Noble Securities: Un pret mare al petrolului ar stimula recesiunea
Recent, Curtea Constitutionala Federala a Germaniei a avizat participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate, iar Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat un program nelimitat de achizitii de obligatiuni. Astfel, intr-un context deja favorabil, la sfarsitul saptamanii trecute, Rezerva Federala a Statelor Unite (Federal Reserve) a anuntat ca va incepe sa cumpere obligatiuni, pe termen nelimitat, pentru stimularea economiei americane intrata pe o panta descendenta; anuntul a crescut increderea investitorilor in economia globala si a stimulat cererea de marfuri si actiuni, in conditiile unui Dolar American intrat pe o panta de depreciere.
Pretul petrolului a atins maximul ultimelor patru luni si totodata maximul semestrului curent: la 1 iulie, pretul petrolului Brent era de 97,35 USD/baril, iar pe 14 septembrie acesta a ajuns la 116,77 USD/baril, marcand o crestere de aproape 20%. "Desigur ca au fost si speculatii importante pe pietele financiare, care au sustinut o volatilitate accentuata a pretului petrolului, iar prin corectiile marcate in saptamana curenta pretul petrolului a atins cotatii mai mici de 110 USD/baril", mai spune Safta.
Zvonurile privind cresterea productiei de petrol de catre Arabia Saudita au contribuit semnificativ la scaderea pretului petrolului din ultimele zile pe pietele financiare.
In Romania, in semestrul curent, preturile carburantilor au crescut cu cca 9-11%: in iulie pretul benzinei era in jur de 5,65- 5,68 lei/litru, iar in prezent depaseste 6,20 lei/litru. "Preturile carburantilor au crescut cu un procent mai mic decat cel marcat de pretul petrolului in perioada iulie- septembrie din doua motive principale: in primul rand nu au absorbit la maxim scaderea abrupta a pretului titeiului din aprilie-iunie, astfel incat au ramas inca de atunci la un nivel mai ridicat; in al doilea rand, in intervalul iulie- septembrie Leul a avut o evolutie pozitiva raportat la Dolarul American, recuperand deprecierea la maxime istorice", conchide seful Noble Securities Romania

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU