14:05 Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) a imprumutat marti 1,99 miliarde de euro prin obligatiuni pe trei luni, la o rata medie a dobanzii negativa, a anuntat Bundesbank, institutie care a condus aceasta operatiune, relateaza AFP.

FESF a imprumutat 1,99 miliarde de euro, chiar daca banca centrala germana a primit o oferta totala putin mai mare de 3 miliarde de euro.

Rata medie a dobanzii la aceasta emisiune a fost de -0,0454. In iulie, FESF imprumutase 1,431 miliarde de euro, tot pe trei luni, la o rata medie de -0,217%.

O rata negativa a dobanzii semnifica faptul ca investitorii accepta ca la scadenta sa li se ramburseze o suma mai mica fata de cea pe care au imprumutat-o anterior.

FESF imprumuta fonduri cu ajutorul carora crediteaza apoi, la o rata a dobanzii mai redusa, guvernele care nu se mai pot finanta singure la rate ale dobanzii rezonabile pe piete, din cauza dificultatilor lor bugetare.

Trei astfel de tari sunt vizate (Grecia, Irlanda si Portugalia) si, in curand, bancile spaniole.

13:50 Iesirea capitalurilor din Spania este in prezent mai grava decat ceea ce a experimentat Indonezia, una dintre cele mai afectate tari ale crizei financiare din Asia de la sfarsitul anilor 1990, conformul unei analize realizate de Nomura, citata de CNBC.

Pe o perioada de baza de doar trei luni, portofoliile si fluxurile de investitii care au iesit din Spania au reprezentat 52,3 procente din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii, mai mult decat dubla fata valoarea banilor celor care au iesit din Indonezia, de 23% din PIB in timpul crizei din Asia, a scris marti intr-o nota adresata clientilor Jens Nordvig, sef al strategiei FX la nivel global al Nomura.

Spaniolii si investitorii straini si-au retras banii din bancile spaniole pe fondul inrautatirii situatiei economice din ultimele luni, Nordvig spunand ca, fara moneda unica si fluxurile acordate de Banca Centrala Europeana, Spania ar fi intrat deja intr-o criza valutara majora.

Datele de la Banca Spaniei, pe care Nomura le-a evidentiat, arata ca strainii au fost cei mai mari vanzatori de titluri spaniole in ultimul trimestru, generand iesirea a 19,4% din PIB. De asemenea, o valoare echivalenta cu 16,7% din PIB-ul tarii a reprezentat iesiri de capitaluri ale rezidentilor, care si-au plasat banii in banci straine.

In acelasi timp, Nomura considera ca Spania nu va fi capabila sa evite un pachet de salvare global, care va include si un rol mai activ al BCE pe piata obligatiunilor spaniole.

"Marimea iesirilor de capital care au avut loc in ultimele lunii in Spania sustina aceasta perspectiva", spune Nordvig.

11:05Numarul somerilor din Spania a crescut in luna august la 4,63 milioane de persoane, dupa patru luni consecutive de scadere, ceea ce face ca tara sa inregistreze cea mai inalta rata a somajului din grupul tarilor industrializate, de 24,63%, a anuntat marti ministerul spaniol al Muncii, citat de AFP.

In Spania, a patra cea mai mare economie a zonei euro, numarul somerilor a crescut in august cu 38.179 de persoane (+0,83%) in raport cu luna iulie. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, numarul acestora a crescut puternic, cu 11,98%, sau 494.707 de persoane.

10:32 Actiunile europene au deschis in scadere, marti, investitorii dovedindu-se prudenti inaintea intalnirii Consiliului Guvernatorilor din cadrul Bancii Centrale Europene (BCE) din aceasta saptamana si limitand apetitul traderilor pentru achizitionarea unor active mai riscante, informeaza Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 a scazut cu 0,2%, la 1.089,74 puncte, in timp ce indicele Euro STOXX 50 a pierdut 0,1%, ajungand la un nivel de 2.461,5 puncte.

Agentia de rating Moody's a anuntat ca modifica perspectiva ratingului "Aaa" atribuit Uniunii Europene (UE) la "Negativa" si a avertizat ca poate retrograda UE, sporind astfel presiunile asupra BCE pentru a anunta noi masuri la sedinta de joi.

Multi analisti raman insa nesiguri cu privire la masura in care BCE va anunta detaliile programului de rascumparare a obligatiunilor guvernamentale pentru a lupta impotriva crizei datoriilor din regiune.

De asemenea, la ora 07:04, indicele FTSE 100 al bursei din Londra a pierdut 17,13 puncte (sau 0,3 procente), inregistrand un nivel de 5.741,28 puncte, si pe fondul unei scaderi importante a actiunilor Vodafone.

Potrivit AFP, bursa de la Paris a deschis in cvasi-stagnare, marti, indicele CAC 40 crescand cu 0,11% (sau 3,94 puncte), la 3.457,65 puncte. Luni acesta inchisese cu o crestere de 1,19%.

Totodata, indicele DAX de la Frankfurt a deschis cu o scadere de 0,2%, la 7.012,99, dupa ce luni inchisese la un nivel de 7.014,83.

In Asia, bursa din Tokyo a terminat sedinta de marti cu o scadere de 0,1%. Indicele Nikkei a pierdut 8,38 puncte, la 8.775,51 puncte, pe o piata primara pe care s-au tranzactionat 1,47 miliarde de actiuni.