Justitia federala americana pregateste anchete penale in scandalul manipularii Libor, una dintre principalele dobanzi de referinta pentru finante la scara mondiala, scrie duminica New York Times, preluat de AFP.

"Departamentul Justitiei a stabilit eventuale nereguli de ordin penal comise de mari banci si indivizi aflati in centrul acestui scandal", scrie cotidianul american, citand oficiali guvernamentali care au preferat sa-si pastreze anonimatul.

Anchetatorii sunt "in cursul constituirii dosarelor de acuzare impotriva mai multor institutii financiare si a angajatilor lor, in special impotriva traderilor Barclays", banca britanica aflata in inima acestui scandal.

Potrivit cotidianului american, "autoritatile prevad laansarea urmaririlor penale impotriva bancilor pana la finele acestui an".

New York Times adauga ca perspectiva acestor anchete ar trebui sa determine mai multe institutii financiare sa incerce sa ajunga la acorduri cu guvernul pentru a evita condamnarile, asa cum prevede legea americana.

Ancheta departamentului Justitiei se adauga altor actiuni demarate de autoritatile americane de reglementare financiara si mai multor plangeri colectiva la care lucreaza mai multe cabinete de avocatura, pentru a regrupa investitorii.

Toate aceste actiuni "ar putea costa sectorul bancar zeci de miliarde de dolari".

Barclays a anuntat in 27 iunie ca va plati in total circa 360 de milioane de euro pentru a pune punct anchetelor demarate de autoritatile de reglementare britanice si americane in privinta manipularii Libor (dobanda interbancara oferita la Londra) si Euribor (echivalentul Libor pentru zona euro) intre 2005 si 2009.