Fondul Monetar International a dat joi unda verde unui nou program de asistenta financiara pentru Grecia, in valoare de 28 de miliarde de euro, care permite completarea celui de-al doilea plan de salvare a tarii, anunta AFP.

Consiliul de administrare al Fondului a aprobat acest nou program, pe o durata de patru ani, urmand sa fie deblocat in transe succesive.

Grecia nu poate pentru moment sa traga decat 1,65 miliarde de euro din aceasta noua facilitate de credit, a precizat FMI.

Unda verde acordata de Fond vine dupa lungi luni de negocieri, in paralel cu cele care au permis planul european de salvare si restructurarea datoriei grecesti fata de mediul privat.

FMI si-a modificat modul normal de functionare adoptand miercuri o reforma care permite acordarea de imprumuturi varsate pe o perioada de patru ani, in conditiile in care pana atunci perioada maximala era de trei ani.

Grecia a fost comparat cu Argentina de presa internatioanala, in conditiile in care aceasta tara s-a afundat in recesiune in perioada 1999 - 2000. Argentina a obtinut un prim imprumut in februarie 1998, urmat de un al doilea in martie 2000, a carui valoare a fost majorata in ianuarie 2001. In decembrie, tara a refuzat sa mai plateasca, adoptand o politica contrara recomandarilor FMI.

Fondul a tras invatamintele din acea lectie, precum si din primul imprumut acordat Greciei.

Seful misiunii FMI in Grecia, Poul Thomsen, afirmase in februarie ca se vor cere mai multe masuri pentru liberalizarea economiei, lasand in planul doi reducerea deficitului bugetar.

"Am sugerat un ritm un pic mai lent in materie de reechilibrare bugetara si un avans mai rapid, mult mai rapid, in reformele necesare pentru modernizarea economiei. Cred ca vom vedea aceste lucruri in nou program", spunea el.

Sectorul financiar ramane sceptic si intrepreteaza valoarea noului imprumut mai degraba ca o reducere a angajamentului FMI, in comparatie cu cele 130 de miliarde promise de partenerii europeni ai Atenei.

"Chiar daca nu este uimitor, este cel putin o noua ilustrare a faptului ca FMI si comunitatea internationala, in principal G20, sunt in curs de a obtine castig de cauza in dorinta de a vedea UE jucand un rol mai mare", scria miercuri Simon Watkins, de la firma de consiliere in materie de investitii Emerging Money.