Deficitul comercial al Statelor Unite s-a redus in iunie pentru a treia luna consecutiv din cauza unei scaderi a importurilor si cresterii exporturilor, arata cifrele publicate joi la Washington de catre Departamentul de Comert al SUA, citat de AFP. In acelasi timp, Marea Britanie a inregistrat cel mai mare deficit comercial din ultimii 15 ani, pe fondul reducerii exporturilor catre zona euro si catre statele din afara Uniunii Europene (UE).

Deficitul comercial al SUA, in termeni ajustati cu variatiile sezoniere, s-a redus cu 10,6% in raport cu luna anteriora, ajungand in iunie la 42,9 miliarde de dolari, chiar daca analistii previzionau un deficit mai ridicat, de 47,5 miliarde de dolari. Acesta este cel mai redus nivel al deficitului de dupa decembrie 2010.

Deficitul comercial american, care reprezinta soldul schimburilor tarii cu restul lumii, avusese deja un recul de 3% in mai si de aproximativ 5% in aprilie, dupa ce cunoscuse o crestere puternica, de 16%, in luna martie.

In luna iunie exporturile au crescut cu 0,9%, atingand 185 de miliarde de dolari, in timp ce importurile au scazut cu 1,5%, la 231,4 miliarde. In raport cu aceeasi luna a anului trecut, deficitul comercial al primei economii la nivel mondial s-a redus cu 7,4 miliarde de dolari.

Marea Britanie - cel mai mare deficit comercial din ultimii 15 ani

Pe de alta parte, BBC informeaza ca deficitul comercial al Marii Britanii a ajuns in iunie la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani. Astfel, valoarea importurilor a fost mai mare fata de valoarea exporturilor cu 4,3 miliarde de lire sterline, in crestere fata de luna mai, cand deficitul era de 2,7 miliarde de lire.

Cresterea a fost generata de o scadere de 4,6% a exporturilor catre zona euro si catre statele din afara Uniunii Europene. Deficitul cu tarile non-UE a crescut la 5,3 miliarde de lire in iunie, de la 3,9 miliarde in mai.

Totodata, exporturile catre tarile din afara UE s-au diminuat cu 9,6%, la 11,9 miliarde de lire, in timp ce importurile au ramas la acelasi nivel ca in luna mai, la 17,1 miliarde, arata cifrele furnizate de oficiul national de statistica britanic.