o sa fie aia nechibzuiti: aia de au imprumutat bani din greu, aia care au mintit, aia care nu platesc taxe, bancile care s-au expius ca dementele prin Grecia, prin bulele imobiliare din Spania, Irlanda, etc sau prin derivatele americane

   Da, e absolut nedrept ca grecii iar pica bine. Au intrat la timp in zona euro, mintind din greu si furand din banii UE tot la greu.

   Repetentul clasei e iarasi mangaiat pe cap, iar ala de se schinuie sa ia un 7-8 pe bune (Romania de exemplu) trebuie sa plateasca toate datoriile.

   Dar cred ca astia mari din UE nu au avut de ales, erau cu spatele la zid. Problema e cum facem sa iesim din situatia asta. Si cum facem sa nu mai ajunge aici. Mi se pare evident ca statele din UE trebuie sa umble la deficitele publice si la dimensiunea cheluielilor bugetare, sunt uriase. Apoi bancile trebuie puse si ele cumva cu botul pe labe: sa se ocupe naibii de activitatea bancara cormala, aia cu creditarea si imprumuturile. Sa lase ele toate speculatiile, ca apoi platesc altii...
   • 0 (0 voturi)    
    rasfatata Grecie... (Joi, 27 octombrie 2011, 18:40)

    dan [anonim] i-a raspuns lui ion

    ...care a mai fost iertata si in '90 de o datorie uriasa (impreuna cu Ungaria si Polonia ,ale caror datorii ,cumulate ,nu ajungeau la valoarea datoriei Greciei ) ;cred ca Grecia a fost cadoul otravit oferit de Stalin Europei (la troc cu Romania ) ;cand a scris pe celebrul servetel (pe care Stalin a dat un marinimos "OK" ) "Romania - 90% -voi ;Grecia-90%-noi) tragicele procente ,Churcill nu-si imagina de ce Stalin fusese atat de intelegator...
  • +8 (10 voturi)    
   datorii (Joi, 27 octombrie 2011, 9:34)

   liviu [anonim] i-a raspuns lui flxn

   si cei care au dat bani sunt vinovati. din prea multa lacomie nu s-au mai uitat pe indicatori importanti. sa bagi bani in nestire intr-o tara de 10 mil locuitori fara prea multe resurse cum este? prost e cine da nu cine primeste :).
  • +5 (5 voturi)    
   calul Troian din Europa (Joi, 27 octombrie 2011, 10:41)

   Fabian [anonim] i-a raspuns lui flxn

   Dupa aceasta hotarare memorabila si dupa mana intinsa de europeni, grecii vor considera ca este normal sa se intample asa si vor continua ca mai inainte; peste cateva luni vor fi in aceeasi situatie si bineinteles ca li se va acorda o alta scutire de plata. Din banii obinuti grecii vor cumpara avioane, tancuri, nave si submarine si in caz de razboi, Doamne fereste, vor fi pregatiti in fata pericolului. Destepti grecii ! Romanii insa vor plati din greu datoriile si viata lor va deveni tot mai grea, mai austera si tot vor strange cureaua pana cand ... eh, mai imaginati-va si voi continuarea.
   • +2 (2 voturi)    
    Inca 40 (Joi, 27 octombrie 2011, 13:42)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Fabian

    Grecii inca mai ramin cu vreo 40 de miliarde datorie. Si in fiecare luna, datoria creste. Abia s-au apucat sa disponibilizeze bugetari, sa taie salarii si alte cheltuieli.

    Grecii n-au cum sa dea banii pe prostii, caci nici nu mai au bani si nici nu le mai da nimeni la intimplare.
    • 0 (0 voturi)    
     oare?! (Joi, 27 octombrie 2011, 14:24)

     fabian [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

     sigur, n-au cum sa dea banii pe prostii:
     http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/secretele-din-spatele-crizei-cu-banii-de-la-nemti-grecia-isi-cumpara-nave-de-razboi-154804.html
     ... sa nu mai fim naivi.
     Un profesor grec avea anul trecut un salar de 1800 de euro; un profesor roman nici 300. No comment.
     • 0 (0 voturi)    
      Vax (Joi, 27 octombrie 2011, 14:59)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui fabian

      Astea sint informatii neoficiale, neverificate temeinic, dar care totusi pot fi tinute minte, si doar atit. Pina la finalizarea unor astfel de afaceri e cale lunga.
  • 0 (0 voturi)    
   Recapitalizare banci = devalorizare euro (Joi, 27 octombrie 2011, 17:27)

   Gelu [anonim] i-a raspuns lui flxn

   Ce au facut bancile este ca au papat banii depusi de oameni in conturi, nu mai au nimic, si acum cer UE ca aceasta sa tipareasca bancnote si sa reumple cu ele conturile goale.
   Ce inseamna asta? Raspuns: La la fiecare hirtie de 100 Euro de dinainte recapitalizarii exista acum inca una. Fiecare Euro a mai primit in prezent un geaman fara valoare reala, scos din tiparnita si pus in circulatie. Ca urmare fiecare euro isi reduce valoarea la jumatate. Banii pe care ii ai in buzunar nu mai valoareaza decit 50% din cit faceau ieri.
   Asta este recapitalizarea.
 • +11 (13 voturi)    
  tradare (Joi, 27 octombrie 2011, 7:01)

  alex [anonim]

  se recapitalizeaza cei care au creat aceasta criza de la bun inceput
  bancherii prin lacomia lor de a avea cat mai multi bani
  SUPER SOLUTIE :D
  ne iau banii si ii dau la banci care apoi ii imprumuta oamenilor cu dobanda
  Iar liderii europeni nu sunt decat niste papusi

  asa ca nu va faceti idei, o sa fie si mai rau de acum incolo :))
 • +17 (21 voturi)    
  Romania nu e Grecia... (Joi, 27 octombrie 2011, 7:21)

  andrei [anonim]

  Inteleg asta, dar cand ma gandesc la faptul ca in 1990 nu aveam niciun fel de datorie publica pentru ca Ceausescu infometase crunt populatia in anii '80 pentru ca totul sa ia calea exportului, deci practic am luat-o de la 0, nu inteleg cum am ajuns astazi la o datorie de peste 50 de miliarde de euro fara a avea macar 100 km de autostrada terminati. Cat de mult s-a furat in tara asta?

  Basca faptul ca la inceputul anilor '90, Polonia si alte tari din Europa de Est au fost iertate de datorii, la fel ca Grecia, astazi. Noi nu am beneficiat si nici nu o sa beneficiem de asa ceva, din motive evidente.
  • +10 (12 voturi)    
   ????? (Joi, 27 octombrie 2011, 8:49)

   aschie [anonim] i-a raspuns lui andrei

   morala? nu e bine sa ai 0 datorii si sa traiesti in infometare.
 • +12 (14 voturi)    
  100 de miliarde de euro? (Joi, 27 octombrie 2011, 8:56)

  Minnie [anonim]

  Intai ca nici nu stiu sa numar pana la 100 de miliarde de euro. Iar in al doilea rand, faptul ca grecilor li se iarta pacatele intotdeauna in momente cruciale (se pare ca nu e prima data cand restul lumii ii scoate din criza), si asta in timp ce altii (de exemplu romanii) trebuie sa stranga cureaua... ei bine, asta ma face sa regandesc morala de la fabula "Greierele si furnica". Iar aceasta morala este ca fabula a fost scrisa de o furnica groaznic de frustrata!
 • +7 (9 voturi)    
  Sa imprumutam mai mult fratilor (Joi, 27 octombrie 2011, 9:08)

  hsl [utilizator]

  Vreo 5.000 de miliarde de trilioane, ce conteaza ca nu avem de unde-i da inapoi? vor fi stersi...
 • +12 (12 voturi)    
  Basescu s-a intors cu munitie de la summit (Joi, 27 octombrie 2011, 9:17)

  Bogdan [anonim]

  Iata ce s-a hotarat printre altele: "adoptarea, în fiecare stat, a unor reguli privind un buget echilibrat, care să transpună Pactul de stabilitate şi creştere în legislaţie, de preferinţă la nivel constituţional sau echivalent, până la sfârşitul anului 2012"

  Deci o sa avem modificarea constitutiei in 2012 se pare, altfel iar matura cu ei pe jos.
  • 0 (0 voturi)    
   cu munitie pe teava (Joi, 27 octombrie 2011, 14:38)

   leopold [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   a fost din momentul in care a anuntat ca nu merge la Varsovia.Atacul fara precedent la adresa liderilor europeni ,atac infierat cu manie comunista de liderii opozitiei,a dat rezultate.Ceea ce este interesant ca propaganda antibasesciana a ridicat zilele astea osanale amaratului de rege pentru a deturna atentia de la problemele majore.Oricum,mainutoii si-au gasit o noua jucarie,ce-i drept expirata.Politica adevarata nu-i pentru oricine.
 • +4 (6 voturi)    
  reorganizarea teritoriala (Joi, 27 octombrie 2011, 9:44)

  titi [anonim]

  daca nu fac reorganizare teritoriala cum a zis base, degeaba. bai, liderilor europeni, aici in est ne plesneste capu' de idei salvatoare: poc-poc.
 • +5 (5 voturi)    
  Fix pix ... (Joi, 27 octombrie 2011, 10:12)

  exo [anonim]

  ca le-au sters grecilor datoria de 100 mld. euro. (aprox. jumate dn pibul lor).La pib-ul lor care se duce la vale nu ii ajuta prea mult. Le-au taiat niste cifre din calculator ca oricum nu poate sa plateasca grecia, se joaca cu psihologia lor, suna mai bine 350 fata de 450, dar cam atat. Pana la urma urmei oricat de nationalist ai fi si patriot, preferi sa nu se mai numeasca Grecia ci Germania dar sa iti mearga bine.
  Anyway, banii tot pe piata sunt ca nu au cum sa dispara doar ca sunt in alte buzunare unde stau bine mersi si asteapta.
  • +4 (4 voturi)    
   o dovada in plus (Joi, 27 octombrie 2011, 10:35)

   eu [anonim] i-a raspuns lui exo

   ca banii nu mai au nici o acoperire in active. Statele care decid soarta lumii se joaca cu cifrele dupa bunul plac, vezi SUA care tipareste dolari cand are chef, acum a inceput si Banca Centrala Europeana. Marea Britanie a facut-o deja cu cateva saptmaani in urma. China nu-si lasa moneda sa se aprecieze asa cum ar fi normal din punct de vedere economic. Toate acestea nu au cum sa duca la ceva bun, mai devreme sau mai tarziu dezechilibrele create prin masa monetara excesiv emisa vor conduce la inflatie galopanta, cresteri de preturi, conflicte sociale si poate chiar razboaie. Sistemul financiar-bancar actual trebuie regandit pe alte baze.
 • +3 (3 voturi)    
  Țara fără investiții, că se fură (Joi, 27 octombrie 2011, 10:27)

  Omics [utilizator]

  România ar avea nevoie de jumătate din banii iertați Greciei (de 50 din 100 miliarde euro) pentru a avea o infrastructură rutieră la nivel european. România este țara fără investiții pentru că aici se fură, ceea ce e mult mai rău decât iertarea de datorii, falimentul, care se mai întâmplă.

  Ce face Germania cu excedentele dacă nu mai dă împrumuturi statelor? Investește în China, sau se pune la punct un mecanism viabil de investire și creditare în Europa?
  • 0 (0 voturi)    
   in Grecia (Joi, 27 octombrie 2011, 18:46)

   Emil [anonim] i-a raspuns lui Omics

   s-a furat cu mult mai mult decat la noi (aveau si de unde), asa ca...Iar ceea ce revendica "sindicatele" este osciorul aruncat in timp ca sa taca!
 • +2 (2 voturi)    
  voi astia, doctori in economie (Joi, 27 octombrie 2011, 10:44)

  visio [anonim]

  luati aminte mesajul americii, corelati ce s-a intamplat la intalnirea liderilor europeni si trageti o concluzie; chiar nu puteti vedea mai departe de ce va arunca in fata stirile? acea pierdere de 100miliarde a fost deja acoperita de imprumuturile de pana acum; oricum, pana la sfarsitul lui 2012 grecii vor ramane cu 10 miliarde in conturi; asta teoretic, ca practic ei chiar au industrii si in fiecare vara le vine sorocul turistilor...nu va mai ofticati atat pe greci atat timp cat mergeti sa stergeti la poponet un neamt sau italian, ori spaniol sau chiar francez; grecii nu fac chestii din astea...intre blocuri suntem smecheri toti, dupa blocuri suntem mielusei...stii ce patesc mieluseii? banuiti corect...
 • +3 (3 voturi)    
  Decizii uluitoare (Joi, 27 octombrie 2011, 10:54)

  Dan [anonim]

  Angela a dat dovada de sinceritate vecina cu disperarea: Cade euro, atunci cade si UE. Si atunci, intr-un joc de imagine au sters 100 miliarde din datoria Greciei. De ce 100 si nu 150 sau 200 a fost o decizie pentru a diminua cit mai mult un efect major in piete. Nu trebuie sa fi mare analist sa-ti dai seama ca si aceasta decizie este insuficienta, cit timp asteapta sa intre in scena tari ca Spania, Italia sau Franta. Ce sa mai vorbim de Portugalia sau Irlanda ?
  Am inteles ca in mod virtual pe piata sunt mult prea multi bani, din lacomie si aroganta bancilor. Ce nu inteleg sau inteleg dar nu sunt de acord, de ce trebuie sa suporte populatia traseul invers, de colectare a banilor, aceasta insemnind de fapt INFLATIE. Ce, nu vedeti unde e inflatie ?, aveti rabdare, abia s-au sculat de la masa discutiilor.

  Metaforic, adie vint de schimbare, steagul albastru cu 12 stelute (UE) din ce in ce mai acoperit de steagul rosu cu 1 steluta (China).

  Dan@
 • -1 (5 voturi)    
  Poza... (Joi, 27 octombrie 2011, 11:02)

  tati [anonim]

  Uitati-va cum s-a plasat Basescu in primul rand !
  Cata importanta isi da !
  Dar uitati-va cine este in randul doi : cancelarul german,primul ministru spaniol,etc !
  Ce smecher e,dar si ce mic !!!
  • +3 (3 voturi)    
   fac pariu (Joi, 27 octombrie 2011, 11:49)

   visio [anonim] i-a raspuns lui tati

   ca daca esti fata in fata cu el, ii stergi praful de pe haine? ce smecher esti tu de la tastatura..apropo, daca ai ceva de spus despre subiect esti binevenit; parerile tale despre ce tare e unul sau altul pastreaza-le pentru tine...chiar daca esti platit sa postezi.
 • -1 (3 voturi)    
  Or fi grecii puturosi (Joi, 27 octombrie 2011, 11:51)

  roman [anonim]

  dar au mostenire o tara extrem de frumoasa si spre deosebire de noi stiu sa aibe grija de ce au. Cine a vizitat grecia stie despre ce vorbesc. Sunt cu 50 de ani peste noi..
  Mi se pare absolut normal ca noi o tara de putori ordinare care se c*c* pe orice si oricine sa muncim pt unii mai responsabili ca noi..
 • 0 (0 voturi)    
  1000 de miliarde (Joi, 27 octombrie 2011, 13:26)

  MirceaA [utilizator]

  ce multi bani... si nici macar nu exista.
 • 0 (0 voturi)    
  Gandire antisociala si negativista (Joi, 27 octombrie 2011, 13:37)

  Stefan [anonim]

  Daca altfel nu se poate sa conteze votul meu de a NU sponzoriza hotii atunci trebuie sa actionez eu personal. Refuz sa platesc taxe care sa fie redirectionate in "investitii" proaste. Mai bine planific eu investitiile in gradinite private, spitale private in tara decat guvernul si ideile fantastice de a fi de acord cu sponzorizarea banciilor / hotilor / sau alte metode care scot capitalul in afara granitei. Industria locala FTW.
 • +1 (1 vot)    
  . (Joi, 27 octombrie 2011, 13:51)

  Cetatean grec [anonim]

  S'il vous plait UE.
 • +1 (1 vot)    
  nu e vorba despre Grecia (Joi, 27 octombrie 2011, 13:53)

  xy [anonim]

  ci despre BANCILE creditoare ale Greciei, care daca nu acceptau pierderea de 100 de miliarde, ar fi trebuit sa accepte o pierdere dubla (100% in loc de 50%) si falimentul Greciei, ceea ce le-ar fi ruinat in primul rand pe ele. banci franceze, germane, grecesti care au imprumutat in veselie Grecia, desi stiau foarte bine cum arata finantele ei, pentru ca s-au gandit ca oricum nu pot pati nimic. despre aceste banci e vorba.
  • 0 (0 voturi)    
   si acelor banci creditoare... (Joi, 27 octombrie 2011, 16:22)

   eu [anonim] i-a raspuns lui xy

   le era greu sa de-a Greciei, bani facuti din pix? Raspunsul corect: NU. Iar mai marii acelor institutii isi calculau bonusuri anuale cu multe zerouri pentru profiturile inregistrate, tot din pix. Cum spuneam mai sus sistemul e putred, defect.
   In lumea de astazi nu mai conteaza cel care creeaza ceva cu adevarat util, ci cel care prezinta mai frumos cifrele pe hartie. Sistemul financiar-birocratic s-a intelenit adanc in societatea moderna, aceeasi situatie o gasesti pana la nivel de companie fie ea nationala sau mutlinationala.
   • 0 (0 voturi)    
    "banii facuti din pix" (Joi, 27 octombrie 2011, 18:49)

    Emil [anonim] i-a raspuns lui eu

    este o alta diversiune care ar vrea sa spuna ca altii au cheltuit banii astia. Sa nu uitam ca totusi, acesti "abni din pix" le-au permis Grecilor sa CUMPERE PRODUSE din alte tari si sa traiasca MAI BINE!. Ai inteles?
 • 0 (0 voturi)    
  O adunatura (Joi, 27 octombrie 2011, 17:59)

  valibb [anonim]

  Grecii s-au distrat si au chefuit si altii le platesc nota de plata. Din acest conext fotografia pare a fi o adunatura de fraieri, carora le rad grecii in nas.
  Sa domneasca Papandreu si haita lui 1000 de ani, ca prosti sunt destui pe lumea asta
 • 0 (0 voturi)    
  reorganizarea (Joi, 27 octombrie 2011, 19:43)

  paolalaan [utilizator]

  teritoriala trebuie neaparat facutaaaaaaaaaaaa si repede , nu -i lasati pe uslistii astia sa va impiedice ca-s niste snapani astia toti


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by