Prim-ministrul grec George Papandreou a spus miercuri la Atena ministrilor sai ca planurile lui pentru un referendum privind programul european de salvare a tarii ar confirma Grecia ca stat membru al Uniunii Europene si al zonei euro si ar trimite un mesaj clar.

George Papandreou, la conferinta de presa Foto: Reuters

"Dilema nu este "acesta sau un alt guvern"," a declarat Papandreou miercuri intr-o intalnire cu ministrii sai la Atena, potrivit unei transcrieri a declaratiilor sale, conform agentiei Bloomberg. "Dilema este" da sau nu acordului de imprumut "da sau nu Europei", "da sau nu monedei euro".

"Referendumulvafiun mandat clar siun mesaj puternicin interiorulsiin afara Grecieiprivindcursul nostrueuropeansiapartenenta noastra la zonaeuro",a declarat Papandreou. Acestava"asiguraacest curs, inmodul cel maidecisiv."Cabinetul avotatin unanimitate ca sustine planul pentru referendum.

Papandreou a afirmat ca recurgerea la alegeri anticipate ar insemna sa "se eschiveze de responsabilitate".

Premierul grec se va duce miercuri la Paris pentru o intalnire cu liderii europeni, luati prin surprindere de ideea sa de a convoca referendum pe tema sprijinului financiar european si a solicitarii unui vot de incredere in Parlament.

Guvernul elen, reunit marti noapte intr-o sedinta extraordinara, a decis sa sustina propunerea premierului George Papandreou pentru organizarea unui referendum asupra sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeana, potrivit unui purtator de cuvant al executivului, citat de Reuters.