Criza de incredere a pietelor financiare fata de Zona Euro ar trebui sa se linisteasca intr-un an sau doi, a declarat vineri ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, care a reafirmat ca Berlinul nu isi doreste ca Grecia sa iasa din Uniunea Monetara, relateaza AFP.

"In 12 pana la 24 de luni, vom cunoaste o linistire a pietelor financiare", a spus el, la Europe 1.

Schäuble a fost intrebat cum comenteaza declaratiile fostului sau omolog francez François Baroin, care estimase ca actuala criza ar mai putea dura patru sau cinci ani.

"In ceea ce priveste criza de incredere in euro, nu va fi necesar atata timp. Cred ca se va termina mult mai repede", a raspuns ministrul german, al carui nume este vehiculat pentru a-i succeda lui Jean-Claude Juncker in fruntea Eurogrup.

In contextul in care criza politica din Grecia a relansat speculatiile legate de o iesire a acestei tari din Zona Euro, Wolfgang Schäuble a reiterat dorinta Germaniei de a mentine Atena in Uniunea Monetara.

"Ne dorim ca Grecia sa ramana in Europa, dar aceasta presupune ca Grecia sa faca la randul ei ceea ce este necesar pentru ca grecii sa cunoasca o dezvoltare economica mai sanatoasa", a precizat el, facand referire la programul de asanare a finantelor publice la care s-a angajat Atena in schimbul ajutorului financiar al Europei si al FMI.

Ministrul german s-a declarat optimist si in ceea ce priveste continuarea cooperarii franco-germane dupa ce François Hollande a fost ales presedinte al Frantei. Noul presedinte socialist doreste un aport mai mare al cresterii economice la reducerea deficitelor inscrisa in acordurile europene.

"Sunt absolut convins ca aceasta cooperare franco-germana este independenta de problema alegerilor dintr-o tara sau alta", a argumentat el.

"Alegerile nu pun sub semnul intrebarii acordurile deja adoptate, acestea continua. Sub presedintele Hollande vor exista noi axe in Franta, dar cred ca Franta va ramane fidela acestor tratate", a adaugat Wolfgang Schaeuble.

El a subliniat ca, in ceea ce il priveste, ar "alege intotdeauna reducerea deficitelor, nu reducand cresterea, ci sustinand-o".

"Fiecare propunere vizeaza mai multa crestere si mai putin somaj, suntem deschisi, dar le vom discuta impreuna pentru a vedea cum aceste propuneri ne ajuta", a precizat acesta.

El si-a exprimat sustinerea prioritara pentru intreprinderile mici si mijlocii, afisata de François Hollande in timpul campaniei electorale. "Nu pot decat sa-l sprijin in acest sens, cred ca este unul dintre motivele pentru care Germania merge bine".

Intrebat cum va coopera cu noul sau omolog francez Pierre Moscovici, el a raspuns, in franceza, ca este convins ca "va merge bine, deoarece toti ministrii germani si toti ministrii francezi sunt obligati sa coopereze cat mai puternic posibil".

"Primul ministru francez care mi-a fost coleg a fost Pierre Joxe, in 1989, era socialist, am devenit prieteni", a subliniat Wolfgang Schaeuble, care a fost ministrul de Interne al cancelarului Helmut Kohl in perioada caderii Zidului Berlinului si a reunificarii Germaniei.