La 30 aprilie 2012, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 34,336 miliarde euro, fata de 34,604 miliarde euro la 31 martie 2012. In aprilie au intrat 698 milioane euro si au iesit de la rezerva 966 milioane euro. Comitetul de administrare a rezervelor internationale (CARI)- unul dintre cele mai discrete comitete din cadrul BNR intentioneaza mentinerea unei compozitii valutare echilibrate a rezervei valutare între 55 si 85 la suta din totalul rezervei valutare; dolarul SUA – între 10 si 40 la suta din totalul rezervei valutare; alte valute – maximum 10 la suta din totalul rezervei valutare. Sedintele CARI nu dureaza mai mult de o ora. Rentabilitatea administrarii rezervelor a scazut mult.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,190 miliarde euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 aprilie 2012 au fost de 38,526 miliarde euro, fata de 38,7 miliarde euro la 31 martie 2012.

Platile scadente in luna mai 2012 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 1,022 miliarde euro.

"Strategia de administrare a rezervelor internationale prevede investirea in obligatiuni emise de entitati care beneficiaza de rating minim AA- sau Aa3, dupa caz. In acest sens, deteriorarea situatiei bugetare din statele amintite a determinat restrangerea investitiilor la instrumente emise de acelea care au continuat sa se incadreze in criteriul mentionat. In plus, in plan tactic, CARI a decis evitarea investirii in obligatiuni emise de statele care se situau la limita respectarii criteriului. Obligatiunile emise de Grecia nu au intrat in universul investitional al BNR. Obligatiunile emise de SUA reprezinta circa 10% din portofoliul de obligatiuni care compun rezervele internationale ale Romaniei.De regula lunar, o sedinta dureaza circa 1 ora. La nivel operativ exista consultari zilnice intre membrii comitetului", au declarat pentru HotNews membri ai Comitetului de Administrare a Rezervelor Internationale.

Strategia CARI:

– compozitia valutara: euro – între 55 si 85 la suta din totalul rezervei valutare; dolarul SUA – între 10 si 40 la suta din totalul rezervei valutare; alte valute – maximum 10 la suta din totalul rezervei valutare;

– portofoliul de obligatiuni: adoptarea unei structuri pe maturitati care sa permita reducerea duratei medii si implicit a riscului de scadere a valorii de piata;

– categorii de emitenti: (i) Guvernul SUA; (ii) agentii guvernamentale sau sponsorizate de Guvernul SUA; (iii) guvernele tarilor membre ale Uniunii Europene; (iv) agentii guvernamentale sau sponsorizate de guvernele tarilor

membre ale Uniunii Europene; (v) alte guverne care beneficiaza de rating AAA; (vi) institutii supranationale; (vii) entitati private emitente de obligatiuni garantate cu active;

– limita de expunere fata de entitatile private emitente de obligatiuni garantate cu active: 10 la suta din totalul rezervelor internationale;

– limita de expunere fata de entitatile private, altele decât cele emitente de obligatiuni garantate cu active: 10 la suta din totalul rezervelor internationale.

  • In urma acestor decizii, rentabilitatea totala a rezervelor internationale s-a situat la un nivel de 1,04 la suta pentru euro si 0,97 la suta pentru dolarul SUA. Comparativ, obligatiunile guvernamentale cu scadente de pana la 3 ani incluse in indicele Bank of America Merrill Lynch au inregistrat o rentabilitate totala de 1,33 la suta pentru euro ai 1,00 la suta pentru dolarul SUA

Guvernatorul Mugur Isarescu declarase anterior ca daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba. "S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", a spus Isarescu.

Rezervele valutare internationale ale Romaniei nu mai au nevoie neaparat sa creasca, in conditiile in care se situeaza la un nivel confortabil, a mai explicat guvernatorul BNR. El a precizat ca trebuie sa renuntam la ideea potrivit careia este bine doar daca rezerva valutara internationala a tarii creste.

In ce priveste rezervele de aur ale statelor din regiune, guvernatorul a mentionat ca rezerva de aur a bancii centrale a Bulgariei este de 39,8 tone, a celei din Letonia - de 7,8 tone, a Lituaniei - de 5,9 tone, din Polonia - de 103 tone, iar a Slovaciei - de 31,7 tone, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone.

Isarescu a mai atras atentia ca Romania are chiar un nivel ridicat al rezervei de aur, cel putin prin comparatie cu tarile din regiune, mai ales ca Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei si o rezerva de aur aproape egala cu a noastra.

"Rezerva internationala a Romaniei nu trebuie sa creasca. Anumite fluctuatii in sus si in jos sunt absolut normale. Stabilizam rezerva in functie de foarte multi alti indicatori", a spus Isarescu. Guvernatorul a mai vorbit despre castigul din administrarea rezervelor internationale, care "a scazut dramatic din 2008 in 2009 si in 2010 si mai mult".

"Dobanzile pe plan international au scazut foarte mult, am scazut si noi si aceasta se reflecta in rentabilitatea Bancii Nationale", a comentat Isarescu. El a mai vorbit despre ideea potrivit careia rezerva valutara ar trebui sa acopere importurile de bunuri si servicii ale tarii timp de 3 luni, pentru un nivel optim, si a explicat ca, din acest punct de vedere, Romania ar trebui chiar sa mai scada rezerva, deoarece poate fi considerata excedentara.