Reducerea dobanzii de politica monetara ar fi putut fi amanata cu cateva luni, este de parere Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, pentru a confirma consolidarea inflatiei la un nivel redus, potrivit Mediafax.

"Eu as mai fi asteptat cateva luni inainte sa operez o modificare a politicii monetare, daca eram in locul BNR. Dar acest lucru este doar o discrepanta minora intre viziunea noastra si cea a bancii centrale. (...) Adevarul este ca inflatia s-a redus puternic, iar masura este una adecvata atat timp cat vom vedea o consolidare a acestei reduceri", a declarat Jeffrey Franks.

Intrebat daca reducerea in continuare a dobanzii ar fi sustenabila, Franks a spus ca acest lucru va depinde in principal de inflatie, dar si de evolutia cursului de schimb si a fluxurilor de capital.

"Nu trebuie sa te uiti doar la inflatie, trebuie sa te uiti si la presiunile pe cursul de schimb, pe fluxurile de capital. Dar, in acest moment, ele sunt administrabile" , a spus Franks.

Saptamana trecuta, BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%. Decizia a fost luata in contextul in care inflatia anuala a coborat la 3,45% in luna septembrie, intrand in intervalul tintit de BNR pentru acest an.