Numarul falimentelor inregistrate in 2011 a crescut cu aproximativ 4,42% fata de numarul celor din 2010, cand se inregistrau 21.692 de dosare de insolventa. Primele trei pozitii ale clasamentului – comert cu ridicata, comert cu amanuntul si constructii – raman neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative si concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente inregistrate in 2011, respectiv circa 55%, se arata in Studiul privind falimentele, publicat joi de compania Coface.

Citeste in atasament Studiul privind Falimentele, editia 2011

In studiul realizat de Coface au fost luate in considerare firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

La finalul anului 2011, un numar total de 22.650 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa.

  • Primele trei sectoare de activitate acapareaza peste 50% din numarul de falimente

Similar studiilor precedente privind situatia insolventelor, situatia anului 2011 nu aduce surprize majore in ceea ce priveste primele 10 sectoare, acestea inregistrand cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa si ramanand neschimbate ca pozitie, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii. Astfel, comertul cu amanuntul revine pe prima pozitie, confirmandu-se astfel persistenta dificultatilor de ordin financiar cu care se confrunta firmele din acest sector, din cauza orientarii intr-o usoara scadere a pietei de consum catre hypermarketuri si retaileri.

Constructiile intregesc topul primelor 3 sectoare cu cele mai multe insolvente, ocupand pozitia a treia in clasament. Acest sector a inregistrat o crestere constanta a numarului de insolvente, astfel ca numarul firmelor aflate in imposibilitate de a-si acoperi datoriile curente a crescut de 2 ori comparativ cu soldul inregistrat la sfarsitul anului 2008 (cand au fost semnalate 1.666 de insolvente). Cei mai importanti factori care au afectat sectorul constructiilor in 2011 sunt: cererea redusa din partea populatiei, care se afla intr-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei si venituri, rezultat din cresterea dobanzilor si scaderea incasarilor, iar cel de-al doilea factor este reprezentat de sprijinul fragil de finantare din partea sectorului bancar, investitiilor straine si guvernamentale. Singurele semnale pozitive sunt cele observate comparativ cu restul tarilor din UE. Astfel, in Noiembrie 2011 Romania a inregistrat cea mai mare crestere din UE a volumului lucrarilor de constructii comparativ cu aceeasi luna a anului anterior.

  • Transporturile si industria activitatilor de servicii conexe intreprinderilor completeaza topul primelor 5 sectoare falimentare, devansand segmentul HORECA si cel al fabricarii lemnului

Domeniul transporturilor inregistreaza, de asemenea, un numar foarte ridicat de cereri de insolventa (1596), pozitionandu-se, ca si la sfarsitul anului 2009, pe locul patru in clasament. Aflate intr-o stransa legatura cu nivelul de dezvoltare al industriei, transporturile din Romania au cunoscut in ultimii ani o deteriorare constanta a performantelor financiare, urcand 4 pozitii in acest clasament, comparativ cu 2007.

Companiile care au prestat servicii conexe intreprinderilor au cunoscut de asemenea, o inrautatire continua a situatiilor financiare, pe fondul scaderii cererii si a presiunii asupra preturilor oferite, exercitate de catre clienti.

  • Cele mai afectate domenii in 2010: tranzactiile imobiliare, industria de masini si echipamente, posta si telecomunicatii, sanatate si asistenta sociala

Sectoarele cu cele mai agresive cresteri procentuale ale firmelor aflate in diverse stadii de insolventa sunt: Tranzactiile imobiliare (+25,41%); Industria de masini si echipamente (+25,73%); Posta si telecomunicatii (+20,86%); Sanatate si asistenta sociala (+20,00%).

  •  La polul opus, singurele exceptii, unde numarul de insolvente a scazut in 2011 comparativ cu 2010, sunt Fabricarea lemnului si a produselor din lemn, Fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si de incaltaminte si Industria metalurgica
  • Cele mai afectate judete in 2011: Arges, Prahova, Hunedoara si Giurgiu

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa pentru anul 2011 a suferit, in linie cu variatiile similare din trecut pe acest indicator, modificari importante fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2010. Din primele 10 judete ca numar de insolvente inregistrate la sfarsitul anului 2011, 6 se regasesc si in topul primelor 10 de la sfarsitul anului anterior, iar dintre acestea doar 5 se regasesc in aceeasi categorie la sfarsitul anului 2009. Judetele care nu si-au pastrat pozitiile in top 10 comparativ cu anul anterior, inregistrand astfel o evolutie descrescatoare a numarului insolventelor sunt Bihor, Timis, Iasi si Galati, locul acestora fiind ocupat de Arges, Prahova, Hunedoara si Giurgiu.

Judetele care au inregistrat o crestere masiva a insolventelor sunt Giurgiu (triplare a numarului de insolvente pe sold, de la 203 in 2010 la 754 in 2011), Bistrita-Nasaud, Salaj, Dambovita, Ialomita, acestea din urma inregistrand o dublare a insolventelor pe sold.

In ciuda cresterii economice din 2011, falimentele au crescut fata de 2010, ceea ce arata ca in economia reala criza a continuat sa faca victime in randul companiilor slabite de recesiunea din 2009 si 2010 si a celor slab capitalizate. Din nefericire, trimestrul 4 al anului trecut precum si primele 2 luni din 2012 indica o inrautatire accentuata a comportamentului de plata al companiilor, cu un numar dublu de intarzieri la plata si arierate in crestere, ceea ce ma face sa fiu pesimist si sa anticipez o crestere a numarului de companii insolvente si in 2012, a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia.