Vanzarile cu amanuntul au scazut neasteptat in Germania in luna februarie, reducand sperantele ca evolutia economica din primul trimestru al anului 2012 va fi sustinuta de cheltuielile de consum, informeaza BBC.

Vanzarile din cea mai mare economie a Europei a scazut in februarie cu 1,1% comparativ cu luna precedenta, a anuntat biroul federal de statistica. In ianuarie vanzarile cu amanuntul au scazut cu 1,2%, datele fiind revizuite in jos fata de valoarea initiala, de 1,6%.

In cel de-al treilea trimestru al anului 2011 economia Germaniei s-a contractat cu 0,2%, insa este asteptata sa revina pe crestere in acest an.

Analistii spun ca evolutia mai slaba a vanzarilor cu amanuntul este "reflecta partial conditiile meteorolgice adverse, de exemplu ninsoarea puternica din prima parte a lunii" februarie.

Economistii se asteaptau ca vanzarile sa creasca cu 1,2% in februarie.

De asemenea, datele publicate joi referitoare la somaj au aratat ca rata somajului a scazut la cel mai mic nivel de la reunificare, ajungand in luna martie la 6,7%.

"Scaderea somajului inca nu pare sa aiba un impact sustenabil asupra comportamentului de cumparare, ceea ce este surprinzator avand in vedere ca toate conditiile sunt bune, cu rate ale dobanzii extrem de scazute", a afirmat Christian Schulz, de la Berenberg Bank.

In plus, la inceputul acestei saptamani indicele increderii investitorilor din Germania a crescut pentru a cincea luna consecutiv.